Archive for január 2015

Duplán köménymagos leveles pogácsa

2015. január 31., szombat · Posted in , , ,


Hozzávalók a tésztához:
  • 50 dkg fehér liszt,
  • 10 dkg teljes kiőrlésű liszt,
  • 1 tojás,
  • 1 tasak száraz élesztő,
  • 1,5 ek só,
  • 2 ek 20%-os tejföl,
  • 0,7 dl tej,
  • 25 dkg 72%-os margarin,
  • 1 kk cukor.
Hozzávalók a kenézhez:
  • 5 dkg olvasztott margarin.
Kell még hozzá:
  • 1 tojás a kenéshez,
  • köménymag. 

A lisztet egy gyúrótálba tettem, hozzáadtam a sót, a száraz élesztőt, a cukrot és összekavartam. Beleszeleteltem a margarint, hozzáadtam a tejföllel elkevert tojást, majd a langyos tejet és tésztát gyúrtam belőle. Meleg helyen fél órát kelesztettem.

Utána lisztezett munkalapon vékonyra nyújtottam és megkentem az előzőleg megolvasztott és lehűtött 5 dkg margarinnal, megszórtam köménymaggal és összehajtottam. Ezt a műveletet három-, négyszer megismételtem. Utána fél cm vastagságúra kinyújtottam, megkentem tojással, késsel megrácsoztam, megszórtam köménymaggal és borospohárral kiszaggattam. Előmelegített sütőben megsütöttem.

Bocifarok pörkölt krumplipürével

2015. január 26., hétfő · Posted in , ,


Hozzávalók:
  • 1 bocifarok (kb. 1 kg)
  • 3 nagy fej hagyma,
  • 6 nagy cikk fokhagyma,
  • 2 babérlevél,
  • 2 kk só,
  • (kb.) 2 dl olaj,
  • (kb.) 3 dl víz.
A kukta aljára öntöttem az olajat, hozzáadtam az apróra vágott hagymát, a fokhagymát, a babérlevelet, ráhelyeztem a megmosott bocifarkot, hozzáadtam a sót és a babérlevelet, majd ráöntöttem a vizet. Lezárt kuktában, lassú tűznél addig pároltam, míg a hús megpuhult. Ez nálam kb. 1 órát vett igénybe, ezalatt elpárolog a víz is, a hagyma pedig finoman megpárolódik, a hús pedig omlós lesz. Krumplipürével tálaltam, a hagymát pedig rátettem a krumplipürére. 

Sonkában sült máj tejfölös krumplipürével

2015. január 25., vasárnap · Posted in ,


Hozzávalók:
  • 40 dkg sertésmáj,
  • 20 dkg sonka,
  • olaj,
  • bors,
  • majoránna,
  • fokhagyma.
A májat csíkokra vágtam, megspékeltem fokhagymával, borsoztam, megszórtam majoránnával, majd vékony sonkaszeletekbe csavartam. Fogpiszkálóval áttűztem és forró olajban megsütöttem. Sózni sütés előtt a májat nem szabad, mert a só hatására kemény lesz. Én utána sem sóztam meg, mert elég volt, ami a sonkában volt.  Tejfölös krumplipürével tálaltam.

Puha keksz

2015. január 24., szombat · Posted in ,

Elég gyakran sütök kekszet, mert sokáig eláll, ráadásul fagyasztani is lehet. Ez most egy nagyon könnyű, poronyú kekszrecept. 


Hozzávalók:
  • 24 dkg 72%-os margarin,
  • 45 dkg liszt,
  • 30 dkg cukor,
  • 4 tojás,
  • 1 citrom reszelt héja,
  • 1 tasak sütőpor
  • 2 kk vaníliás csukor,
  • csipet só.

A margarint a cukorral habosra kavartam, hozzáadtam a reszelt citromhéjat, a tojásokat és simára kavartam. A sütőport elkevertem a lisztben, apránként a tojásos masszához adtam és összedolgoztam.  Egy ragacsos, lágy tészta lesz belőle, ezért keksznyomót nem érdemes használni. Kiskanállal adagolva, lisztes kézzel golyókat formáltam belőle és sütőpapírral kibélelt tepsibe tettem. Érdemes nagyobb távolságot hagyni a golyók között, mert szétfolyik és össze is ragadhat. Előmelegített sütőben megsütöttem. Vigyázni kell, mert hamar megég.

Csőben sült tehéntúrós palacsinta

2015. január 22., csütörtök · Posted in ,


Hozzávalók:
  • 6 db palacsinta,
  • 1 egész tojás,
  • 20 dkg tehéntúró,
  • 10 dkg cukor,
  • kevés vaj.
A palacsintákat megsütöttem a szokásos módon. Szerencsémre pont akkorák lettek, hogy belefértek a tűzálló edényembe. A tehéntúrót villával összetörtem, hozzáadtam a cukrot és a tojást, majd jól összedolgoztam. Mindegyik palacsintát megkentem tehéntúróval, feltekertem, majd a kivajazott tűzálló edénybe tettem, a tetejét enyhén megszórtam cukorral. Közepes lángon 20 percig sütöttem.

