Zárdakifli, avagy a kétbalkezes lány története :)

2014. december 30., kedd · Posted in ,

Most kicsit bőbeszédübb leszek, előre szólok :)
Nagymamámtól örököltem a Váncza Kincses Receptkönyvet és anno azt mondtam, hogy rendre megsütöm az összes süteményt belőle, mind a 100-at. Jó néha emlékezni azokra az időkre, amikor nem azt mondták hogy "fini a süti", hanem azt, hogy "igen finom sütemény". 


A zárdakifli olyan rejtélyesen hangzott és ráadásul nem láttam elárasztani a gasztro blogoszférát, így erre esett a választásom.  Na jó, ez nem épp így volt :)
Igazából megkérdeztem itthon, hogy mit süssek: zárdakiflit, vagy Kossuth-kiflit?
- Egyiket sem ismerem, milyenek ezek? - jött a válasz.
- Nem számít, csak válassz egyet. - erőltetem én. 
- De hogy válasszak, ha azt sem tudom mi van bennük? 
- Nem lényeges, a neve alapján egyet válassz ki. 
- Jó, akkor legyen zárdakifli, hogy ne legyen Kossuth-kifli!
Titkon reméltem, hogy ez lesz, mert tetszik a neve :)

A recept a képen látható, de azért leírom a kép alá is.


1/2 kg lisztet 1 csomag Váncza-sütőporral elkeverünk, azután 2 egész tojást, 3 dkg cukrot és kevés sót adva hozzá, langyos tejel rétestészta keménységűvé gyúrjuk. 25 dkg vajat 1 - 2 dkg liszttel jól eldolgozunk s helyezzük a fenti tészta közepére, melyet azután összehajtva ismét nyujtunk és hajtunk legalább 5 - 6-szor, mint a vajastésztát.  10 perces pihentetés után a tésztát végleg kinyújtjuk 1/2 cm vastagra s háromszögalakúra vágva,  a következő töltelékkel kenjük meg: 2 tojás fehérjéből vert habhoz 15 dkg porcukrot, 10 dkg darált diót és 1 citrom reszelt héját keverünk.
  A kifliket sütés után még melegen vanilincukorral szórjuk meg.

Ezt mondja Váncza úr, ezt tanácsolja az ügyes kezű háziasszonyoknak, lányoknak :) El is kezdtem ügyesen a tészta gyúrását és rögtön az elején meg is érkeztem az első akadályhoz: "adva hozzá, langyos tejel rétestészta keménységűvé gyúrjuk"? Mennyi az milliliterben, vagy deciliterben kifejezve? És milyen keménységű a rétestészta? Én még sosem készítettem rétestésztát. És mivel senki nem válaszolt a kérdéseimre, megmelegítettem kb. 300 ml tejet, gondoltam majd, ha még kell, melegítek és adok hozzá.
Ezt mind beledolgoztam és úgy nézett ki, hogy jó tészta lesz. Elkezdtem kinyújtani, hogy aztán tudjam rákenni a margarint. Az a megoldás, amit a recept kínált, nem nagyon tetszett, így elhatároztam, hogy majd kenegetem rá egyenletesen, ahogy hajtogatom. El is kezdtem, kb. kétszer tudtam megkenni és összehajtogatni és már annyira nehéz volt, hogy  nem bírtam tovább. Szerintem igen kemény volt a tészta, és mivel margarint használtam, hiába volt puha, nehezen lehetett vele dolgozni. Hívtam segítséget és átpasszoltam a nyújtást, én már csak irányítottam a munkát és kenegettem. A hajtogatástól megpuhult kicsit, mert a beledolgozott margarin megpuhította a tésztát.

Azt már tudtam, hogy nem fogom a receptben leírt tölteléket használni. Karácsonyra már volt diós kalács, elég volt. Helyette lekvárt szerettem volna használni. Nekem valahogy ezek az apró sütemények savanykás lekvárral jobban ízlenek, meg aztán láttam, hogy sok lesz az én tésztámhoz az a diós töltelék.

A kinyújtott tésztát háromszögekre osztottam, de már előre láttam, hogy nem lesz se egyforma, se jó, de már nem volt mit csinálni. Egyengettem, formálgattam őket, megkentem mindegyiket lekvárral és felcsavartam. Az első tepsi olyan kiflivel telt meg, ami az első képen látható és azok még a szebbek, a többi még nyomorékabb.


A második tepsire való tésztát összegyúrtam ismét. Akkor már könnyen tudtam vele dolgozni, mert már megolvadt benne valamennyire a margarin. Kerek tésztát nyújtottam és hosszú háromszögeket vágtam belőle, megkentem lekvárral és felcsavartam, de nem hajlítottam meg öket kifliformára. Egyenesen hagytam őket, mint ahogy a második képen látható. A lekvár persze így is kifolyt belőlük.
Porcukorral szórtam meg őket.

