Archive for augusztus 2012
2012. augusztus 31., péntek
Mákos kalács
A gyerekek kedvence, a mákos süti :) Most mákos kalácsot készítettem nekik. Ismét elnézést kell kérnem a tálalásért, de vidéken abból gazdálkodunk ami van és úgy, ahogy lehet.
Ebből az adagból 2 db kalács készül. Nekem nem volt két kalácsformám, így a nagy tepsibe tettem. Végül is jó lett, nem hasadt ki csak nincs meg az a kalács formája.
Hozzávalók a tésztához:
- 1 kg liszt,
- 5 dkg friss élesztő,
- 5 dl langyos tej,
- 10 dkg puha vaj,
- 10 dkg cukor,
- 2 tojás,
- 1 mokkáskanál só.
- 3 felvert tojásfehérje
- 20 dkg darált mák,
- 20 dkg cukor,
- 2 tojás sárgája.
Kevés langyos tejhez hozzáadtam 2 kk cukrot és
felfuttattam benne az élesztőt. A lisztet egy tálba tettem,
hozzáadtam a puha vajat, a többi cukrot, a sót, a két tojást
(amit előzőleg kissé felvertem), hozzáadtam az élesztős tejet
és a többi langyos tejjel könnyű tésztát gyúrtam. Letakarva
meleg helyen duplájára kelesztettem.
A megkelt tésztát két részre osztottam.
Mindegyik részt még további három részre osztottam, amit
téglalap alakúra nyújtottam. Mindegyiket megkentem felvert
tojásfehérjével, rászórtam a cukorral összekevert darált
mákot, felcsavartam és hármasfonással összefontam. Két kalácsot
kaptam végül, amit sütőpapírral kibélelt tepsibe tettem és
megkentem tojássárgával. Közepes lángon, előmelegített sütőben
pirosra sütöttem.
2012. augusztus 28., kedd
Kerek harmonika kenyér - dupla adag
Megint harmonika kenyér. Aki már sütött a
családnak, az tudja, hogy nem lehet jóllakatni vele a társaságot
és állandó menü lesz ezután az étlapon.
Előre elnézést kérek a tálalásért. Vidéken
készítettem és ott nincs meg minden, ami egy szép tálaláshoz
szükséges. A sütéshez sem, mert nem volt két egyforma kalács
formán, így egy 12 literes kerek lábast használtam. Most már
megszoktam, hogy egy kis leleményességgel mindent meg lehet oldani.
Kérem nézzétek el nekem a képen látható sütőpapírt:)
Hozzávalók:
- 1 kg fehér liszt,
- 1 db 5 dkg-os élesztő,
- 500 ml víz,
- 2 tojás,
- 4 evőkanál olíva olaj a tésztába, és még egy kevés a kenéshez
- 4 kk. só,
- 2 kk. cukor,
- 300 g juhtúró,
- 300 g apróra vágott szalámi
- 300 g apróra vágott paprika.
Az élesztőt felfuttattam 350 ml langyos vízben, amihez hozzáadtam két kávéskanál cukrot. A lisztet egy tálba tettem,
hozzáadtam a sót, a tojást és a négy kanál olajat, majd a
felfuttatott élesztőt, és végül a maradék vizet. Jól összedolgoztam, addig, amíg egy jó,
nem ragadó tésztát kaptam. Egy órát letakarva, meleg helyen
pihentettem amíg duplájára kelt. Ekkor kevés liszt hozzáadásával
átgyúrtam, négy részre osztottam és minden darabot téglalap alakúra nyújtottam. Elhelyeztem rajta a juhtúrót, az apróra vágott szalámit és a paprikát. A
szélét megkentem olíva olajjal, összehajtottam, a tetejét is
megkentem olíva olajjal és felszeleteltem. Sütőpapírral kibélelt kerek lábasba helyeztem a szeleteket egymás mellé. Az olaj arra jó, hogy nem
engedi a szeleteket összeragadni, vagyis sütés után könnyen
leválaszthatók egymásról. Ettől harmonika kenyér. Miután
elhelyeztem minden szeletet, még 15 percet pihentettem letakarva,
meleg helyen. Aztán előmelegített sütőben, lassú tűzön
megsütöttem (kb. 45 – 50 perc).
2012. augusztus 23., csütörtök
Nyárbúcsúztató láncjáték - Katinál
A láncjáték lényege a mi esetünkben, hogy a jelentkezők, a bejelentkezés
sorrendjében az utánuk következőnek küldenek ajándékot, meghatározott
időn belül. Részletek ITT.