Citromos sertésszelet

2015. január 21., szerda · Posted in , ,


Hozzávalók 4 személyre:
  • 1 dl olívaolaj,
  • 4 sertésszelet tetszés szerint fűszerezve,
  • 1 citrom,
  • 2 hagyma,
  • 4 - 5 cikk fokhagyma,
  • 2 sárgarépa,
  • 25 dkg zöldborsó (nyers vagy konzerv),
  • 25 dkg krumpli,
  • pirospaprika,
  • só,
  • bors.

Egy tűzálló edénybe (jénai fedővel) beleöntöttem az olajat és ráhelyeztem a kipotyolt, sózott, borsozott hússzeleteket úgy, hogy rétegeztem a citromszeletekkel, a karikára vágott hagymával és a fokhagymával.  A tetejét megszórtam pirospaprikával. A sárgarépát apróra vágtam és rászórtam a hússzeletekre, ugyanúgy a zöldborsót is. A krumplit hasábokra vágtam és a zöldborsóra helyeztem. Megszórtam sóval és annyi vizet öntöttem rá, hogy ellepje a krumplit is. Rátettem a fedőt és forró sütőben 1 órát sütöttem. Ekkor kivettem a sütőből, a hús már puha volt és a zöldségek is, de még visszatettem kicsit fedő nélkül, hogy a maradék víz elpárologjon.

Tehéntúrós csiga birskörte dzsemmel

2015. január 20., kedd · Posted in ,

Az idén ez a második olyan tészta, ami nem kelt, hanem tehéntúrós. Nagyon megszerettem ezt a fajta tésztát, mert nem kell egy órát keleszteni, hamar elkészül, nem puffaszt és ráadásul nagyon finom.


Hozzávalók:
  • 20 dkg tehéntúró,
  • 1 db. citrom reszelt héja,
  • 6 evőkanál olaj,
  • 6 evőkanál tej,
  • 14 dkg cukor,
  • 30 dkg liszt,
  • 1 tasak sütőpor.
A töltelékhez:
  • 15 dkg dzsem,
  • 10 dkg őrölt dió (én most nem használtam).


A tehéntúrót elkevertem a cukorral, az olajjal, a tejjel és a citrom reszelt héjával. A sütőporral elkevert lisztet is hozzáadtam és jól összedolgoztam a tésztát. Fóliába csomagolva 1 órán át pihentettem, majd 40x40 cm-es lapot nyújtottam belőle. Megkentem dzsemmel, felcsavartam és ismét 1 órára hűtőbe tettem. Utána felszeleteltem, sütőpapírral kibélelt tepsibe tettem, majd közepes lángon szép pirosra sütöttem. Meglepően nagyra nőttek, ezért össze is ragadtak kicsit.

Barackdzsem

Az érett, frissen szedett sárgabarackot hámozzuk meg, magját szedjük ki, mérjük le. Minden kiló gyümölcshöz számítsunk 70 dkg kristálycukrot. A lecukrozott gyümölcsöt kb. két óra hosszat hagyjuk állni, azután nagy lábosban állandó kavarás mellett főzzük 20 percig. Töltsük előmelegített üvegekbe, tetejére szórjunk kevés szalicilt, azonnal kössük le.

Dolgozó Nő - 1969 május

Eperdzsem

Az epret nagyon jól mossuk meg, szárától tisztítsuk meg, a vizet csorgassuk le róla, azután egy zománcos tálba rétegezzük cukorral. Minden kiló gyümölcsre 80 dkg cukrot számítsunk. Estétől reggelig tartsuk hűvös helyen, reggel öntsük nagy lábosba, fövéstől számítva 20 percig főzzük, közben állandóan kavarjuk. A tűzről levéve még 10 percig kavarjuk, majd töltsük gondosan megmosott, megszárított üvegekbe. A tetejére szórjuk kevés szalicilt, kössük le és gőzöljük ki.

Dolgozó Nő – 1969 május

Meggy süteménynek vagy levesnek

Cseresznyével vegyesen készítendő. A megmosott gyümölcsöt szárától tisztítsuk meg, magoljuk ki, rakjuk üvegekbe. Főzzünk szirupot (1 liter vízhez 30 dkg cukrot számítsunk)  töltsük a gyümölcsre, kötözzük le, és gőzöljük ki. A fennmaradt gyümölcslevet keverjük el literenként 1 kg cukorral, 1 g szalicillal és fél csomag citromsóval. Amikor a cukor elolvadt (naponta többször is kavarjuk fel), töltsük üvegekbe, és dugaszoljuk le. 
Dolgozó Nő - 1969 május

Meggy- vagy cseresznyekompót

A nagyon friss, kemény húsú cseresznyét vagy  nagyszemű spanyolmeggyet jól mossuk meg, szárát óvatosan csavarjuk ki, rakjuk tetszés szerinti üvegekbe. Főzzünk szirupot (minden liter vízhez számítsunk 40 dkg cukrot). Az üvegekbe tegyünk kevés konzervport, öntsük rá a szirupot, kössük le, és gőzöljük ki. A félliteres üvegeket fövéstől számítva 15 percig, a literes üvegeket 25 percig gőzöljük.
Dolgozó Nő - 1969 május

Erre nagyon büszke vagyok

2015. január 18., vasárnap · Posted in

Nem titok, hogy a Boci szelet receptem nagy sikernek örvend a blogomon, első helyen áll nézettség szempontjából. 

