Rebarbarás sütemény

2013. március 8., péntek · Posted in ,

Ezt a süteményt tavaly nyáron sütöttem és úgy eltettem a receptjét, hogy mire feltöltöttem volna, nem kaptam sehol. A képet feltöltöttem szemléltető jelleggel és bevallottam bűnömet :) Most a fiókomban takarítva előkerült a recept. Tehát törlesztem az adósságom :)


Hozzávalók:
A tésztához:
  • 350 g liszt, 
  • 250 g margarin,
  • 100 g cukor,
  • 2 csomag vanília,
  • 1 csomag sütőpor,
  • 4 kanál tej,
  • 5 tojás sárgája.

A tésztára:
  • 3 ek gríz,
  • rebarbara,
  • sárgabarack

A tetejére:
  • 5 tojás fehérje,
  • 250 g cukor.


A tésztához valókat összekavartam és sütőpapírral kibélelt tepsibe öntöttem. Rászórtam a grízt, majd a megtisztított és apróra vágott rebarbarát és sárgabarackot. Előmelegített sütőben félig megsütöttem. A tojásfehérjéből és a cukorból kemény habot vertem, majd ráterítettem a gyümölcsre és visszatettem sülni. 

Gyakorlatilag ezt bármilyen gyümölccsel el lehet készíteni, csak arra kell vigyázi, hogy a gyümölcs vizenyőssége egyenesen arányos legyen a gríz mennyiségével.

Tehéntúrós rakott palacsinta

2013. március 5., kedd · Posted in ,

Régebb nálunk ez nagy sláger volt, de sajnos nem emlékszem pontosan arra, hogy édesanyám hogyan is készítette a krémet. Azt tudom, hogy az ordás palacsintába a krémhez az ordát összetörte, adott hozzá tojást (vagy csak tojássárgát?), cukrot, megkente a palacsintákat is visszatette még a sütőbe, megforgatva, megsütötte mindkét felét, de ezt a tehéntúróst nem tudom hogyan készítette. 


Én megsütöttem a palacsintákat (itt 9 palacsinta van), negyed kg tehéntúróhoz hozzáadtam annyi cukrot, hogy elég édes legyen (kb. 3 ek) és rákentem a palacsintára, majd a következőt rátettem, azt is megkentem és így folytattam, míg a krém tartott. Így is nagyon finom, szerintem nem kell hozzá tojás. Lehet adni hozzá mazsolát is, kicsit feldobja.

Bográcsgulyás

2013. március 3., vasárnap · Posted in


Igaz, hogy nem bográcsban készült, de a receptet (többnyire) betartottam :)

Hozzávalók:
  • 25 dkg sertéscomb,
  • 25 dkg marhalábszár,
  • kb. 1-1,5 dl olaj,
  • 2 fej vöröshagyma,
  • 1 gerezd fokhagyma,
  • 1 db zöldpaprika (télire eltett, ledinsztelt paprikát használtam),
  • 1-2 db paradicsom (konzerves egész paradicsomot használtam),
  • 5 dkg őrölt pirospaprika,
  • 1⁄2 kg burgonya,
  • 1 csipet őrölt kömény,
  • ízlés szerint só,
  • kb. 2 liter víz. 
A hagymát apróra vágtam, olajon üvegesre dinszteltem, majd hozzáadtam a pirospaprikát. A húst kisebb  kockákra vágtam, hozzáadtam a húst, felöntöttem annyi vízzel, hogy ellepje. Hozzáadtam a fokhagymát, a sót és a köményt, majd hagytam főne. Közben meghámoztam a krumplit, kockára vágtam és amikor a hús már majdnem puha volt, hozzáadtam a krumplit. Mivel én konzerv paradicsomot és paprikát használtam, ezeket csak akkor adtam hozzá, amikor a krumpli is majdnem meg volt főve. 

Finom lett, de nekem valahogy túl konzisztens ez a fogás.
Az eredeti recept itt található.

Habos tehéntúrós pite

2013. március 2., szombat · Posted in

Nyugodtan írhattam volna, hogy Habos tehéntúrós lapotya, mert az lett belőle :)   Az íze nagyon finom, de a látvány siralmas :) 1 ujjnyi vastag. Bevállalom, megmutatom :)


Hozzávalók:
Tésztához:
  • 10 dkg margarin
  • 20 dkg liszt
  • 5 dkg cukor
  • 1csipet só
  • 2 tojássárgája
  • 1 ek tejföl
Tetejére:
  • 25 dkg tehéntúró
  • 15 dkg cukor
  • 1 kk citromaroma
  • 3 tojás
  • 1 ek tejföl
Tészta kenéséhez:
  • lekvár (ribizli és birs vegyesen)
A tésztához valókat egy tálba tettem és összegyúrtam. Egy sütőpapírt méretre vágtam, megkentem margarinnal és elhelyeztem rajta a kinyújtott tésztát úgy, hogy (aránylag) egyenletes legyen. A tésztát  megkentem lekvárral. Rákentem a krémet, amit a következőképp készítettem: a tojássárgákat elkavartam a cukorral és a tejföllel, hozzáadtam a citromaromát, a tehéntúrót és csomómentesen elkavartam.  Majd hozzáadtam a habbá vert tojásfehérjét, amit óvatosan beleforgattam a masszába.  Előmelegített sütőben,  a hab barnulásáig sütöttem.

Az eredeti recept itt található. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.