2012. augusztus 22., szerda
Körtedzsem
Hozzávalók:
- körte,
- fahéj,
- szegfűbors,
- cukros dzsemfix,
- szalicil a lekötéshez,
- celofán
Leszedettem a (bio, nem vegyszerezett) körtét a
fáról. Megmostam, lehajaztam, négybe vágtam és kivágtam a
magházát. Nagyobb darabokra vágtam és feltettem főni. Hozzáadtam
a fűszereket és kavargatás mellett puhára főztem. Nagyon édes,
aromás körte a miénk, ezért cukrot nem adtam volna hozzá, de a
kilós dzsemfix tartalmaz cukrot is, direkt így van csomagolva.
Ehhez a 6 üvegnyi lekvárhoz hozzáadtam kb. 2 ujjnyit a
csomagból. Összekavartam, hagytam még 5 percig főni, aztán
kiszedtem belőle a fahéjat és jól kimosott üvegekbe tettem. Két
celofán között szalicil módszerrel lekötöttem, majd száraz
dunsztba hagytam kihűlni.
2012. augusztus 20., hétfő
Egy egész más világba csöppentem
Igen, így van. Egy egész más világba csöppentem. Nem gasztro,
nem a smink, haj, körömlakk vagy fashion világa.
Én egy olyan családban nőttem fel, ahol mindenki szerette,
becsülte és értékelte a könyvet, és természetesen teszi még
most is, beleértve azokat is, akik az élet akkori nehézségei
miatt csak azt a kötelező 7 osztályt tudták kijárni. Nagymamám
a háború idején négy gyereket nevelt szinte egyedül, éjszaka varrt, nappal gyereket nevelt és háztartást vezetett. A
szűkölködés ellenére is jutott pénz egy-egy könyvre. Mindig
szeretett olvasni, azt már csak zárójelben említem, hogy a
szemüveglencséje −18 – as volt. Rengeteg verset, éneket
tudott. Megtanított bennünket is a szépre, a jóra. Vigyázott
arra, hogy szépen beszéljünk, gyarapítsuk a szókincsünket.
Gyerekként én sem voltam különb (gondolom). Sokszor unalmasnak
tűnt az olvasás, nem volt türelmem hozzá. Emlékszem mindig olyan
könyveket választottam, amiben sok volt a párbeszéd. A hosszú,
nehézkes leírások untattak, többször előfordult az is, hogy
átugrottam őket. Aztán „megjött az eszem”, elkezdtem én is
rendszeresen olvasni, aztán később könyveket vásárolni (hiába,
fel kell nőni a feladathoz). A szüleim próbáltak rávezetni az
irodalomra, a tartalmilag értékes könyvekre. Tiniként inkább a
krimik érdekeltek, bármennyire is tiltották tőlünk. Persze a
papa bevallotta, hogy annak idején ő is a krimit „falta” és
tőle is tiltották. Most már ezzel az ésszel valamennyiben igazat
adok neki. A krimi is jó, érték, de nem kell leragadni a
kriminél.
Azt is el kell mondanom, hogy én egy olyan országban nőttem
fel, ahol hosszú éveken keresztül napi 3 óra adás volt a
tévében, ami 1 óra híradóból állt, amiben az államelnököt
dicsőítették, aztán következett valami pocsék film, ami
többnyire a kommunizmus építéséről szólt. Ezek mellett bőven
maradt idő olvasásra. Magyar könyveket nem nagyon lehetett kapni,
de azért mindig megtaláltuk a módját annak, hogy beszerezzünk,
kölcsönkérjünk vagy könyvtárból kikölcsönözzünk könyveket.
Mára már rengeteg könyvünk van, nem tudom pontosan mennyi van,
de azt igen, hogy egy festés alkalmával két napra volt szükséges
ahhoz, hogy visszategyünk minden könyvet a polcra. Ha költözni
kellene, a ruhákat egy-kettő összepakolnám, de a könyvekkel
bizony nagy bajban lennék.
Az olvasott téma korfüggő, ezzel tisztában vagyok és ez így van rendjén. Az ember
változik, változnak az ízlései is. Most már inkább érdekel a
történelem, a leírások, a kutúra stb.
Kb. másfél éve vagyok blogger. Kezdtem a fogyis világban
amiről nagyon rossz véleményem van és kiléptem belőle.
Folytattam a gaszto világgal, aminek most is tagja vagyok.