Ma tiszta kíváncsiságból ellátogattam a myTaste.hu oldalra, beírtam az oldal keresőjébe, hogy Boci szelet és a következő meglepetés ért:


a 200 találat közül az én szerény boci szeletem áll az első helyen 159 szívecskével.

Ez nekem  nagy elismerés és ezennel szeretném megköszönni az olvasóknak, hogy az én receptemre szavaztak!

Hamis gulyásleves


Hozzávalók:

  • 1 kg burgonya,
  • 1 evőkanál olaj,
  • 1 fej hagyma,
  • 1 gerezd fokhagyma,
  • 2 evőkanál lecsó,
  • 1 evőkanál paradicsompüré,
  • 1 kiskanál pirospaprika,
  • 1 késhegynyi köménymag,
  • só.
Az apróra vágott hagymát az olajban halványsárgára pároljuk, hozzákeverjük a szétzúzott fokhagymát, megszórjuk pirospaprikával, felöntjük kb. 1.5 l vízzel, megsózzuk. Belerakjuk a megtisztított és kockára vágott burgonyát, a lecsót (idényben 1 zöldpaprikát és 1 paradicsomot), illetve ételízesítőt és paradicsompürét, a köménymagot, és addig főzzük, amíg a burgonya meg nem fő.

Dolgozó Nő – 1982 május

Eperbefőtt

Erre a célra közepes nagyságú, frissen szedett és nem túlságosan érett ananászeper a legmegfelelőbb. Az epret mossuk meg, s miután a víz lecsorgott, szedjük le a szárát. Amikor a gyümölcs teljesen száraz, cukorral rakjuk üvegekbe: alul egy réteg cukrot, erre két sor epret, újra egy réteg cukrot, amíg az üveg megtelik. A tetejére is cukor kerüljön. Tegyünk rá késhegynyi szalicilt, kössük le és gőzöljük fövéstől számítva 10 – 12 percig.
Dolgozó Nő – 1969 május

Málnaszörp nyersen

Törjünk jól össze 2 kg friss málnát egy tálban, vegyítsük össze 2 dkg citromsóval, 1 dkg szalicillal és 2 liter vízzel. Tegyünk egy hibátlan zománcú tálba 3,5 kg cukrot, a málnát töltsük egy tiszta vászonzacskóba, és akasszuk a tál fölé, hogy a lé a cukorra csorogjon. A cukrot egy tiszta fakanállal időnként kavarjuk meg. Töltsük nagyon tisztára mosott, száraz üvegekbe, dugaszoljuk jól le. A zacskóban maradt málnából főzzünk lekvárt.
Dolgozó Nő - 1969 május

Rumos-boros meggy

Mossunk meg jól 5 kg meggyet, tisztítsuk meg szárától, egy nagy tálban rakjuk le rétegesen 1 kg cukorral, fél liter borral, 1 dl rummal, 1 kávéskanál konzervporral. Néhány napig tartsuk hűvös helyen (naponta kavarjuk meg), azután rakjuk üvegekbe és kötözzük le.
Dolgozó Nő - 1969 május

Zakuszka

2015. január 17., szombat · Posted in , ,

Hozzávalók:
  • 2 kg paradicsom,
  • 10 db. nagy paradicsompaprika,
  • 10 db. húsos zöldpaprika,
  • 1 vizespohár olaj,
  • 2 nagy fej hagyma,
  • 1 fej fokhagyma,
  • só,
  • 1 kanál cukor,
  • tartósítószer,
  • szemes bors,
  • 1 babérlevél, ízlés szerint.
A megmosott paradicsomot megfőzzük és szitán áttörjük. A paradicsompaprikát és zöldpaprikát megsütjük, héjukat lehúzzuk, és a zöldséget keskeny csíkokra vágjuk. A karikákra vágott hagymát az olajban megpároljuk, majd belekeverjük a paprikát, paradicsomlevet, fokhagymát, paradicsompaprikát, ízlés szerint megsózzuk, és a cukorral ízesítjük. Ha felforrt, levesszük a tűzről, kevés tartósítószert kavarunk bele, előmelegített üvegekbe töltjük, lekötözzük, és 10 - 15 percig gőzöljük. A gőzölőfazékból kivéve száraz gőzben hagyjuk kihűlni.
Dolgozó Nő – 1988 augusztus

Diós, tejfölös csirkecomb krumplipürével

2015. január 16., péntek · Posted in , ,


Azt is megértem, hogy a diót hússal párosítom. Ez nagy szó, mert eddig még soha nem csináltam ilyent és kb. 1 hét kellett, amíg rávettem magam, hogy ezt a receptet elkészítettem. Mazsolás húst már készítettem, de diós ez az első.

