Szilvadzsem nyári szilvából

2013. augusztus 7., szerda · Posted in , ,



Az idén nem volt betervezve szilvabefőzés, de jött a szomszéd szólni, hogy ha gondoljuk, mehetünk szilvát szedni, mert nem szedi le senki. Ilyen nyári szilvából még nem főztem dzsemet, sőt, nemrég volt egy bejegyzésem amiben arról panaszkodtam, hogy milyen savanyú lett a szilva sütés után. Egyik kedves olvasóm írta, hogy a nyári szilva ilyen, ezért tudtam mire számítsak, de azt mondtam próba szerencse alapon elmentünk szilvát szedni. Ez lett az eredménye :)

Három fajta sziílvát találtunk: feketét, pirosat és sárgát. Igazából a fekete volt a legjobb, a piros is jó volt, a sárga viszont már gyengébb, mert apróbb szemű volt, ezért sárgát kevesebbet szedtünk. 

Hozzávalók:
  • kb. 18 liter szilva,
  • 2 kg cukor,
  • 3 tasak dzsemfix.

A szilvát megmostam és feltettem főni. Nagyon kevés vizet öntöttem hozzá, hogy ne kapjon oda az alja, amíg levet ereszt.  Kimagolni nem lehet, mert nem magraváló, így lefőztem róla a húsát, majd leszűrtem és kivettem belőle a magokat. Ezt a műveletet nem részletezném, mert nem szórakozás volt, de megcsináltuk és ez a fontos :).

Miután a magoláson túl voltunk, visszatettem főni és lesűrítettem amíg lehetett, aztán adtam hozzá 3 tasak dzsemfixet az előírásnak megfelelően, utána beletettem 2 kg cukrot, jól összekavartam és főztem vele még kb. 20 percig.

Üvegekbe töltöttem, jól rácsavartam a kupakot és száraz dunsztban hagytam kihűlni, ami kb. 24 órát vett igénybe.

Nagyon finom szilva illata és íze van, finom lett a lekvár is. Nem szerettem volna dzsemfixet használni, de sajnos nem lett elég vastag, mint ahogy a rendes szilvából szokott lenni, ezért kénytelen voltam a bió szilvát a dzsemvixxel elrontani, mentségemre legyen mondva, hogy nem tettem sokat.

3 Responses to “Szilvadzsem nyári szilvából”

  1. Ez az a bizonyos cseresznyeszilva ahogy látom, ilyen volt a sütiben is, mert akkor tényleg nem csodálkozom, hogy savanyú lett. Ez tényleg alapjában olyan. Dzsemet még sosem főztünk belőle, de anyum készített szirupot, ami isteni, bár elég sok cukor kell hozzá, s egy évben rengeteg termett egy földünkben, szegény anyumék hetekig szedegették, mert nagyon szaporátlan, de megérte, isteni pálinka lett belőle, pedig sokan azt mondták, hogy ebből pálinka sem lesz.
    Még szoktuk eltenni kompótnak, csak úgy cukor nélkül télen gyümölcslevesek savanyítására, sőt citromlé helyett teát is szoktunk savanyítani vele télen.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kati, ilyen volt a sütiben is. A kék szilva szedése hamar ment, azzal nem volt gond, sőt, a piros is, de a sárga már nem, abból tényleg keveset szedtünk. Végül nem mondhatom, hogy sok cukor kellett hozzá, de tény, hogy a másik szilva esetén kevesebbel is megúsztam volna. Viszont ennek is isteni lett az íze, a gyerekek imádják.

      Nekem azt mondta a bácsi, akinek a földjén terem, hogy nem lehet pálinkát főzni belőle, mert nincs cukortartalma.

      Nem tudom mi az igaz, de én nem bántam meg, nagyon finom és nincs permetezve pont azért, mert senki nem törődik vele. Engem ez győzött meg. Jövőre is fogok szedni, ha lesz rá lehetőség.

      Törlés
  2. Ügyes vagy! Sok munka van vele, de megéri. Ilyent boltban nem lehet venni, igazi házi bio, ahogy írod.
    Egyszer főztem szilvából lekvárt, nem azt az igazi kemény lekvárt, hígabb lett, az íze fenséges lett és kenyérrel, kaláccsal nagyon finom. Bár én késsel kettévágtam és kimagoztam nyersen.
    Olyan színes szilvákat még nem kóstoltam, itt olyan sötét színű van, meg ringlo.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.