Szeretem, csinálom, de nem ez vezérel. Pontosabban nem azért sütök
– főzök, hogy legyen mit kitenni a blogra. Van olyan, hogy hetekig nem
készítek újat és egy ideig szünetel a blogírás. Annyira nem
érdekel, hogy állandó új kihívások után nézzek csak azért,
hogy mindig újat tudjak mutatni. Nálam az egészséges ételek
vezetnek, ezért sok minden hiányzik a blogról. Én ennyit tudok
nyújtani a gasztro blogger világnak.
Nemrég nézelődve a blogger világban egyre több könyves
bloggal találkoztam. Láttam, hogy egy egész nagy társaság.
Nagyon szép blogokra bukkantam és nagyon megtetszett.
Sajnos ebben a rohanó világban egyre kevesebb az időnk, ez
tény. Viszont az a mondás is igaz, hogy az embernek arra van ideje,
amire akarja. Beismerem, sokszor könnyebb bekapcsolni a tévét és
nézni, vagy hallgatni, mert nem annyira megerőltető, mint az
olvasás. A tévé is fontos és kell, hisz sok mindent megtudunk
onnan, viszont tudni kell megválogatni azt, amit megnézünk.
Rengeteg a szemét adás, a manipuláció és könnyen áldozatul
lehet esni, rabjává lehet válni. Én is szeretem a filmeket, de
mértékkel.
A másik aggasztó jelenség, amit észre lehet venni manapság az
az, hogy sajnos, ha így folytatjuk, hamarosan nem fogunk tudni
beszélni, még az anyanyelvünkön sem. Egyesek tudják, mások most
fogják megtudni rólam azt, hogy kissé allergiás vagyok a nem
helyes beszédre. Lehet, hogy ezért most többen negatív
véleménnyel lesznek rólam, de vállalom. Itt vagyok, meghallgatom
a kritikát is, nem fogom kitörölni. Fórumokon szoktam látni (de
a való életben is bőven akad rá példa) ilyeneket: csiripöri,
koviubi, melegszenya, noki, sali stb. Most csupán a gasztro
„szókincsből” idéztem, de sajnos tudnám még sorolni (lábcsi,
szemcsi, naci, kecó, teló, telcsi, fülcsi, fürcsi, pálesz stb.)
Persze, néha jó poénkodni, de sajnos vannak olyanok, akik csak így
képesek beszélni, mert másképp nem tudnak, kimondani a szavakat teljes egészükben nagyon megerőltető. Részemről ez nem
helyes és igyekszem távol tartani magam ettől a „műfajtól”,
sőt, a gyerekeket is erre tanítjuk.
A fent említett csiripöri-koviubi világhoz képest a
könyvbloggerek világa egy virtuális paradicsom. Nagyon értékelem
azt a szókincset, amit ott lehet találni, sokat lehet tanulni
belőle. A másik előny az, hogy nagyon nagy a kínálat, mindenki
mást olvas és mutat be, így nagyon sok értékes könyvajánlóról
lehet olvasni. Nagyon megtetszett ez a világ és nemrég
elhatároztam, hogy én is indítok egy könyves blogot, amin azért
lesz filmbemutató is.
Most mielőtt még valaki félreértene, pontosítok: nem a könyves
blogomat szeretném itt nagy hévvel reklámozni, hanem megosztani az
olvasóimmal azt, ami mostanában foglalkoztat és egyben kicsit
lobbizni amellett, hogy ők is bekapcsolódjanak a könyvbloggerek
világába. Tudom, ez is időt vesz fel, de nem kell minden nap
foglalkozni vele, ez egy hosszú lejáratú dolog. Ha valaki olvas és
értékeli a könyvet, az hátha kedvet kap megosztani velünk a
véleményét.
A könyv számomra egy igazi és örök érték marad.
Igyekszem időt szakítani az olvasásra is, még akkor is, ha
naponta csak 2 oldalt tudok elolvasni.
Köszönöm, hogy elolvastad és remélem lesz hozzászólás is
(még akkor is, ha kritikus). :)
Calzone zöldséggel és juhtúróval
Hozzávalók:
- 1 bögre teljes kiőrlésű liszt,
- 1 bögre 550-es fehér liszt,
- 1 csomag friss élesztő ( 25 gramm),
- 1 teáskanál só
- 150 ml meleg víz,
- 1 kanál olívaolaj,
- 1 teáskanál cukor,
- kevés zsemlemorzsa.
- paradicsom,
- paprika,
- hagyma,
- juhtúró,
- kevés só.
Az élesztőt a 150 ml langyos vízben egy teáskanál cukorral
felfuttattam. A tésztához valókat egy tálba tettem,
összekavartam, hozzáadtam a felfutott élesztőt és könnyű, lágy
tésztát gyúrtam belőle. Kevés liszttel megszórva, letakarva
meleg helyen 1 óra alatt duplájára kelesztettem.