Nekem nagyon tetszik ez az ízkombináció, remekül passzol, de ne vigyázni kell az arányokra, szerintem, aki most kóstolja, az inkább kevesebbet tegyen a dióból elsőre, mert a dió elég erős ízt kölcsönöz a szósznak. Én is csak 5 dkg-ot használtam és ez épp elég.

Hozzávalók:
  • 350 ml tejföl (én 16%-ost használtam),
  • 3 csirkecomb,
  • 5 dkg darált dió,
  • 2 dkg vaj,
  • 1 hagyma,
  • 2 cikk fokhagyma,
  • 1 csapott evőkanál liszt,
  • 2 evőkanál olíva olaj,
  • só,
  • bors. 
A csirkecombokat  megnyúztam, kettévágtam, megmostam, és hagytam lecsepegni. A serpenyőben a 2 evőkanál olívaolajat felforrósítottam, majd a megsózott és beborsozott csirkecombokat, fedő alatt pirosra sütöttem benne.

Amíg a combok sültek, elkészítettem a diós szószt. A hagymát meghámoztam, megmostam és apró kockára vágtam. A vajat megolvasztottam, hozzáadtam a hagymát és üvegesre pároltam. Amikor a hagyma már puha volt, hozzáadtam az apróra vágott fokhagymát is és még 1 - 2 percig pároltam. Hozzáadtam a lisztet, kavargatás mellett hozzáadtam a tejfölt és a diót. Kb. 1 kávéskanál sóval ízesítettem és kb. még 5 percig kavargattam lassú tűzón, hogy az ízek összeérjenek. Krumplipürével tálaltam.


Tök sóban

Fehér húsú spárgatököt használjunk erre a célra. A kemény héjú, sárgásfehér húsú, elöregedett nyersanyag nem alkalmas tartósításra. A megmosott, megszikkadt tököt hosszában kettévágjuk, belét, magházát kikaparjuk úgy, hogy a felületén nyálkás rész ne maradjon. Ezután a tököt meghámozzuk, 15 - 20 percig vízben áztatjuk, jól megmossuk, majd tökgyalun legyaluljuk. Egy kiló zöldséghez 4 dkg sót számítva egyenletesen besózzuk, és 4 - 5 órán át állni hagyjuk. Ritka szövésű vászon- vagy tüllzacskóba tesszük, és hagyjuk jól lecsurogni. A tökszeleteket szélesebb szájú üvegekbe rakjuk, ügyelve, hogy ne törjük össze. Alul egy réteg kaprot, erre ujjnyi durván őrölt konyhasót (1 kg zöldséghez 6 dkg-ot) majd két ujjnyi tököt, azután ismét kaprot, sót és tököt teszünk. A lekötött üvegeket hüvős helyen tároljuk. Az így eltett tököt felhasználás előtt alaposan ki kell áztatni.
Dolgozó Nő - 1988 augusztus

Ecetes uborka

Apró, 6 - 8 cm-es, frissen szedett egészséges uborkákat több vízben megmosunk, és üvegekbe rakunk. Ízlés szerint a következő fűszereket tehetjük közéjük: kaprot, tormát, gyömbért, meggyfalevelet, hosszú csöves paprikát. Egy liter vízhez 1 - 2 dl ecetet, 2 dkg sót és 4 dkg cukrot számítva, az uborkához szükséges mennyiséget felfőzzük, majd langyosra hűtve az uborkákra öntjük. Pergamennel vagy celofánnal kötjük le. 
Dolgozó Nő - 1988 augusztus

Szilvalekvár cukor nélkül

Az érett, magraváló besztercei szilvát megmossuk, kimagoljuk, és nagy lábosban vagy tiszta üstben folytonos keverés közben addig főzzük, amíg egészen sűrű lesz. Tehetünk belé kevés szegfűszeget, narancs- vagy citromhéjat. Ha olyan sűrű már, hogy alig tudjuk kavarni, üvegekbe öntjük. Mikor megbőrösödött, lekötözzük és eltesszük. A lekvár simább lesz és gyorsabban megfő, ha a gyümölcsöt előbb húsdarálón megdaráljuk.
Dolgozó Nő - 1982 szeptember

Ringlóbefőtt

A nagy szemű, kemény húsú ringlószilvákat megmossuk, szárukat 1 cm hosszúra meghagyjuk, gyenge ecetes vízzel leforrázzuk, és addig tartjuk a vízben, amíg egyik-másiknak a héja repedezni kezd. Szűrőkanállal kiszedjük, és hideg szirupot töltünk rá (egy liter vízhez 30 dkg cukrot számítunk). Az üvegeket nagyon jól lekötözzük, és gőzölőfazékban nagyon rövid ideig - míg a víz forrni és a szirup gyöngyözni kezd - gőzöljük. A fazékban félig lehűtjük, azután kiszedjük, és kihűlésig jól betakarjuk az üvegeket.
 
