Pikáns kolbászos, sonkás, hagymás, felemás pizza

2015. február 5., csütörtök · Posted in , , , , ,


Hozzávalók a tésztához:
  • 35 dkg liszt, 
  • 1/2 tasak száraz élesztő,
  • 3 ek olaj,
  • 1 dl tej,
  • 1 dl ásványvíz,
  • 1 teáskanál só.
Hozzávalók a feltéthez:
A lisztet a dagasztó tálba tettem, hozzáadtam a fél tasak élesztőt, a sót és jól elkevertem. Hozzáadtam az olajat, az ásványvizet és a langyos tejet, majd tésztát gyúrtam belőle. Meleg helyen, letakarva fél óra hosszáig kelni hagytam. Utána lisztezett deszkán kb. 4 mm vastagra kinyújtottam. Vékonyan megkentem házi pizzaszósszal, egyik felére pikáns kolbászt, hagymát és reszelt sajtot tettem, a másik felére szeletelt sonkát, hagymát és reszelt sajtot. Előmelegített sütőben megsütöttem. Finom ropogós lett a tésztája.



Cseresznye nyersen télire üvegben

2015. február 2., hétfő · Posted in , , ,

Az érett cseresznyét száráról leszedve mossuk meg, rakjuk bőszájú üvegekbe, szórjuk le rétegesen cukorral (1 kg gyümölcsre 50 dkg cukrot számítsunk). Kössük le az üveget légmentesen és tartsuk a napon, az első héten naponta rázzuk fel. Négy-hat hét elteltével tegyük hűvös, szellős kamrába.
Dolgozó Nő - 1973 május

Ribizlilekvár

Az érett ribizlit mossuk meg, cseréplábasban kissé nyomkodjuk szét, és saját levében főzzük néhány percig. Törjük át szitán, újra tegyük főni, mikor forr, keverjük bele a cukrot (kilónként 80 - 90 dkg-ot), és főzzük folyamatos kavarással 20 percig. Töltsük üvegekbe, kötözzük le, és gőzöljük ki.
Dolgozó Nő - 1973 május

Egresdzsem

Az érett, megtisztított egrest mossuk meg, csepegtessük le jól a vizet róla, tegyük hibátlan zománcú tálba és szórjuk le kg-onként 50 - 60 dkg cukorral. Kissé nyomkodjuk szét tiszta fakanállal, takarjuk le, és tartsuk hűvös helyen néhány óra hosszat. Azután főzzük erős tűzön állandó kavarással a forrástól számítva kb. 20 percig. Langyosan töltsük üvegekbe, kötözzük le és gőzöljük ki.
Dolgozó Nő - 1973 május

Csirkemelles, tárkonyos krumplileves

2015. február 1., vasárnap · Posted in , ,

Volt 3 db. csirkemell csontom. A csontot nem szoktam eldobni mert, ha le is vágom róla a húst, még mindig marad, így levest szoktam rá főzni, de inkább zöldséglevest. Krumplilevest még sosem főztem, most kipróbáltam és nagyon finom lett. 


Hozzávalók 4 személyre:
  • 3 csirkemell csont (némi hússal),
  • kb. 5 nagy krumpli,
  • 1 nagy fej hagyma,
  • ecetes tárkony,
  • só,
  • 2 kk édes fűszerpaprika,
  • 1 tojás,
  • 150 ml tej. 
A csontokat leforráztam, majd elegendő vízzel feltettem főni. Hozzáadtam a megtisztított hagymát, a kockára vágott krumplit, a tárkonyt és puhára főztem. Ekkor kivettem a hagymát a levesből és hozzáadtam a fűszerpaprikát. A tojást szétválasztottam. A fehérjét belefőztem a levesbe, a sárgáját elkavartam a tejjel. Levettem a levest a tűzről, kivettem a csontokat, leszedtem róluk a húst és visszatettem a levesbe, hozzáadtam a tojásos habarást és eceteztem. Természetesen tárkonyecetet használtam, de bármilyen ecet jó.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.