Romváry Vilmos - Fűszerek könyve

2013. augusztus 3., szombat · Posted in

Ismét egy könyvajánló bejegyzéssel jelenek meg ma a blogvilágban.

Nem szoktam szakácskönyveket vásárolni, mert annyi recept árad felénk manapság, hogy a szakácskönyveink nagy része használatlan, pontosabban tizedét sem készítjük el azoknak az étkeknek, amiket a szakácskönyveink kínálnak nekünk. A másik ok pedig az, sajnos, hogy ha egy recept szükséges, akkor könnyebb beírni a keresőbe a recept nevét és akár már képek alapján is választhatunk a receptek ezreiből.

Ennek a könyvnek mégis különösen örültem, mert úgy érzem nekem szükséges, van mit tanulnom belőle. Az elsődleges ok az volt, hogy sajnos, fűszerezés terén hajlamos vagyok leredukálni a használt fűszerek számát a megszokottra, holott rengeteg fűszer létezik. A másik ok az volt, hogy nem szeretem az előre elkészített, kevert fűszereket, mert majdnem mindegyikben megtalálható a glutamát, ami gyakorlatilag függőséget okoz és nagyon egészségtelen. (Sajnos ez a legtöbb felvágottban, húskészítményben és konzervben, előrecsomagolt élelmiszerben megtalálható). 

Tervezem bővíteni a használandó fűszerek skáláját, továbbá szeretném a kertben termeszteni valamennyit, természetesen amennyiben lehetséges. Receptek is vannak a könyvben, fűszerajánló és nem utolsó sorban pedig hasznos konyhai tanácsokkal lát el a szerző.

Idézek a könyv fülszövegéből: 
"Az izeknek és illatoknak szinte végtelen sora!  És vajon hol tartunk ma? Élünk-e a századokon át felhalmozódott fűszergazdagsággal?
Dr. Buga László, közismert orvosi tanácsadónk, e könyv ajánló oldalain nem éppen igenlő választ ad: „Ahogy a történelmi fűszerek között csatangolok, az az érzésem, hogy a hires magyar konyha sokféle ize napjainkban kissé elszegényedett, megkopott. Mintha a szakácsok és gazdasszonyok megfeledkeztek volna róluk.” A könyv szerzője még rá is dupláz: „Fűszereink nagy részét nagyanyáink nemcsak hogy ismerték, hanem kertjükben termesztették is. Ma azonban a boltban vásárolt borson, köményen, hagymán, petrezselymen, babérlevélen, majorannán kivül alig ismerünk más izesitőt.”
Nem használjuk ki tehát lehetőségeinket. A fűszerválaszték ma újra óriási, csak éppen nem tudunk róla. A könyv célja az, hogy részletesen ismertesse a kiváló, de elfelejtett, a meglevő, de helytelenül használt, az új és ezért még ismeretlen fűszerféléket és a fűszerezés tudományát. Olvasóink mindent megtalálnak itt, amit a fűszerekről, fűszerkeverékekről tudni jó: eredetüket, jellemzőiket, tulajdonságaikat, felhasználási lehetőségeiket, termesztésüket. Megismerkedhetnek a különböző pácokkal, mártásokkal, izesitőkkel, a fűszeres növényi ecetek összetételével, elkészitésével, használatával és tanácsokat kapnak fűszeres italok keverésére is.
A könyv harmadik kiadását a szerző jelentősen átdolgozta és kibővitette. Néhány új növényt közöl, részletesen tájékoztat a fűszernövények házi termesztésével és tartósitásával kapcsolatos teendőkről. A modern táplálkozáshoz jó tanácsokat adnak az újonnan megirt fejezetek: „Korszerű ételek – korszerű ételizesités”, „A méz, mint izesitő”, „Fűszernövények a szépség szolgálatában”. Mindezeken túl sok új receptet és ötletet találunk az átdolgozott műben.
Ajánljuk minden háziasszonynak, diétás étrendű embertársunknak, a vendéglők és nagy éttermek szakácsainak, konyhafőnökeinek és a vendéglátóipar más szakembereinek"

1985-ös kiadás, de szerintem meg lehet kapni, be lehet szerezni. Ajánlom mindenkinek!

One Response to “Romváry Vilmos - Fűszerek könyve”

  1. Nekem is sok szakácskönyvem van, az igaz, hogy én sem használom ki teljesen őket, de nagyon jó ötletadók, s Jamie Természetesen című könyvéből sok receptet elkészítettem, ha nem is pont úgy mint ő, de hasonlóan. És nem mellesleg, szeretem őket:) Mint más könyveket is:)
    Egy ilyen fűszerest én is szívesen elfogadnék:)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.