Archive for május 2014

2014. május 26., hétfő

Kakaós, ordás sütemény

Ezt a süteményt minden évben elkészítem, amikor az orda megjelenik. Mindenki imádja!


Hozzávalók a tésztához:
  • 20 dkg cukor,
  • 150 ml tej,
  • 120 ml olaj,
  • 11 dkg liszt,
  • 2 ek kakaó,
  • 1 tojás,
  • 1 csomag sütőpor.
A krémhez:
  • fél kg orda,
  • 2 tojás,
  • 3 ek gríz,
  •  3 ek cukor,
  • 1 ek vaníliás cukor.
A tészta: a tojást habosra kavartam a 20 dkg cukorral, majd apránként hozzáadtam a többi hozzávalót (a lisztben elkevertem a sütőport).  Sütőpapírral kibélelt tepsibe öntöttem.  A krémhez valókat jól összedolgoztam és kávéskanállal a masszára szaggattam.  Előmelegített sütőben közepes tűzön megsütöttem.

2014. május 25., vasárnap

Kapor télire fagyasztva, szárítva és üvegben

Kaprot én csak az ordás palacsintába szoktam tenni és a tökfőzelékbe. Ezen kívül más ételhez nem használom. Így három lehetőségem van a kaprot tartósítani.



Van egy adag lefagyasztva. Megmostam a kaprot, hagytam lecsepegni és utána zacskóba téve lefagyasztottam. Ezt lehet a palacsintába is tenni.


A másik lehetőség a szárítás. Van egy tasakban egy kis adag szárított kaprom, bár így nem őrzi meg annyira az aromáját. 


A másik lehetőség a kapor üvegben. Megmostam a kaprot, hagytam lecsepegni, majd sóval rétegezve üvegbe tettem. Ez jó lesz majd a tökfőzelékbe és már eleve sós, így nem kell majd sózni a tököt.

2014. május 24., szombat

Egészséges Ételek a Pinteresten

Ma "feltűztem" a legtöbb receptet a Pinterestre. Aki inkább ott tevékenykedik, ott szeret nézelődni, az már ott is követhet :)


Eperdzsem

Nálunk mindenki nagyon szereti az eperdzsemet, de én személyesen még sosem főztem. Most kaptam szép epret elfogadható áron és nem hagytam ki az alkalmat. Igyekeztem spórolni a cukorral, nem fösvénységből, hanem azért, mert általában csak annyi cukrot adok az ételekhez, amennyit föltétlenül muszáj. Elég édes volt az eper, elég volt bőven 1 kg.


Hozzávalók:
  • 5 kg eper,
  • 1 kg cukor,
  • 2 dzsemfix
Az epret  alaposan megtisztítottam, megmostam és hagytam lecsepegni. A főzőedénybe tettem, megszórtam kb. 20 dkg cukorral és 2 órát állni hagytam. Ez idő alatt levet eresztett. Kicsit összekavartam és lassú tűzön feltettem főni. Időnként megkavartam. Kb. 2 órát főztem. Utána 4 ek cukorral elkavartam a dzsemfixet, hozzáadtam a dzsemhez. Hagytam felforrni, majd hozzáadtam a cukor többi részét is és felforraltam. Utána üvegekbe töltöttem és száraz dunsztba tettem reggelig. Nekem 14 üveg dzsemem lett ebből az adagból, igaz nem egyformák, inkább kisebb üvegecskék.

2014. május 18., vasárnap

Rebarbarás, zabpelyhes piskótatorta

Nagyon szeretjük a rebarbarát. Az idén ez az első süti, amit rebarbarával készítek. Most találtam ki a receptet, de nagyon finom lett. Tudom ajánlani :)

 
Hozzávalók:
  • 4 egész tojás,
  • 25 dkg kristálycukor,
  • 20 dkg fehér liszt,
  • 5 dkg zabpehely,
  • 1/2 csomag sütőpor,
  • 2 kk vaníliás cukor,
  • 6 ek víz,
  • 3 szál rebarbara. 

A tojásokat szétválasztottam, a tojásfehérjékből kemény habot vertem, majd félretettem. A tojássárgákhoz hozzáadtam a kristálycukrot és a vaníliás cukrot, majd habosra kavartam.  A lisztbe belekavartam a zabpelyhet, a sütőport és apránként hozzáadtam a tojássárgához és simára kavartam, hozzáadva közben a vizet is. Utána a tojásfehérjét óvatosan beleforgattam a masszába és sütőpapírral kibélelt formába öntöttem. A rebarbarát megmostam, meghámoztam és 0,5 cm-es karikákra vágtam, majd egyenletesen rászórtam a tésztára. Előmelegített sütőben, lassú tűzön aranybarnára sütöttem.

2014. május 12., hétfő

Vodkaszószos penne


Hozzávalók:
  • 1 ek. vaj,
  • 1 fej hagyma apróra vágva,
  • 2 cikk fokhagyma,
  • 1 ek apróra vágott petrezselyemzöld,
  • ½ tk só,
  • ¼ tk őrölt bors,
  • 3 ek paradicsompüré,
  • 50 ml vodka,
  • 30 dkg penne (ez a főzés előtti súlya),
  • ½ bögre tejföl,
  • bazsalikom.
A vajat megolvasztottam, hozzáadtam az apróra vágott hagymát, az apróra vágott fokhagymát és megpároltam (3 - 5 perc). Hozzáadtam az apróra vágott petrezselyemzöldet, a sót, a borsot és kétszer, háromszor megkavartam. Utána hozzáadtam a paradicsompürét, összekavartam és 5 percig főztem. Hozzáadtam a vodkát és még 5 percig főztem. Közben enyhén sós vízben megfőztem a durum pennét, leöntöttem róla a vizet és hagytam lecsepegni. A szószhoz hozzáadtam a tejfölt, az egészet a pennére öntöttem, majd megszórtam bazsalikommal. Nagyon finom, a vodka egy különleges ízt ad neki. 