Dolgozó Nő - 1988 augusztus

Zöld paradicsom ecetben

A paradicsomot megmossuk, 2 - 3 zöld dinnyét is megmosunk, és ha nem egészen kicsik, akkor félbe vagy gerezdekbe vágva tesszük az üvegbe. Az üveg aljára szőlő- és meggyfalevelet, kaporszárat teszünk, erre rakjuk a zöld paradicsomot és a dinnyét. Néhány apróbb zöldpaprikát is tehetünk közéjük. A tetejére is tegyünk kaporszárat és szőlőlevelet. Ízlés szerint hígított és cukorral, sóval ízesített ecetet néhány szem borssal felfőzünk, forrón a paradicsomra öntjük, az üveget dupla celofánnal lekötjük, és száraz gőzbe rakjuk.
Dolgozó nő - 1982 szeptember

Tölteni való zöldpaprika paradicsomban

A paprikát megtisztítjuk, belső erezetüket is kivágjuk, majd 1 - 2 percre fővő vízbe dobjuk őket, hogy kissé megpuhuljanak, s többet tudjunk az üvegekbe elhelyezni. A víztől lecsurgatjuk, egymásba dugdossuk, üvegekbe rakjuk, és frissen főzött, forró paradicsomlével leöntjük. Borsószemnyi szalicilt teszünk az üvegek tetejére, és forrón lekötjük. Szárazgőzben tartjuk, amíg kihűl.
Dolgozó Nő - 1988 augusztus

Padlizsánkrém télire üvegben

Hozzávalók:
  • a kisebb padlizsánból kb. 20 db, a nagyobból kb. 15 db,
  • 15 fej hagyma,
  • 15 db paradicsompaprika ,
  • 15 húsos zöldpaprika, 
  • 3 kg paradicsom,
  • 1 liter olaj,
  • só.
A zöldpaprikát és a padlizsánt megsütjük, megtisztítjuk, a hagymát 1/2 liter olajban megpároljuk, az összes hozzávalót a paradicsom kivételével ledaráljuk, a paradicsomot sűrűre főzzük, áttörjük, mindent összevegyítünk, hozzáadunk még 1/2 liter olajat, megsózzuk, és addig főzzük, míg az olaj feljön a tetejére. Üvegekbe töltjük, lekötözzük, majd 20 percig gőzöljük. Az edényben hagyjuk kihűlni.
Dolgozó Nő - 1982 szeptember

Szilva nyersen eltéve

Hozzávalók:
  • 5 kg szilva,
  • 50 dkg cukor,
  • 1 dkg szalicil,
  • 1 dl rum.
A szép nagy szemű szilvákat megmossuk, a vizet jól lecsurgatjuk róluk, majd kimagoljuk. A gyümölcsöt mély tálban a cukorral és a szalicillal összekeverjük. Így hagyjuk 24 óráig, miközben többször megkavarjuk. Egy nap múlva üvegekbe rakjuk, és mindegyik üveg tetejére egy kanál rumot töltünk. Légmentesen lezárjuk, és száraz, hűvös helyen tároljuk. Tésztákhoz, gombóchoz, húsok mellé körítésnek kitűnő.
Dolgozó Nő - 1988 augusztus

Leveles túrópogácsa

2015. január 15., csütörtök · Posted in , ,

Bevallom, még sosem sütöttem tehéntúróval sósat. Nálam a tehéntúró mindig cukorral és esetleg mazsolával van összepárosítva. A Váncza Kincses Receptkönyvben láttam meg ezt a receptet és nagyon kíváncsi voltam milyen lehet így. Elkészítettem, a tetejét megszórtam köménymaggal, mert nagyon szeretem az ízét és mondhatom isteni finom lett. A harmadik képen látszik, hogy leveles, ahogy a címe is ígéri.


Jó ez a recept, mert nem élesztős, ezért nem puffaszt. nem kell gyúrni, keleszteni. Én kockára vágtam, nem kerekre, mert halálom, amikor megmaradnak a kivágott helyen a szélek és újra kell gyúrni, tojással kenni stb. Így könnyebb, hamarabb megy. 


30 dkg vajat 30 dkg liszttel és 1 csomag Váncza-sütőporral deszkán nyomkodva összedolgozunk, majd 30 dkg friss tehéntúrót, ízlésszerinti mennyiségű sót adva hozzá, jól meggyúrjuk. A tésztát hatszor nyújtjuk és kicsire összehajtogatjuk. Az utolsó nyújtás előtt kendőbe tesszük és lehetőleg hideg helyen 1-2 óráig pihenni hagyjuk. Pihentetés után deszkán kisujjnyi vastagra végleg kinyújtjuk és közepes pogácsavágóval kiszúrjuk. Zsírozott tepsibe téve, tetejüket gondosan tojásságájával megkenve, forró sütőben sütjük. Könnyű, ízletes sütemény. 


