Savanyú tojásleves

2015. április 30., csütörtök · Posted in ,

Ezzel a levessel nosztalgiázok kicsit. A nagymamám gyakran készített ilyen levest, én most készítek másodszor, pedig szeretem. Megláttam Romváry Vilmos könyvében a receptet és gondoltam épp ideje megörökíteni ezt a régi fogást. Annyit változtattam rajta, hogy adtam hozzá egy kevés petrezselymes fűszerecetet és tejfölt is, ugyanis a rántást elég vékonyra csináltam. Nagyon finom lett így.



Zsírt forrósítunk és kellő mennyiségű liszttel szép piros rántást készítünk. 1 mokkáskanál pirospaprikát teszünk bele, majd hideg vízzel felengedjük. Fűszerezzük 1 - 2 szál babérlevéllel, sóval, pici cukorral, majd lassú tűznél hagyjuk 10 - 15 percig forrni. A tojásokat vigyázva eresztjük bele, hogy lehetőleg ne főjenek szét. *Forrás: Romváry Vilmos - Fűszerek könyve

Káposztával töltött paprika télire, tartósítószer nélkül

Tisztítsuk meg magházától az érett, ép húsos paprikákat, forrázzuk le sós vízzel. Tegyük szitára, amíg a víz lecsorog róla. A káposztát (lehet közte piros káposzta is) gyaluljuk vékony metéltre, sózzuk meg, 1 – 1,5 óra múlva nyomkodjuk ki a káposzta levét és tömjük meg szorosan a káposztával a paprikákat. Forraljunk fel kevés vízzel hígított, sóval ízesített borecetet, amikor langyosra hűlt, töltsük a paprikára, kössük le. Ha az ecetes lé leapad, pótoljuk ki.
Dolgozó Nő

Kétszínű gyümölcsjoghurt házilag

2015. április 29., szerda · Posted in

Ehhez a desszerthez sem kell sok tudomány. Nagyon szeretem a gyümölcsjoghurtot, de rég nem ettem, mert ami a kereskedelemben kapható,  annak semmi köze a gyümölcshöz és tele van olyan anyagokkal, színezékkel, amit nem szívesen eszek meg, Ezért már jó ideje nem vettem. Most úgy gondoltam elkészítem itthon az én egészséges(ebb) változatomat. Saját készítésű dzsemet használok, így tudom mit eszek. 



Hozzávalók:
  • natúr gyümölcsjoghurt (3,5%-os)
  • házi szilvadzsem,
  • házi barackdzsem.
A natúr joghurthoz ízlés szerint hozzákevertem a szilvadzsemet, pohárba tettem, majd egy újabb adag natúr joghurthoz hozzákevertem a barackdzsemet és a szilvadzsemes rétegre helyeztem. A tetejére két barackdarabot helyeztem.

Uborkasaláta télire üvegben tartósítószer nélkül

Hámozzuk meg a friss, fiatal uborkákat, vágjuk vékony szeletekre (gyaluljuk meg), kissé sózzuk be. Készítsünk ízlés szerint vízzel hígított ecetes keveréket, forraljuk fel, ha kihűlt, töltsük az üvegekbe rakott uborkára. Ne tömjük szorosan az üvegbe az uborkát, hogy az ecet jól átjárhassa. Kössük le, gőzöljük 15 percig.
Dolgozó Nő

Szőlőkocsonya tartósítószer nélkül

Szedjük le a száráról az érett, előzőleg megmosott szőlőszemeket. Törjük össze, nyomjuk ki a levét, szűrjük át vászonzacskón. Minden liter léhez 40 – 50 dkg cukrot számítsunk, ha nagyon édes a szőlő, ízesítsük kevés citromlével. Főzzük folytonos kavarás mellett kocsonya sűrűségűre (a tányérra cseppentett lé azonnal megkeményedik). Töltsük langyosan üvegekbe, kössük le, gőzöljük ki.
Dolgozó Nő

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.