Inkás, diós, zabpelyhes keksz

Az alapötlet teller-cake-től származik, köszönöm neki a receptet. 


Hozzávalók:
  • 30 dkg tk liszt,
  • 1 tk sütőpor,
  • 15 dkg puha vaj
  • 10 dkg  cukor,
  • 1 ek tej,
  • 1 ek vaníliás cukor,
  • 1 egész tojás,
  • 3 ek zabpehely,
  • 4 dkg dió,
  • 2 ek inka kávépor
Az összetevőket összegyúrtam és fóliába tekerve aránylag téglalap alakú rudat formáltam belőle. Fél órára a fagyasztóba tettem. Utána 1 cm vastag szeleteket vágtam belőle és előmelegített sütőben, sütőpapíron megsütöttem. Nagyon finom lett, még fogok ilyent készíteni.

2014. május 11., vasárnap

Sült cérnakolbász sajtos tésztával

Ez is csak egy ötlet, nem kell hozzá sok tudomány, de kicsit változatossá teszi az eddig használt alapanyagokból elkészített ételt :) 


Hozzávalók:
  • cérnakolbász,
  • kevés olaj,
  • só,
  • kockatészta,
  • reszelt sajt,
  • pirospaprika,
  • salátalevél.
A kolbászt óvatosan bevágtam és nagyon kevés olajon megsütöttem. A tésztát enyhén sós vízben megfőztem, leszűrtem, hagytam lecsepegni, majd megforgattam abban a zsiradékban, ami maradt a kolbásztól. Salátalevélre helyeztem, megszórtam reszelt sajttal, és pirospaprikával, majd mellé tettem a kolbászt. Nem egy kalóriaszegény étel, de néha belefér :)

2014. május 10., szombat

Paradicsomos húsgombóc leves


Hozzávalók 4 személyhez:
  • 30 dkg darált hús,
  • 2 ek gríz,
  • 1 tojás,
  • 2 cikk zúzott fokhagyma,
  • 3 ek télire eltett, ledinsztelt paprika,
  • 1/2 L házi paradicsomlé,
  • 1 ek liszt,
  • 150 ml tej,
  • só,
  • bors.
A darált húst egy tálba tettem, sóztam, borsoztam, hozzáadtam a grízt meg a tojást, a zúzott fokhagymát és jól összedolgoztam. Fél órát állni hagytam. Egy fazékban vizet forraltam, hozzáadtam a 3 ek dinsztelt paprikát és 10 percig főztem. A darált húsból gombócokat formáltam és hozzáadtam a fővő paprikához. Addig főztem, míg a hús meg nem puhult. Ekkor hozzáadtam a paradicsomlét és felforraltam, majd hozzáadtam a lisztes, tejes habarást és hagytam kicsit főni.

2014. május 6., kedd

Egészséges Ételek a Facebookon is!

Sokan vannak, akik a blogger helyett a Facebookot kedvelik. Ott is jelen van az Egészséges Ételek, lehet követni, akinek úgy könnyebb. Előre is köszönöm :)

 

2014. május 2., péntek

Salátaleves buggyantott tojással

Eddig a salátalevest mindig (szalonnás) rántottával főztem. Recept ITT. Most viszont gondoltam egyet és kipróbáltam a buggyantott tojásos változatot is.


Ugyanúgy készül, annyi különbséggel, hogy nem rántottát teszek bele, hanem a habarás előtt beletöröm a tojást és hagyom keményre főni. Bazsalikomos ecettel ízesítettem. Ez a változat is nagyon finom.

2014. május 1., csütörtök

Spenótfőzelék bundás kenyérrel

Ez egy másik olyan recept, amit szintén ki szerettem volna próbálni. Nálunk régebb (szüleim, nagyszüleim idejében) a spenótfőzeléket kizárólag tükörtojással tálalták. Ez volt a hagyomány, a szokásos. Én már többféleképp elkészítettem:
Hallottam, hogy mások bundás kenyérrel fogyasztják és most én is kipróbáltam. Spenótfőzelék recept a régi blogomon, ITT.


Lényegében ugyanazt eszed: spenótfőzelék, tojás, kenyér. Csak más elkészítésben. Ez is nagyon finom. Azt hiszem váltakozva fogom elkészíteni ezután ezt az ételt. Jó a változatosság :)

Spenót télire fagyasztva

Még sosem tettem el télire spenótot. Ez az első alkalom. Nem nagy tudomány és megéri. Jó lesz később elővenni, amikor a spenótnak már nem lesz szezonja.



Megmostam a spenótot és letéptem a szárát. Bő vízben puhára főztem. Leszűrtem és hagytam lecsepegni, kihűlni. Utána apróra vágtam, adagonként betasakoltam és lefagyasztottam. Fogyasztás előtt csak kiveszem, kiolvasztom és elkészítem.
Üzemeltető: Blogger.