Látszik, hogy leveles :)

Rajnai felfújt

2015. január 14., szerda · Posted in ,

 

Hozzávalók:
  • 1 kg burgonya,
  • 3 fej vöröshagyma, 
  • 4 tojás,
  • 25 dkg húsos szalonna (én szalonnát és debrecenit használtam),
  • 5 dkg vaj,
  • 1/2 teáskanál frissen őrölt bors,
  • só.
A megtisztított burgonyát reszeljük le, a hagymát vágjuk szeletekre, Olvasszuk fel nagy serpenyőben a vajat, pirítsuk üvegesre benne a hagymát és együtt pároljuk. A tojást verjük fel, ízesítsük sóval, borssal és keverjük a burgonyás egyvelegbe. 

Hőálló üvegedényt kenjünk ki vajjal és a fenti masszát öntsük bele. A szalonnát vágjuk apró kockákra, kis edényben pirítsuk meg, majd tegyük a felfújt tetejére. Helyezzük a tepsit hideg sütőbe, majd 35 - 40 perc alatt közepes lángon süssük meg a felfújtat, végül tetejét pirítsuk meg. 

Receptforrás: 100 legjobb recept a nagyvilágból.

Mosolygok magamban :)

2015. január 12., hétfő · Posted in , , ,

Megint bőbeszédű leszek :)

Dolgozó Nő recepttár címkével szoktam ellátni azokat a recepteket, amit az egykor megjelent lapokból szeretnék megörökíteni. Aki még sosem hallott a Dolgozó Nőről, annak elmondom, hogy kb. a Nők Lapja romániai megfelelője, ami a kommunizmus idején jelent meg. 

Most is a recepteket nézegettem az 1982 novemberben megjelent számban és rátaláltam egy igencsak érdekes cikksorozatra, aminek a címe: "Már a régiek is tudták".

Miért mosolygok? Mert igazából ilyenkor eszmél rá az ember, mennyire változnak az idők :)

Nemrég panaszkodtam, hogy Váncza úr a Zárdakifli receptjénél azt írta, hogy  "adva hozzá, langyos tejel rétestészta keménységűvé gyúrjuk". Mennyi az milliliterben, vagy deciliterben kifejezve? És milyen keménységű a rétestészta? Én még sosem készítettem rétestésztát, ezért csak az ösztöneimben bízhattam, viszont annak idején egy ügyes háziasszonynak szinte kötelező volt tudni ezt (feltételezem).

Most pedig elolvastam az "Igen jó és olcsó ecet készítési módja" receptet, ami 1834 április 13-án jelent meg a Kolozsváron megjelenő Vasárnapi Újságban és mosolygok magamban :)

Idézem a receptet. 

"Egy veder ecethez veszen az ember egy fertály mézet, felolvasztja kevés vízben, hozzá tölt egy kupa jó pálinkát és hét kupa vizet; mindezeket összekevervén gyengén befedett edénybe állni hagyja míg megéled és ecet válik belőle. Ily módon nagyon erős és tiszta ízű jó ecetre tehet szert a gazdasszony." (1834. apr. 13)

Fertály mézet? Mennyi az a fertály? Megkérdezem az édesapámat, ő azt mondja, hogy a fertály az negyedet jelent. De negyed miből? Szerinte kilóból :)
Kupa jó pálinkát? Hét kupa vizet? :)

Egy másik cikkben a nadrágnak való szövetfestésről volt szó. 

"Végy régi rozsdás szegeket, s általában akármi rozsdaette vasat, tölts jó erős borecetet reá, s hagyd ázni 15 napig. Ekkor mártogass kefét ezen lébe, s a gyolcsat kifeszítvén, dörzsöld belé a festéket, arra vigyázván, hogy egyenlőleg kenődjék, s a szín ne legyen foltos. Az ily módon festett gyolcs nem csak nem veszti el a színét, sőt szebb lesz minden mosásra. Vasárnapi Újság (1836. szept. 18)"

Hát igen, amint mondtam, mosolygok, mert változnak az idők :)

Zöldborsó télire

Csak patentzáras üvegben ajánlatos eltenni. Egészen gyenge, frissen szedett cukorborsó alkalmas erre a célra, mert ha már lisztesebb, nagyon könnyen romlik. A borsót forró, gyengén sós vízben 2 – 3 percig előfőzzük. Leszűrjük, jól kihűtjük, és üvegekbe rakjuk, ujjnyi üres helyet hagyva a tetejükön. A borsóra enyhén sós, cukros vizet öntünk, amit előzőleg felforraltunk és lehűtöttünk. (Egy liter vízhez 3 dkg sót és 3 dkg cukrot számítsunk). Légmentesen lezárjuk, és egy órán át lassú tűzön gőzöljük. Az üvegeket melegen kiszedjük, és a gőzölést rövidebb ideig 2 – 3 napos időnként még kétszer megismételjük.
Dolgozó Nő – 1983 június

