Mazsolás scone, avagy mazsolás skót pogácsa

2015. november 7., szombat · Posted in , , ,

Ezt a mennyei finomságot Frei Tamásnak köszönöm! A megmentő című könyvében olvastam róla, felkeltette a figyelmem, gyorsan utánanéztem és el is készítettem. 


Rengeteg változata ismert, de elsőre valami egyszerűt szerettem volna, így erre a mazsolás változatra esett a választásom. 


Nagyon gyorsan és könnyen el lehet készíteni, nem kell nagy tudás hozzá és ami a legjobb benne, hogy a 70 dkg liszthez a 10 dkg cukor bőven elegendő, ugyanis a mazsola is édes, így nem kell agyoncukrozni.

Hozzávalók 45 darabhoz:
  • 70 dkg fehér liszt,
  • 10 dkg cukor,
  • 4 tojás,
  • 300 ml tej,
  • 15 dkg vaj vagy margarin,
  • 1,5 tasak sütőpor,
  • 15 dkg mazsola
  • 2 csipet só.
Itt az a lényeg, hogy hideg alapanyagokkal nagyon gyorsan kell dolgozni. 

A lisztet a dagasztó tálba szitáltam, hozzáadtam a sót, a sütőport, a cukrot és elmorzsoltam benne a hideg margarint. A tojásokat felvertem és 4 evőkanálnyit félretettem a kenéshez.  A többit hozzáadtam a száraz alapanyagokhoz és a tejet apránként hozzáadogatva tésztát gyúrtam. Nem kell sokat gyúrni, csak épp annyit, hogy összeálljon. Ekkor hozzáadtam az előzőleg beáztatott és lecsepegtetett mazsolát és kicsit beledolgoztam a tésztába. 

Lisztezett deszkán kb. 2 cm vastagra nyújtottam csak úgy, tenyérrel. Egy 5 cm átmérőjű kekszvágóval kiszaggattam. Minden szaggatás előtt lisztbe kell mártani a kekszvágót, hogy ne ragadjon. A kivágott scone-okat sütőpapírral bélelt tepsibe tettem és tetejüket megkentem a félretett tojással és előmelegített sütőben aranybarnára sütöttem.

Az eredeti recept itt található.

Tejfölös zúzapaprikás csigatésztával

2015. november 6., péntek · Posted in


Hozzávalók 2 személyre:
  • 50 dkg zúza és szív,
  • 2 közepes fej hagyma (vörös és lilahagyma),
  • 3 evőkanál olaj,
  • só,
  • bors,
  • 2 cikk fokhagyma,
  • 1 kiskanál pirospaprika
  • tejföl.
A zúzát megtisztítottam, levágtam az inas részt, a szíveket kettévágtam és jól megmostam. A hagymát apróra vágtam és az olajon üvegesre pároltam. Hozzáadtam a pirospaprikát, a húst, majd jó bőven felöntöttem vízzel. Hozzáadtam a fokhagymát, a sót, a borsot és fedő alatt kb. 2 óra alatt puhára pároltam, de közben mindig vigyáztam arra, hogy ne főjön le a leve. Amikor a hús megpuhult, még mindig volt annyi leve, hogy meg tudtam benne főzni a csigatésztát, így beletettem a tésztát és kavargatás mellett puhára főztem. Levettem a tűzről, belekavartam ízlés szerint tejfölt és tálaltam melegen. 

Szőlőkompót télire üvegben

2015. november 5., csütörtök · Posted in , , ,

Még sosem tettem el szőlőkompótot eddig. Most ezt is kipróbáltam. 

Hozzávalók:
  • szőlő,
  • cukor,
  • kevés szalicil.
A szőlőt jól megmostam, hagytam lecsepegni, majd leszemeltem és üvegekbe töltöttem. A vizet a megszokott módon mértem, tehát úgy hogy mindegyik üveget megtöltöttem vízzel, kivéve az utolsót. Utána a vizet egy edénybe öntöttem, minden üveghez számoltam 1,5 evőkanál cukrot. A vizet felforraltam, a cukrot feloldottam benne és az üvegekbe öntöttem. Késhegynyi szalicilt tettem a tetejükre, majd lekupakoltam. Vizes dunsztban addig főztem, amíg a szőlő leve megszínezte az üvegekben lévő vizet. Ekkor levettem a tűzről és a vízben hagytam kihűlni.

Sára lángosa - Blogkóstoló 25-ik fordulójára

· Posted in

A Blogkóstoló 25-ik fordulóján Fortuna Anit sorsolta nekem, A parókia konyhája című blog íróját. Egy kis nézelődés utána úgy döntöttem kipróbálom ezt a bibliai receptet


Hozzávalók:
  • 30 g élesztő (én 7 g szárított élesztőt használtam)
  • 2 evőkanál olívaolaj vagy olvasztott vaj (olajat használtam)
  • 1 teáskanál só
  • 300 g víz
  • 500 g búzaliszt.
A lisztet a keverőtálba öntöttem, hozzáadtam a sót és az élesztőt, majd az olajat és a langyos vizet apránként adagolva hozzá, tésztát gyúrtam. Meleg helyen, letakarva 15 - 20 percig kelesztettem.  A tésztát négyfelé osztottam, kinyújtottam, majd meleg helyen ismét kelni hagytam, míg duplájára nem nőtt. Előmelegített sütőben megsütöttem. 


Én kicsit kisebbre és vastagabbra hagytam, ezért fogyasztáskor kettévágtam és felvágottat, sajtot és zöldséget tettem közéje.

Karácsonyi aprósütemények - Játék!

2015. november 2., hétfő · Posted in ,

Az ügyes gazda télen szekeret, nyáron pedig szánt készít magának. Hamarosan itt a Karácsony és kezdődik a készülődés, sütés - főzés, addigra jó lenne összegyüjteni a Karácsonyi aprósütemény recepteket. 

Ha már dolgozunk vele, akkor legyen is valami eredménye! Ezért gondoltam legyen egy játék ezzel az alkalommal. 


Milyen aprósütemények vehetnek részt a játékban:
  • mézeskalács (ami nekem mézes pogácsa), 
  • apró kekszek, sós és édes egyaránt,
  • linzerek,
  • pogácsák,
  • apró perecek,
  • havasi kiflik,
  • apró hájas sütemények, stb.
Milyen sütemények NEM vehetnek részt a játékban: 
  • sós stangli meg rudak
  • olyan sütemények, amiket szeletelni, vágni kell,
  • kalácsok,
  • bejglik,
  • muffinok,
  • olyanok, amiket nem kell sütni
Mik a további feltételek, mit kell tenni:
  • küldj aprósüteményes receptet (linket és képet kérek) az oldalsávban látható email címre,
  • jelezd egy megjegyzésben itt, hogy elküldted a receptet (ezt mindig kérem azért, hogy elkerüljük az elkallódó emaileket, de sajnos nagyon kevesen tartják be), hogy visszaigazoljam az átvételt. Aki ezt nem teszi meg és elkallódik az emailje, az magára vessen.
  • mindenkinek visszajelzek, hogy megfelel-e a sütemény, vagy nem (de ha betartod, amit kértem, akkor nem lesz gond),
  • több receptet is lehet küldeni és nem kell egyszerre. Minden recept egy esély. Több recept több esély.
  • csak új receptek jöhetnek, tehát azok, amiket ezután tesztek közzé,
  • kövesd a blogot, légy hűséges olvasó.
Beküldési határidő: 2015 december 10. 

És akkor lássuk mi a nyeremény :) 

Olasz főzőiskola kezdőknek és haladóknak

Na kinek van kedve játszani? :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.