Csokoládés, mazsolás pite, Donal Skehan receptje alapjám

2016. november 14., hétfő · Posted in , ,

Ismét egy Donal Skehan receptet hozok, kicsit átalakítva. Az eredeti recept egy csokis, pekándiós pite, én inkább mazsolát használtam, de nyugodtan lehet diót is használni, az is nagyon finom lehet! Vagy mogyorót, vagy ki amit kedvel. 


Figyelem:  Donal Skehan egy 23 cm átmérőjű pités formát használ, ami 4 cm mély, így neki a 4 tojás megfelelő mennyiség volt. Én egy 27 cm-es formát használtam, ami 3 cm mély és a 4 tojás nekem sok volt, megmaradt a töltelékből, ezért én a 27/3 cm-es formához 3 tojást ajánlok!

Hozzávalók a tésztához:
  • 200 g liszt,
  • 100 g vaj,
  • 2 evőkanál jéghideg víz.
Hozzávalók a töltelékhez:
  • 200 g magas kakaótartalmú csoki (én 40%-ost használtam),
  • 90 g vaj,
  • 3 egész tojás, 
  • 100 g cukor,
  • 150 g mazsola,
  • kb. 2 - 3 evőkanál jó minőségű rum. 
A mazsolát megmostam és rátöltöttem a rumot, majd hagytam ázni benne.
A lisztet összegyúrtam a hideg vajjal, hozzáadtam a vizet, hogy gyúrható legyen. Kerekre formáltam, majd lefóliázva fél órára hűtőbe tettem. 
A formát kikentem vajjal, majd enyhén beliszteztem. A tésztát kb 5 mm vastagra nyújtottam, a formába helyeztem, majd 10 - 15 percre visszatettem a hűtőbe. 
Előmelegítettem a sütőt, kivettem a tésztát a hűtőből, villával megszurkáltam, sütőpapírral letakartam és 15 percre betettem sülni. (Itt tudni kell, hogy a papír nem áll meg csak úgy, szükséges valamivel lenyomtatni, ami nem túl nehéz, nem mélyed bele a tésztába. Létezik erre speciális sütő golyó, de nekem még nincs.) A 15 perc letelte után levettem róla a sütőpapírt és még 5 percig sütöttem. Utána kivettem a sütőből és félretettem.
A csokoládét a vajjal vízgőz fölött megolvasztottam. A tojást a cukorral habosra kavartam, majd hozzáadtam a csokoládémasszához. A leszűrt mazsolát rászortam a tésztára, ráöntöttem a csokoládé masszát, sütőbe toltam és 35 percig sütöttem.

Banános köles

2016. július 24., vasárnap · Posted in ,


Hozzávalók 2 személyre:
  • 1/2 bögre köles,
  • 2 banán,
  • 1 bögre víz,
  • csipet só,
  • pár csepp olíva olaj.

A kölest megmostam, egy bögre vízben feltettem főni, majd hozzáadtam a csipet sót. Kb. 10 percig főztem, majd levettem a tűzről és lefedve hagytam puhulni. Miután a köles magába szívta a maradék vizet és megpuhult, a banánokat meghámoztam és karikára vágtam. 

Egy kerámia bevonatú serpenyőbe pár csepp olíva olajat csepegtettem és hozzáadtam a banánt. Hagytam barnulni, majd megforgattam a banánkarikákat, hogy a másik oldaluk is aranybarna legyen. Utána hozzáadtam  a főtt kölest és összekavartam. Tetejére banánkarikákat tettem.

Ez mondhatni egy semleges recept, mert se nem édes, se nem sós. Lehet édesíteni, de én reggelire sajnos nem tudok édeset enni az epém miatt, ezért alakítottam így a receptet. 
Tetejére lehet görög joghurtot tenni, kakaót, ki mit szeret. 

Ha nem édesítjük túl, akkor ez egy nagyon egészséges recept.

Pizzacsiga kenyér

2016. június 2., csütörtök · Posted in ,

Ez is egy olyan sütemény, amit hidegen lehet fogyasztani, nagyon jó akár csomagolni is. Könnyen és hamar el lehet készíteni, ízletes és nem kell hozzá sok minden.


