Archive for október 2020

2020. október 17., szombat

Olasz paradicsomos penne sült padlizsánnal - Pasta alla norma

Szeretem a padlizsánt, de mindig majonézes padlizsánkrémet készítek belőle. Egyszer kisütöttem a padlizsént olajban, de nem ízlett. Ez a recept viszont megtetszett, mert egyszerű és egészséges.

 


 

Hozzávalók a paradicsomszószhoz:

  • 800g kockázott paradicsom (nálam 2 db 400g-os konzerv),
  • 20 ml olíva olaj,
  • 1 közepes fej hagyma,
  • 3 cikk fokhagyma,
  • oregano vagy bazsalikom, ízlés szerint.

 Tészta:

  • 200g penne vagy más tészta,

Hozzávalók a padlizsánhoz:

  • 2  db közepes padlizsán,
  • olíva olaj,
  • fokhagyma granulátum,
  • só,
  • bors.

Elkészítés:

1. A padlizsánokat megmossuk, szárazra töröljük és csíkonként meghámozzuk. Ez azért kell, hogy ne essen szét teljesen. A megmarad héja majd összefogja. 1 cm vastag karikákra vágjuk.

2. Helyezzük a padlizsánkarikákat a sütőtepsire, olajozzuk, sózzuk, borsozzuk mindkét felét, majd közepes lángon süssük 45 percig. Vigyázni kell, nehogy megégjen.

3. A paradicsomkockákat tegyük a főző edénybe, adjuk hozzá a hagnmát, fokhagymát, olajat, zöldfűszert és néha megkavarva főzzük 45percig.

4. Főzzük meg a pennét enyhén sós vízben, majd adjuk a paradicsom főzethez. Sóssuk, borsozzuk, ha szükséges.

5. Tálaláskor  a paradicsomos penne tetejére tegyük rá a sült padlizsán karikákat, esetleg díszítsük friss bazsalikommal.

 

2020. október 6., kedd

Shakshuka - izraeli reggeli

Ez a recept új nekem, még sosem készítettem Shakshukát, nem is hallottam róla, de még fogok, mert nagyon ízlett. 



Hozzávalók:

  • 1 közepes fej hagyma apróra vágva,
  • 2 cikk fokhagyma,
  • 1 kápia paprika apróra vágva,
  • 4 paradicsom, vagy 2 db 400g-os konzerv,
  • só,
  • bors,
  • babérlevél,
  • 1 ek olíva olaj,
  • 4 tojás.

Elkészítés:

Az apróra vágott paprikát, hagymát és fokhagymát a forró olajon üvegesre pároljuk. 

Hozzáadjuk a kockára vágott paradicsomot, vagy konzervet. Én álralában friss paradicsomot szoktam használni, de most így ősz elején sajnáltam az utolsó kerti paradicsomot ehhez használni, így 2 db 400g-os paradicsom konzervet adtam hozzá.

Hozzáadjuk a sót, borst, babérlevelet, vagy tetszés szerint más fűszert.

Fedő alatt, néha megkeverve puhára főzzük.

Ráütjük a tojásokat, fedő alatt még 3 - 4 percig főzzük. Az eredeti recept szerint a tojás sárgája puha kell maradjon és nekem ez sikerült ennyi idő alatt.

Pirítóssal tálaljuk. Meg lehet szórni petrezselyemzölddel, de nekem nem volt friss. 

Jó étvágyat!

Üzemeltető: Blogger.