Hagyományos foszlós francia péksütemény mákkal és dióval töltve

2014. április 29., kedd · Posted in , ,

Vicuskának tartozom hálával ezért a receptért. Amint ígértem a blogján, el is készítettem Húsvétra. Nagyon nagy sikere volt, kb. 20 percet tartott :)  Szétkapkodták. Rendkívül finom, igazi foszlós tészta.


Hozzávalók:
  • 2,5 dl tej,
  • 2 dkg friss élesztő (én egy tasak száraz élesztőt használtam, ami 500 g liszthez való),
  • 3 tojás,
  • 4 evőkanál cukor,
  • 250 g vaj mikrohullámúban megolvasztva és szoba-hőmérsékletűre visszahűtve,
  • 450 g liszt,
  • só.
Töltelék:
  • 100-150 g szoba-hőmérsékletű vaj,
  • minden nyújtott lapra ízlés szerint cukor, 
  • ízlés szerint őrölt mák és dió.
Én kicsit másképp készítettem a tésztáját, de az eredmény ugyanaz lett. A liszthez hozzáadtam a cukrot, a száraz élesztőt, a sót és jól elkavartam. Felvertem a tojásokat, hozzáadtam a liszthez és elkavartam. Apránként hozzáadva a langyos tejet, tésztát gyúrtam belőle, majd apránként hozzáadtam az olvasztott vajat is és készre gyúrtam. Puha, könnyű tésztát kaptam belőle. Meleg helyen, letakarva 35 percig kelesztettem. Kelesztés után 4 részre osztottam a tésztát. Mindegyiket vékonyra nyújtottam és megkentem vajjal (nem szabad megolvasztani), majd megszórtam a cukorral, dióval és mákkal. A hosszabb oldalától feltekertem, kettő és félujjnyi szeletekre vágtam (kb.), vagyis igyekeztem :). 

Sütőpapírral kibélelt tepsire tettem, és előmelegített sütőben készre sütöttem. Tálaláskor megszórtam porcukorral. Ez a művelet ellenkezik az elveimmel, de most kellett, mert kevésnek bizonyult a cukor, amit a töltelékhez szórtam :) 

Isteni finom, mindenki imádta :)

Egresleves

2014. április 28., hétfő · Posted in ,

Ez is egy régi leves, nagymamáim sokszor készítették. 


Ezt most kompótból készítettem, de lehet friss egresből is. A kompótot a fazékba ürítettem, adtam hozzá még egy kis vizet és felforraltam. Egy tojást szétválasztottam, a fehérjét beleöntöttem a fövő levesbe és megfőztem, utána levettem a tűzről. A tojássárgát elkavartam egy csésze tejjel, majd hozzáadtam a leveshez. Ízlés szerint adtam hozzá még cukrot. Hidegen, melegen egyaránt fogyasztható. 

Ordás palacsinta

2014. április 26., szombat · Posted in ,

Előre elnézést kérek a képekért. Ez falun készült és se idő, se lehetőség nem volt a díszítésre. Remélem nem veszitek zokon :)


Szóval itt van az orda és eljött az idő, hogy isteni finom ordás palacsintát készítsünk belőle :) Aki evett már ilyent, az tudja miről beszélek. Aki még nem kóstolta, az tegye meg minél előbb, mert ebből nem lehet kimaradni :)

Hozzávalók:
  • palacsinta,
  • fél kg. orda,
  • 1 egész tojás,
  • cukor
Mennyiségek csak körülbelüliek, mert ez sok mindentől függ. A palacsinta méretétől függ a töltelék mennyisége. Fél kg ordához egy tojás kell és cukor pedig ízlés szerint, ki mennyit szeretne. Én sem mértem, csak szórtam és kóstoltam.


Tehát megsütöttem a palacsintákat és egyik felét megkentem ordás krémmel. Kettőbe hajtottam és visszatettem a palacsintasütőbe még kicsit sülni. Ezt azért kell, mert a krémbe nyers tojás van. Mindkét felét megsütöttem és tálaltam.  Lehet mazsolát is kavarni a krémbe. 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.