Szárított gomba

A legalkalmasabb erre a célra a vargánya és a csiperkegomba. A frissen szedett, ép, nem túl érett gombát megtisztítjuk, és vékony szeletekre vágjuk. A napra kitéve pár óra alatt megszárad, de a tűző napon való hosszas szárítás nem jó, ezért időnként vigyük árnyékos helyre. Ha nem száradt meg tökéletesen, gyengén meleg sütőben vagy kemencében szárítjuk tovább. Zárt edényben vagy celofán zacskóban tartsuk, mert hamar molyosodik.
Dolgozó Nő - 1983 június

Vegyes lekvár

"Jóízű és kiadós vegyes lekvárt készíthetünk, ha 1 kg. hámozott almát, 1 kg. kimagozott szilvát, 1 kg. hámozott körtét és 1 kg. sárgadinnyét összefőzünk. Ehhez a mennyiséghez 1 kg cukorból annyi vízzel, amennyi a cukor felolvasztásához kell, sűrű szirupot főzünk, elvegyítve a megfőtt gyümölccsel, 20 – 25 percig együtt főzzük. Forrón üvegekbe merjük, lekötjük, és száraz gőzbe tesszük."

Dolgozó Nő – 1982 szeptember

Gyümölcsízek cukor nélkül

2015. január 11., vasárnap · Posted in , , ,

Gyümölcslekvárt főzhetünk kevesebb, kilogrammonként 10 - 15 dkg cukorral vagy teljesen cukor nélkül is. Ilyenkor az előkészített gyümölcsöt a szokásosnál jóval sűrűbbre főzzük, a lekvárt forrón üvegekbe töltjük, tetejére szalicilt hintünk, és 20 percig gőzöljük. Felbontáskor adjuk hozzá a szükséges cukrot, betegeknek az édesítőszert.

Dolgozó Nő - 1983 június

Ceresznye télire üvegben, cukor nélkül

Az érett, ép szemű gyümölcsöt kimagoljuk, üvegekbe rakjuk és jól lenyomkodjuk. Késhegynyi szalicilt teszünk tetejükre, lekötjük, és 15 percig gőzöljük. A vízben hagyjuk kihűlni. Készíthetjük úgy is, mint a meggyet, cukorral lerakva, 15 - 20 dkg-ot számítva egy kg gyümölcshöz.
Dolgozó Nő - 1983 június

Egres télire üvegben, cukor nélkül

A gyümölcsöt megtisztítjuk, megmossuk és üvegekbe rakjuk. Vizet öntünk rá, tetejére késhegynyi szalicilt teszünk, és légmentesen lezárva, 20 percig lassan gőzöljük, majd a gőzölő edényben csak félig hűtjük le. Felhasználáskor édesítjük.
Dolgozó Nő - 1983 június

Tehéntúrós, mazsolás bukta

2015. január 10., szombat · Posted in ,

Benéztem Limarához egy kis ihletért és ez lett belőle :) Ő batyut készített,  én kicsit változtattam a recepten és buktát készítettem.  Nagyon jó ez a recept, megtartom. De egyébként tudnivaló, hogy nála csak jó recepteket lehet találni (azért mentem oda) :) 

Sajnos kénytelen voltam telefonnal fényképezni és a képek nem legmegfelelőbb élességűek.  De majd legközelebb, ha visszakapom a fényképezőgépem.



Hozzávalók a tésztához:

  • 60 dkg liszt,
  • 3,2 dl tej,
  • 1 tojás,
  • 1 mk. só,
  • 3 evőkanál cukor,
  • 8 dkg olvasztott margarin,
  • 1 tasak szárított élesztő.
 Hozzávalók a töltelékhez:

  • 30 dkg túró,
  • 2 csapott evőkanál búzadara,
  • 3 ek. cukor,
  • 2 kk. vaníliás cukor,
  • 6 dkg mazsola,
  • 1 tojás.
A kenéshez:
  • 1 tojás.
A lisztet a dagasztó tálba tettem, hozzáadtam  a cukrot, a szárított élesztőt, a sót és jól összekavartam. A tojást felvertem és hozzáadtam a liszthez. A tejet meglangyosítottam és apránként a liszthez adagolva, könnyű tésztát gyúrtam belőle. Utána, nagyon kis mennyiségekben beledagasztottam az olvasztott margarint is. Meleg helyen duplájára kelesztettem. 

Amíg kelt, elkészítettem a tölteléket. A tehéntúró elég vizes volt, így hozzáadtam 2 ek búzadarát, a mazsolát, a cukrot, a vaníliás cukrot és a tojást, majd jól összedolgoztam. 


A megkelt tésztát lisztezett munkalapon kicsit átdolgoztam, majd felosztottam 10 egyenlő részre. Mindegyik darabot kerekre nyújtottam, négybe vágtam és tettem rá egy kiskanál tölteléket, majd összecsomagoltam. Tetejüket megkentem a felvert tojássárgával és sütőpapírral kibélelt tepsibe tettem. Előmelegített sütőben pirosra sütöttem.

Ribizli leves

· Posted in ,

Sajnos elég ritkán szoktam gyümölcslevest főzni, pedig szeretem, mert finom. Most rászántam magam, mert volt a kamrámban egy ribizli befőtt, ami legalább 8 éves. Gondoltam épp ideje már valamit kezdeni vele.  