Az első sütés nagyon finom. Ropogós, leveles tészta lett, tényleg. Nem néz ki jól, de az íze kárpótol. A második már nem annyira finom, mert sok tészta lett egymáson és nem ropogós.

Ezután arra gondoltam, hogy máskor beledolgozom a vajat, vagy a margarint, hogy könnyebb legyen vele dolgozni, de az a megoldás sem jó, mert látta, a Sarokkonyha blogon, hogy úgy nem lesz leveles.

Legközelebb puha vajat fogok használni és úgy fogom kenegetni, mint a tepertős pogácsát és hajtogatni. Remélem úgy könnyebb lesz.

Szóval a formázást még tanulnom kell, mert abban kétbalkezes vagyok. A zárdakifli viszont tényleg finom :)

Mazsolás, diós márványpiskóta

· Posted in , ,


Hozzávalók a tésztához:
  • 6 tojás,
  • 18 dkg kristálycukor,
  • 1 dl víz,
  • 1/2 dl étolaj,
  • 2 kk vaníliás cukor,
  • 2 ek cukrozatlan kakaópor,
  • 25 dkg fehér liszt,
  • 1 csomag sütőpor,
  • csipet só,
  • 2 nagy marék dió,
  • 2 nagy marék mazsola.
A tojásokat jól megmostam, majd szétválasztottam őket. A fehérjékből mixerrel kemény habot vertem és félretettem. A tojássárgákat habosra kavartam a cukorral és a vaníliás cukorral, utána hozzáadtam a vizet meg az olajat.
A lisztbe belekavartam a sütőport, a csipet, majd  apránként hozzáadtam a cukros masszához és  csomómentesre kavartam. A habot  óvatosan, kanállal beleforgattam a masszába.
A massza felét egy  sütőpapírral kibélelt tepsibe öntöttem, rászórtam a mazsolát úgy, hogy mindenhova egyenletesen jusson. A massza megmaradt feléhez hozzákavartam a cukrozatlan kakaóport, csomómentesre kavartam, majd rácsepegtettem a tepsiben lévő masszára. Rászórtam a két marék diót meggyet, majd előmelegített sütőben  készre sütöttem.

Oszd meg, ha tetszik :)

Kakaós keksz

Ezt a keksz receptet egy Dr. Otker Vaníliás cukor tasakján láttam meg és figyelemreméltónak véltem, így elkészítettem. Jól tettem, mert finom lett.


Hozzávalók:
  • 250 g vaj vagy margarin,
  • 130 g cukor,
  • 1 tasak vaníliás cukor,
  • 1 tojásfehérje,
  • 300 g liszt,
  • 2 csapott kk sütőpor,
  • 2 ek cukrozatlan kakaópor.
A vajat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra kavartam, majd hozzáadtam a tojásfehérjét és tovább kavartam. Utána apránként hozzáadtam a lisztet, amiben előzőleg elkavartam a sütőport, a sót és a kakaóport. Egy sütőpapírral kibélelt tepsibe kiskanállal kis csomókat helyeztem el majd alacsony lángon megsütöttem. Lehet diót is adni hozzá. Finom, ropogós keksz lett belőle.



Foszlós diós kalács

· Posted in , ,

Az a második karácsonyi kalácsom.


Hozzávalók:
  • 50 dkg fehér liszt,
  • 1 kocka friss élesztő (25 g),
  • 2 tojás sárgája,
  • 5 púpozott evőkanál kristálycukor,
  • 2 kávéskanál vaníliás cukor,
  • 1 citrom reszelt héja,
  • 80 g olvasztott margarin vagy vaj,
  • 1 mokkás kanál só,
  • 3 dl langyos tej (1,5 - 1,8%-os, de lehet 3,6-os is)
A töltelékhez:
  • 2 tojás fehérje 
  • 10 dkg darált dió,
  • 10 dkg cukor
A kenéshez:
  • 1 tojás sárgája
A tészta készítése ugyanaz, mint a Foszlós mazsolás kalácsnál. Amikor a tészta már megkelt, lisztezett deszkán kicsit átgyúrtam és kb fél cm vastagra, téglalap alakúra nyújtottam. A tojásfehérjékből kemény habot vertem, hozzáadtam a cukrot és a darált diót. Ezt a tölteléket a tésztára kentem és feltekertem. Sütőpapírral kibélelt kalácsformába tettem, a tetejét megkentem  tojássárgával, majd villával megszurkáltam a tetejét. Lassú tűznél addig sütöttem, míg a teteje szép barna lett. Ekkor kivettem, megszurkáltam és már nem kellett visszatenni.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.