Közben a töltelékhez valókat apróra vágtam, megsóztam
és egy kanál olajon megpároltam, majd hagytam kihűlni. Amikor a
tészta megkelt, négy részre osztottam, kerekre nyújtottam, egyik
felükre zsemlemorzsát szórtam, hogy felvegye a zöldségek levét.
A zsemlemorzsára rátettem a megpárolt zöldséget, majd a
juhtúrót, ráhajtottam a tészta másik felét és calzone módra
betűrtem a szélét. A tetejükre 3 – 4 nyílást vágtam, hogy ki
tudjon jönni rajta a gőz. Előmelegített sütőben készre
sütöttem, majd kivettem, megkentem a tetejüket kevés olajjal,
száraz juhsajtot szórtam rá és még visszatettem pár percig.
Nagyon finom lett a tésztája, annak ellenére, hogy kicsit
tartottam a lisztkeveréktől. Megtartom ezt a tésztát pizzának
is.
2012. augusztus 18., szombat
2012. augusztus 17., péntek
Csirkemelles, zöldséges mini tortilla
Hozzávalók a tortillához:
A töltelékhez:
- 20 dkg 000-ás liszt
- 10 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 4 evőkanál olaj
- 1 teáskanál só
- 1/2 csomag sütőpor
- annyi víz, amennyit felvesz
A lisztet tálba tettem, hozzáadtam a sót, a sütőport és az
olajat. Langyos vízzel fokozatosan lágy tésztává gyúrtam.
Befedve 15 percig pihentettem. 16 (kb.) egyforma méretű golyót
formáltam a tésztából, amiket lisztezett deszkán nagyon vékonyra
kinyújtottam. Teflonban, zsiradék nélkül addig sütöttem,
amíg a tészta felhólyagosodott. Ekkor megfordítottam és a másik
felét is megsütöttem. A készeket melegen tartottam tálalásig
(lefedtem egy lábassal).
- grillezett csirkemell,
- piros paprika,
- zöld paprika,
- hagyma,
- paradicsom,
- ketchup.
Az apróra vágott tölteléket rászórtam a tortilla lapra,
tettem rá ketchupot és feltekertem. Lehet különböző
dresszingeket is adni hozzá.
2012. augusztus 15., szerda
Happy Bread, avagy Boldog Kenyér
Ezt a kenyeret Illéskrisz játékára készítettem.
Hozzávalók:
Az eredeti recept itt található
Hozzávalók:
- 1 kocka, 25 g-os friss élesztő,
- 1 evőkanál cukor vagy méz,
- 100 ml langyos tej,
- 500g liszt, plusz amennyit a dagasztás felvesz (én 20 dkg 000-ás, 20 dkg 550-es és 10 dkg tk lisztkeveréket használtam),
- 1 teáskanál só,
- 2 tojás, könnyedén felverve,
- 150 ml langyos tej a dagasztáshoz,
- 2 evőkanál olívaolaj,
- 100 g vaj, olvasztott és lehűtött a kenéshez (én olajat használtam, mert lusta voltam melegíteni, egyébként ugyanaz az eredmény)
Az élesztőt
100 ml langyos, cukros tejben felfuttattam. Egy tálba
tettem a lisztet, a sót, összekevertem, és hozzáadtam
a felvert tojást, az élesztős tejet, a maradék langyos tejet, az
olívaolajat és összegyúrtam. Kevés lisztet szórtam a tetejére,
tálastól betettem egy neylon zacsiba, lezártam és az egészet
letakartam egy vastag takaróval. Egy óra alatt duplájára
kelesztettem. Utána a videón látható módon jártam el.
Figyelem!!!! A tésztát 8 részre kell vágni, nem pedig
ahogyan a videón készíti, ugyanis ott 3 adagot készít,
ezért figyelni kell.
Miután felvágtam, papírral kibélelt tepsibe helyeztem és még kb. 20 percig kelni hagytam. Utána megkentem tojássárgával és előmelegített sütőben készre sütöttem.