Hozzávalók:
  • 1 üveg ribizli kompót,
  • 1 tojás,
  • kb. 150 ml tej, 
  • cukor ízlés szerint.
A ribizli kompótot a fazékba öntöttem, annyi vizet adtam hozzá, amennyit elegendőnek gondoltam és felforraltam. A tojást megmostam, szétválasztottam és a fehérjét belefőztem a levesbe. Amikor a fehérje megfőtt, levettem a tüzról. A tojássárgából és a tejből habarást készítettem és hozzáadtam a leveshez. Cukorral édesítettem.

Fogyasztható meleged, de nyáron hidegen is nagyon finom.

Meggy, cseresznye levesnek, mártásnak, süteményekbe

Egy kg meggyre 40 dkg cukrot számítunk. A jól megmosott meggyet kimagoljuk, és a gyümölcsöt a cukorral rétegesen üvegekbe rakjuk. Tetejükre késhegynyi szalicilt teszünk, és lassan gőzöljük kb. 30 percig. Ha a befőttet tészta sütéséhez használjuk, előzőleg levétől szitán lecsurgatjuk. Levét szódavízzel szörpként fogyaszthatjuk. 

Dolgozó Nő - 1983 június 

Frittata di spaghetti al forno - Csőben sült spagetti

2015. január 9., péntek · Posted in , , ,


Hozzávalók:
  • 250 g durum spagetti (száraz súlya),
  • 5 dkg bacon,
  • 5 dkg szalámi,
  • 2 ek zsemlemorzsa,
  • 4 tojás,
  • só,
  • reszelt sajt,
  • kevés vaj. 

A spagettit sós vízben félkészre (al dente)  főztem, leszűrtem és hagytam lecsepegni. A bacont és a szalámit apró kockára vágtam és egy teflon edényben pirosra sütöttem. A tűzálló edényt megkentem vajjal, megszórtam zsemlemorzsával, belehelyeztem a spagettit, majd rászórtam a kiolvasztott bacont és szalámit. Megsóztam, majd ráöntöttem a felvert tojásokat. Közepes lángon addig sütöttem, míg a tojás majdnem megsült. Ekkor rászórtam a reszelt sajtot és visszatoltam a sütőbe, és addig sütöttem, míg a sajt ráolvadt.

Kockára vágtam és házi pizzaszósszal tálaltam.

Reszelt alma télire

2015. január 6., kedd · Posted in , ,

E célra a gyenge minőségű gyümölcsöt is felhasználhatjuk. Öt kg. megtisztított, reszelt almához 1 dkg. Szalicilt vagy benzoensavas nátriumot (gyógyszertárban kapható) teszünk. Ezt a mennyiséget kb. 8 – 10 kg almából kapjuk. Az almákat megmossuk, meghámozzuk és lereszeljük, majd elkeverjük a szalicillal. Nagy üvegekbe szorosan lenyomkodjuk, és lekötjük. Ha az alma nagyon leves, levéből leönthetünk egy külön üvegbe, amit néhány hét múlva, amikor a nagy üvegben a lé leapad, visszaönthetünk. Az almából bármikor kivehetünk, a maradék nem romlik meg.

Dolgozó Nő – 1982 szeptember

Kenyértésztába csomagolt debreceni

2015. január 5., hétfő · Posted in , ,

Volt 6 darab debrecenim és gondoltam kipróbálom ezt a kenyértésztába csomagolást. Praktikus megoldás vacsorára, reggelire, mustárral, ketchuppal vagy egyéb savanyúsággal kitűnő eledel. 


Hozzávalók:
  • 6 db. debreceni (0,48 kg volt nekem),
  • 50 dkg liszt,
  • 25 g friss élesztő,
  • 250 ml langyos víz,
  • 1 egész tojás,
  • 2 evőkanál olaj,
  • 2 kk só,
  • 1 kk cukor.
A debreceniket megmostam és papír konyhatörlővel megtöröltem őket. A lisztet a dagasztó tálba tettem, hozzáadtam a többi száraz alapanyagot a cukor kivételével és jól összekevertem. 100 ml langyos vízben feloldottam a cukrot és felfuttattam benne az élesztőt. A tojást felvertem, belekavartam az olajat és a liszthez adtam, majd hozzákevertem az élesztős vizet és a többi vizet szép apránként adagolva, könnyű tésztát gyúrtam belőle.


Letakarva, meleg helyen duplájára kelesztettem. Lisztezett deszkán kicsit átgyúrtam, majd kb. fél cm vastagra nyújtottam és 6 egyenlő, debreceni kolbász szélességű csíkot vágtam belőle. Becsomagoltam a kolbászokat és a képen látható tálba, amit előzőleg bőven kivajaztam, egymás mellé helyeztem őket. Előmelegített sütőben pirosra sütöttem őket.


Az elosztást és a formázást még tanulni kell, de igyekszem :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.