Vegán kakaós, kókuszos püspökkenyér

2019. április 16., kedd · Posted in , , ,


Sosem hittem volna, hogy lehet püspökkenyeret sütni tojás nélkül, de itt a bizonyíték, hogy lehet, mégpedig finomat. Kipróbáltam és sikerült, meg vagyok vele elégedve, tehát nyugodt szívvel tudom ajánlani bárkinek. 

Hozzávalók:
- 370 g liszt,
- 250 ml víz,
- 250 g cukor (200 g is elég, ha nem szereted túl édesen),
- 130 ml olaj,
- 1/4 tk só,
- 1 kávéskanál sütőpor,
- 1 kávéskanál rum eszencia,
- 3 evőkanál kókuszreszelék,
- 1 púpos evőkanál sötét, cukrozatlan kakaópor.


Elkészítés
A sütőt előmelegítjük.
A vízhez hozzáadjuk a cukrot, a sót és addig keverjük, amíg a cukor feloldódik. Ekkor apránként és folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a lisztet, majd csomómentesre keverjük és végül hozzáadjuk az olajat és az eszenciát is. 
A masszát két egyenlő részre osztjuk, az egyikhez hozzáadunk 2 evőkanál kókuszreszeléket és elkavarjuk, a másikhoz hozzáadjuk a kakaóport és csomómentesre kavarjuk. 
Egy közepes püspökkenyér formát sütőpapírral kibélelünk és váltakozva beleöntjük a két masszát úgy, hogy márványos legyen. Majd végül megszórjuk a maradék kókuszreszelékkel.
Közepes lángon készre sütjük. 





Dagasztás nélküli lenmagos, tönkölylisztes kenyér

2019. április 10., szerda · Posted in , ,

Üdvözlök minden kedves olvasót. Rég nem írtam ide, de most itt vagyok, hoztam nektek egy dagasztás nélküli, lenmagos kenyér receptet.


Már negyedik alkalommal készítem el és úgy néz ki, hogy ezután még nagyon sokszor el fogom készíteni, ugyanis nagyon könnyû és finom.


Hozzávalók:
- 390 g liszt (nálam 290 g fehér liszt, BL 55-ös, 100 g tönkölyliszt),
- 1 kávéskanál száraz élesztő,
- 1 teáskanál só,
- 350 ml meleg víz. 


A kétféle lisztet beleszitáljuk a keverő tálba, hozzáadjuk a száraz élesztőt, a lenmagot, a sót és végül a melegvizet. Összekeverjük egy spatulával.


Nem kell megijedni, egy nagyon ragacsos tésztát kapunk, de ennek ilyennek kell lennie.  


Lefóliázva, meleg helyen három órát pihentetjük, amíg kb. duplájára nő a tészta.


Utána sütőpapírral kibélelt sütőformába öntjük. Nem kell átformálni, a keverőtálból mehet egyenesen az edénybe. Lassú tüzön kb. 1 óra altt készre sűl.


Ennek a receptnek az az előnye, hogy nagyon egyszerű, nem kell sokat bajlódni vele és persze nagyon finom a kenyér.

Csokoládés, mazsolás pite, Donal Skehan receptje alapjám

2016. november 14., hétfő · Posted in , ,

Ismét egy Donal Skehan receptet hozok, kicsit átalakítva. Az eredeti recept egy csokis, pekándiós pite, én inkább mazsolát használtam, de nyugodtan lehet diót is használni, az is nagyon finom lehet! Vagy mogyorót, vagy ki amit kedvel. 


Figyelem:  Donal Skehan egy 23 cm átmérőjű pités formát használ, ami 4 cm mély, így neki a 4 tojás megfelelő mennyiség volt. Én egy 27 cm-es formát használtam, ami 3 cm mély és a 4 tojás nekem sok volt, megmaradt a töltelékből, ezért én a 27/3 cm-es formához 3 tojást ajánlok!

