Eperdzsem cukor nélkül

2012. június 7., csütörtök · Posted in , , ,


"A földieper édes, könnyen erjedő gyümölcs, ezért csak frissen szedett, ép szemeket használjunk fel erre a célra. Az epret szitán átmossuk, és porcelán vagy ép zománcú lábosban felforraljuk, hogy a levét jól kiadja. Kavarni, összetörni nem szabad! Előmelegített, tiszta, száraz üvegekbe tesszük, a tetejére tölthetünk egy kanál rumot. Lekötjük és 50 percig gőzöljük. A gőzölő lében hagyjuk kihűlni, és harmadnap újra gőzöljük, de akkor csak 30 percig. Mivel erősen leves gyümölcs, nem töltjük tele az üvegeket, hanem kétujjnyi helyet hagyunk  a képződő lének."
Forrás: Dolgozó Nő, 1982 június. 

Kincset találtam

2012. június 6., szerda · Posted in



Nemrég a nagyinál takarítottam, rendeztem és erre a szakácskönyvre bukkantam. Lehet, hogy más kihajította volna, egyenesen a kukában landolt volna, de én nagyon értékelem, annak ellenére, hogy nincs fedele,  gyűrött és még ráadásul poros is volt. Megnéztem a neten és ez a borítója:


Budapesten adták ki 1957-ben, vagyis ez azt jelenti, hogy a könyv 55 éves az idén. Átlapoztam és nagyon jó, egyszerű (rég elfelejtett) és nagyszerű receptek vannak benne. Én szeretem a régi recepteket. Persze most nem azokra gondolok, amikhez javarészt zsírt kell használni, ugyanis az már nem egészséges, de ezeket a hozzávalókat lehet helyettesíteni.

Találtam még egy egész nagy rakás Dolgozó Nő-t, megkezdve az '50-es évek végétől egész a '80-as évek végéig. Ez a Nők Lapja romániai megfelelője, kb. annyi eltéréssel, hogy ezt a kommunista időkben adták ki. Ezekből kivágtam a recepteket és a befőzési tippeket. Szándékomban áll megosztani veletek, mert nagyon sok jó recept és tipp van köztük. Lesz majd olyan is, amit nem fogok elkészíteni, de közzé teszem, mert biztos lesz majd olyan, akit érdekel. Itt főleg a befőzési receptekre, tippekre gondolok. A másik ok pedig az, hogy szeretném egy helyen, rendezett formában látni őket, és majd, ha elkészítem, akkor kép is kerül a recept mellé.

Lekváros linzerkoszorú

· Posted in


Hozzávalók:
  • 10 dkg cukor,
  • 20 dkg vaj vagy margarin,
  • 30 dkg liszt,
  • 1 tojás,
  • 1 csomag vaníliás cukor,
  • porcukor a tetejére,
  • lekvár.
A hozzávalókat  a lekvár kivételével jól összegyúrtam és egy órára hűtőszekrénybe tettem. Utána lisztezett deszkán 1,5 cm vastagra nyújtottam, megfelelő méretű lisztezett pohárral (vagy formával) kiszaggattam, a felső karikáknak a közepét egy kisebb formával kivágtam. Sütőpapírral kibélelt tepsibe helyeztem és előmelegített sütőben megsütöttem. Miután kihűlt, megkentem lekvárral és összeragasztottam. Érdemes egy napig hűtőben tárolni, mert puhább lesz. Tálalás előtt megszórtam porcukorral.

A képen látható még:

Salátaleves rántottával

· Posted in ,


Ebből készítettem a finom saláta levest. Az egyik kedvence, sosem tudom megunni. Könnyű, finom és nagyon egészséges. Amíg van a kertben saláta, addig azt hiszem én ezen fogok élni :) Tudom, manapság már nem divat a leves de nekem nagyon fontos.

Hozzávalók:
  • elegendő mennyiségű saláta,
  • 3 - 4 tojás,
  • kevés szalonna (elhagyható),
  • tej,
  • fokhagyma,
A salátát leveleire szedtem és bő vízben jól megmostam, majd apró darabkákra téptem. Én nem szoktam késsel vágni, mert oxidálódik. Feltettem a vizet főni, hozzáadtam a sót, a fokhagymát, végül a salátát és puhára főztem. Egy serpenyőben 3 egész tojásból és egy fehérjéből (a sárgája kell a habaráshoz) rántottát sütöttem. Ha szalonnával készítem, akkor a szalonnát apró kockára vágom, kiolvasztom és erre a zsírra öntöm a felvert tojásokat. A rántottát kockára vágtam, hozzáadtam a leveshez és még kb. 2 percig főni hagytam, aztán levettem a tűzről. Egy tojássárgából és egy csésze tejből habarást készítettem és hozzáadtam a leveshez. Még utánasóztam, hozzáadtam az ecetet és máris tálaltam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.