Párolt csirkecomb lila káposztával

2020. március 8., vasárnap · Posted in ,

Hozzábalók 4 személyre:
- 1 közepes fej lila káposzta,
- 4 csirkecomb,
- 1 közepes fej hagyma
- 3 cikk fokhagyma,
- só,
- bors,
- pirospaprika,
- olíva olaj,
- ecet.


A káposztát vékony csíkokra vágjuk és enyhén besózzik, kb. 1 órát állni hagyjuk. Majd kézzel kicsavarjuk. Kevés olajat forrósítunk egy lábasban, hozzáadjuk a káposztát és annyi vizet öntünk hozzá, hogy ellepje. Fedő alatt addig pároljuk, amíg a káposzta megpuhul. A vége felé vigyázni kell, mert elfő a leve, kavargatni kell.

Egy külön lábasban az apróra vágott hagymát kevés olajon üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a pirospaprikát, borst, majd kevés vízzel felöntjük. Hozzáadjuk a megmosott csikecombokat, a fokagymát, sót és fedő alatt puhára pároljuk.

Tálalás előtt a káposztát borsozzuk és ecetet adunk hozzá ízlés szerint.







Köménymagos, sajtos pogácsa juhtúróval

2019. december 30., hétfő · Posted in , , ,



Hozzávalók:
  • 80 dkg liszt,
  • 40 dkg 80%-os vaj,
  • 30 dkg juhtúró,
  • 1 tasak sütőpor, 
  • 4 evőkanál tejföl,
  • 3 evőkanál őrölt köménymag,
  • reszelt sajt a tetejére,
  • 2 egész tojás + 1 tojás lekenni a tetejét.

A hozzávalókból masszát gyúrunk úgy, hogy ne ragadjon. Ha ragad, tessék hozzáadni egy kevés lisztet. A masszát mlisztezett  munkalapon kb. 1/2 cm vastagra nyújtjuk, majd megkenjük a felvert tojással, megszórjuk reszelt sajttal és pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.

Sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük és közepes lángon aranybarnára sütjük. 


Rebarbarás piskóta

2019. május 29., szerda · Posted in , ,

Itt a rebarbara szezon, a legjobb alkalom, hogy rebarbarás sütit készítsünk. Most egy piskóta receptet hoztam nektek.



A szokásos 4 tojásos piskóta alapot használtam, ugyanis ez jó minden gyümölcshöz.

Hozzávalók:
- 250 g liszt (100 g tönköly, 150 g fehér liszt),
- 250 g cukor (lehet 200 is),
- 4 tojás,
- 100 - 150 ml ásványvíz,
- 1/2 tasak sütôpor,
- késhegynyi só,
- rebarbara. 

Elkészítés

A rebarbara szárakat megmossuk és kockára vágjuk. 

A tojásokat a cukorral habosra keverjük, apránként hozzáadjuk a lisztet, amiben elkevertük a sütôport. Hozzáadjuk a vizet, a sót és csomómentesre keverjük. 

Egyenletesen elosszuk rajta a rebarbarát és sütôpapírral kibélelt tepsibe öntjük, majd elômelegített sütôben közepes lángon aranybarnára sütjük. 

Vegán kakaós, kókuszos püspökkenyér

2019. április 16., kedd · Posted in , , ,


Sosem hittem volna, hogy lehet püspökkenyeret sütni tojás nélkül, de itt a bizonyíték, hogy lehet, mégpedig finomat. Kipróbáltam és sikerült, meg vagyok vele elégedve, tehát nyugodt szívvel tudom ajánlani bárkinek. 

Hozzávalók:
- 370 g liszt,
- 250 ml víz,
- 250 g cukor (200 g is elég, ha nem szereted túl édesen),
- 130 ml olaj,
- 1/4 tk só,
- 1 kávéskanál sütőpor,
- 1 kávéskanál rum eszencia,
- 3 evőkanál kókuszreszelék,
- 1 púpos evőkanál sötét, cukrozatlan kakaópor.


Elkészítés
A sütőt előmelegítjük.
A vízhez hozzáadjuk a cukrot, a sót és addig keverjük, amíg a cukor feloldódik. Ekkor apránként és folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a lisztet, majd csomómentesre keverjük és végül hozzáadjuk az olajat és az eszenciát is. 
A masszát két egyenlő részre osztjuk, az egyikhez hozzáadunk 2 evőkanál kókuszreszeléket és elkavarjuk, a másikhoz hozzáadjuk a kakaóport és csomómentesre kavarjuk. 
Egy közepes püspökkenyér formát sütőpapírral kibélelünk és váltakozva beleöntjük a két masszát úgy, hogy márványos legyen. Majd végül megszórjuk a maradék kókuszreszelékkel.
Közepes lángon készre sütjük. 





Dagasztás nélküli lenmagos, tönkölylisztes kenyér

2019. április 10., szerda · Posted in , ,

Üdvözlök minden kedves olvasót. Rég nem írtam ide, de most itt vagyok, hoztam nektek egy dagasztás nélküli, lenmagos kenyér receptet.


Már negyedik alkalommal készítem el és úgy néz ki, hogy ezután még nagyon sokszor el fogom készíteni, ugyanis nagyon könnyû és finom.


Hozzávalók:
- 390 g liszt (nálam 290 g fehér liszt, BL 55-ös, 100 g tönkölyliszt),
- 1 kávéskanál száraz élesztő,
- 1 teáskanál só,
- 350 ml meleg víz. 


A kétféle lisztet beleszitáljuk a keverő tálba, hozzáadjuk a száraz élesztőt, a lenmagot, a sót és végül a melegvizet. Összekeverjük egy spatulával.


Nem kell megijedni, egy nagyon ragacsos tésztát kapunk, de ennek ilyennek kell lennie.  


Lefóliázva, meleg helyen három órát pihentetjük, amíg kb. duplájára nő a tészta.


Utána sütőpapírral kibélelt sütőformába öntjük. Nem kell átformálni, a keverőtálból mehet egyenesen az edénybe. Lassú tüzön kb. 1 óra altt készre sűl.


Ennek a receptnek az az előnye, hogy nagyon egyszerű, nem kell sokat bajlódni vele és persze nagyon finom a kenyér.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.