Hozzávalók a tésztához:
  • 50 dkg liszt,
  • 25 g friss élesztő,
  • 1 kávéskanál cukor,
  • 2 kávéskanál só,
  • 300 ml langyos víz,
  • 3 evőkanál olaj.
  • 2 evőkanál oregánó.
Hozzávalók a töltelékhez:
  • pizzaszósz,
  • reszelt sajt.
A kenéshez:
  • 1 egész tojás

Az élesztőt egy kevés langyos vízhez adtam, rászórtam a cukrot és hagytam felfutni. A lisztet, a sót, az olajat egy keverőtálba tettem, hozzáadtam a felfuttatott élesztőt, az oregánót és apránként hozzáadva a vizet,  tésztát gyúrtam belőle. Letakarva, meleg helyen duplájára kelesztettem.


Utána a képen látható téglalap alakúra nyújtottam, megkentem házi pizzaszósszal, megszórtam reszelt sajttal, majd szorosan feltekertem. 


Háromszögeket vágtam felőle, de vigyázni kell, hogy a háromszög vékonyabb részénél hagyjunk elég távolságot a két vágás között, nehogy a tészta szétnyíljon.


Sütőpapírral kibélelt kerek formába tettem úgy, hogy a csiga fele kívül kerüljön, a széleit és még egy darabot a közepébe helyeztem. Megkentem felvert tojással és megszórtam oregánóval.

Előmelegített sütőbe toltam és közepes lángon megsütöttem.

Fahéjas rebarbarás sütemény

2016. május 19., csütörtök · Posted in ,

Rebarbara szezonban mindig szoktam rebarbarás sütit sütni. Idén többször is sütöttem. Most ezt a fahéjas változatot hoztam nektek.


Hozzávalók a tésztához:
  • 350 g liszt,
  • 250 g vaj vagy margarin,
  • 100 g cukor,
  • 2 kávéskanál vanília,
  • 1 tasak sütőpor,
  • 3 evőkanál tej,
  • 5 tojás sárgája.

Hozzávalók a feltéthez:
  • 3 evőkanál gríz,
  • hámozott rebarbara,
  • 5 tojás fehérje,
  • 250 g porcukor.


A rebarbarát jól megmostam, meghámoztam és 1 cm vastag karikákra vágtam. Megszórtam cukorral és őrölt fahéjjal.
A száraz anyagokat egy tálba tettem és összekevertem. A tojássárgákat felvertem, hozzáadtam a tejet és a rebarbara levét, amit  a cukrozás után eresztett, majd az egészet a száraz anyagokhoz adtam. Hozzáadtam a pelyhekre vágott vajat és tésztát gyúrtam belőle. Kinyújtottam, sütőpapírral bélelt tepsibe helyeztem úgy, hogy a szélein 1 ujjnyival magasabb széle, pereme legyen. Megszórtam grízzel és rászórtam a rebarbarát. 
Előmelegített sütőbe toltam és közepes lángon kb. 25 percig sütöttem. 
A tojásfehérjékből a cukorral kemény habot vertem és a 25 perc leteltével kivettem a tésztát a sütőből, rákentem a cukorhabot a tetejére, elegyengettem és visszatettem sülni. Amikor a hab a tetején kezdett megbarnulni, szúrópróbával ellenőriztem és kivettem a sütőből. 

Meggyes-mákos piskóta csokival

2016. március 20., vasárnap · Posted in , , ,

Az alap 4 tojásos piskótareceptemet turbóztam fel kicsit és persze ez dupla adag, nagy tepsihez való. Aki a kicsi tepsit használja, annak a 4 tojásos alap receptet ajánlom.


Hozzávalók:
  • 8 tojás,
  • 40 dkg cukor,
  • 50 dkg liszt,
  • 1 tasak sütőpor,
  • 200 ml tej,
  • 8 dkg darált mák,
  • 2 kávéskanál vaníliás cukor
  • 2 üveg kimagolt meggy,
  • 5 dkg csokoládé.

A sütőt előmelegítettem.  A tojásokat külön választottam és a fehérjékből kemény habot vertem, majd félretettem.  
A tojássárgákhoz hozzáadtam a cukrot, a vaníliás cukrot és mixerrel habosra kavartam. Utána hozzáadtam a mákot és apránként a lisztet is, amiben előzőleg elkevertem a sütőport. Hozzáadtam a tejet és csomómentesre kavartam. 
A keményre vert habot óvatosan beleforgattam a tojásos masszába, amit sütőpapírral kibélelt tepsibe öntöttem. Rászórtam a lecsepegtetett meggyet, majd az apróra vágott csokit és előmelegített sütőben megsütöttem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.