Hozzávalók a tésztához:
  • 200 g liszt,
  • 100 g vaj,
  • 2 evőkanál jéghideg víz.
Hozzávalók a töltelékhez:
  • 200 g magas kakaótartalmú csoki (én 40%-ost használtam),
  • 90 g vaj,
  • 3 egész tojás, 
  • 100 g cukor,
  • 150 g mazsola,
  • kb. 2 - 3 evőkanál jó minőségű rum. 
A mazsolát megmostam és rátöltöttem a rumot, majd hagytam ázni benne.
A lisztet összegyúrtam a hideg vajjal, hozzáadtam a vizet, hogy gyúrható legyen. Kerekre formáltam, majd lefóliázva fél órára hűtőbe tettem. 
A formát kikentem vajjal, majd enyhén beliszteztem. A tésztát kb 5 mm vastagra nyújtottam, a formába helyeztem, majd 10 - 15 percre visszatettem a hűtőbe. 
Előmelegítettem a sütőt, kivettem a tésztát a hűtőből, villával megszurkáltam, sütőpapírral letakartam és 15 percre betettem sülni. (Itt tudni kell, hogy a papír nem áll meg csak úgy, szükséges valamivel lenyomtatni, ami nem túl nehéz, nem mélyed bele a tésztába. Létezik erre speciális sütő golyó, de nekem még nincs.) A 15 perc letelte után levettem róla a sütőpapírt és még 5 percig sütöttem. Utána kivettem a sütőből és félretettem.
A csokoládét a vajjal vízgőz fölött megolvasztottam. A tojást a cukorral habosra kavartam, majd hozzáadtam a csokoládémasszához. A leszűrt mazsolát rászortam a tésztára, ráöntöttem a csokoládé masszát, sütőbe toltam és 35 percig sütöttem.

Banános köles

2016. július 24., vasárnap · Posted in ,


Hozzávalók 2 személyre:
  • 1/2 bögre köles,
  • 2 banán,
  • 1 bögre víz,
  • csipet só,
  • pár csepp olíva olaj.

A kölest megmostam, egy bögre vízben feltettem főni, majd hozzáadtam a csipet sót. Kb. 10 percig főztem, majd levettem a tűzről és lefedve hagytam puhulni. Miután a köles magába szívta a maradék vizet és megpuhult, a banánokat meghámoztam és karikára vágtam. 

Egy kerámia bevonatú serpenyőbe pár csepp olíva olajat csepegtettem és hozzáadtam a banánt. Hagytam barnulni, majd megforgattam a banánkarikákat, hogy a másik oldaluk is aranybarna legyen. Utána hozzáadtam  a főtt kölest és összekavartam. Tetejére banánkarikákat tettem.

Ez mondhatni egy semleges recept, mert se nem édes, se nem sós. Lehet édesíteni, de én reggelire sajnos nem tudok édeset enni az epém miatt, ezért alakítottam így a receptet. 
Tetejére lehet görög joghurtot tenni, kakaót, ki mit szeret. 

Ha nem édesítjük túl, akkor ez egy nagyon egészséges recept.

Pizzacsiga kenyér

2016. június 2., csütörtök · Posted in ,

Ez is egy olyan sütemény, amit hidegen lehet fogyasztani, nagyon jó akár csomagolni is. Könnyen és hamar el lehet készíteni, ízletes és nem kell hozzá sok minden.


Hozzávalók a tésztához:
  • 50 dkg liszt,
  • 25 g friss élesztő,
  • 1 kávéskanál cukor,
  • 2 kávéskanál só,
  • 300 ml langyos víz,
  • 3 evőkanál olaj.
  • 2 evőkanál oregánó.
Hozzávalók a töltelékhez:
  • pizzaszósz,
  • reszelt sajt.
A kenéshez:
  • 1 egész tojás

Az élesztőt egy kevés langyos vízhez adtam, rászórtam a cukrot és hagytam felfutni. A lisztet, a sót, az olajat egy keverőtálba tettem, hozzáadtam a felfuttatott élesztőt, az oregánót és apránként hozzáadva a vizet,  tésztát gyúrtam belőle. Letakarva, meleg helyen duplájára kelesztettem.


Utána a képen látható téglalap alakúra nyújtottam, megkentem házi pizzaszósszal, megszórtam reszelt sajttal, majd szorosan feltekertem. 


Háromszögeket vágtam felőle, de vigyázni kell, hogy a háromszög vékonyabb részénél hagyjunk elég távolságot a két vágás között, nehogy a tészta szétnyíljon.


Sütőpapírral kibélelt kerek formába tettem úgy, hogy a csiga fele kívül kerüljön, a széleit és még egy darabot a közepébe helyeztem. Megkentem felvert tojással és megszórtam oregánóval.

Előmelegített sütőbe toltam és közepes lángon megsütöttem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.