Az eredeti recept itt található
2012. augusztus 11., szombat
Új szelek fújnak :)
Nagyon vártam a 2012-es Olimpiát mert szeretem a
sportot de Londont is. Tudtam, hogy nagy felhajtás lesz, készülnek
az az angolok kellőképp. A megnyitó nagyon tetszett, szerintem
nagyon ötletes volt a téma, egy dolog kivételével. Az az egy is
nagyon ötletes volt, csak a kivitelezéssel volt gond, ugyanis a
főszereplő képtelen volt kellőképp eljátszani a szerepet. Mire
célzok? Ötletes dolognak találtam azt, hogy a 007-es ügynök
helikopterrel jön a Királynőért és együtt érkeznek a légi
járművön a stadionba. Tényleg. Jó lett volna, ha a Királynő
nem lett volna annyira merev és rideg az egész ceremónia alatt.
Valósággal sokkoló volt látni, hogy fél centire nem volt képes
elhúzni a száját, hogy mosolynak tűnjön. Egy ekkora kaliberű
eseményen, még akkor is, ha csak kötelességből van ott és az
egész púp a hátán, illett volna kicsit lelkesedni. Attól nem
csappant volna meg a népszerűsége. Az alábbi képeken látható,
hogy néha a Királynő is tud mosolyogni, de úgy látszik, hogy az
olimpiára már nem jutott a mosolyból. Valószínű őket így
kell elkönyvelni és ennyit kell tőlük elvárni.
Örömmel néztem viszont az ifjú párt, aki
lelkesen drukkolt és együtt örült a sportolókkal az elért
sikereknek. Nagyon szeretem őket, igazán csinosak és szépek
együtt, ráadásul látszik rajtuk, hogy tovább fogják vinni azt a
munkát amit Diana hercegnő elkezdett és élete végéig csinált.
Képforrás
2012. augusztus 4., szombat
Majonézes padlizsánkrém
A padlizsánt jól megmosom, gázlángon megsütöm, utána pedig meghámozom. Jól lemosom és szűrőben hagyom lecsepegni. Egy tojássárgából, egy kanál mustárból és kevés sóból, folyamatos olajhozzáadással, mixerrel majonézt kavarok, amikor kész, adok hozzá egy kis citromlét, majd hozzáadom a padlizsánt, az apróra vágott hagymát és jól összeturmixolom. Borst is lehet adni hozzá, aki szereti.
2012. augusztus 3., péntek
Harmonika kalács
Az egész úgy kezdődött, hogy megláttam egy olasz videót a Harmonika kenyérről (Il pane a fisarmonica) és nem hagyott nyugodni. Elkészítettem és azóta állandó jelleggel kérik tőlem a családom tagjai. Aztán rövid időre rá megjelent Illéskrisznél a kalács-, vagyis az édes változata, a Címetes lap kalács. Azzal is úgy jártam, mint a kisgyerek a kirakatban meglátott macival. Nem ment ki a fejemből és íme, végül megsütöttem. Nagyon finom, csak ajánlani tudom.
Hozzávalók a tésztához:
- 40 dkg liszt,
- 2,5 dkg friss élesztő,
- 2 dl langyos tej,
- 5 dkg puha vaj,
- 5 dkg cukor,
- 1 tojás,
- 1/4 mokkáskanál só.
- 2 ek olaj + amennyit még felvesz a kenés
- 4 púpos evőkanál cukor
- 4 evőkanál kakaó
- 5 dkg mazsola.
Az élesztőt kevés langyos cukros tejben felfuttattam, majd a többi hozzávalóval, kelt tésztát dagasztottam. Zacskóba téve, letakarva, meleg helyen duplájára kelesztettem. Ezután a tésztát gyengén átgyúrtam, két részre osztottam. Mindkét részt téglalap alakúra nyújtottam, megkentem olajjal, rászórtam a kakaót és a mazsolát.
A felső felét, szélét megkentem olajjal.
Összehajtottam és kicsit rányomtam.
Megkentem a felső felét olajjal.
Egyenletes szeletekre vágtam (pontosabban próbáltam :))).
Sütőpapírral kibélelt kalácsformába, lábra állítottam a szeleteket úgy, hogy egy olajozott felületre egy olajozatlan kerüljön. A maradék kakaós cukrot, ami kiesett a gyúródeszkára, késsel összegyűjtöttem és rászórtam a tésztára. Előmelegített sütőben lassú tűzön pirosra sütöttem.
2012. augusztus 1., szerda
Három az egyben
Három az egyben, vagyis: London, Olimpia és csésze. Hogy miért írom le ezt? Mert imádom az Egyesült Királyságot, az Olimpiát és a csészéket is. Pontosabban csészemániás vagyok, nemrég számoltam össze 49-et a szekrényben. Ennek ellenére nagyon tudnék örülni egy ilyen készletnek :) Kevés az esély rá, hogy hozzám találjon, de a remény hal meg utoljára, nem igaz?
Üzemeltető: Blogger.