Ezt már másodszor készítem el, így van már némi tapasztalatom. Az elsőhöz egy veknit választottam, ami bizony nem volt a legmegfelelőbb, így most egy kerek magos kenyérre esett a választásom. Azt ajánlom nektek is, hogy kerek kenyeret vásároljatok hozzá és lehetőleg olyat, aminek a héja nem hasított. Én egy napig nejlon zacskóban tároltam, így megpuhult és könnyebb volt dolgozni vele. Ropogós héjú kenyeret nehezebb vágni, mert törik, reped. Egyébként nem kell ropogósnak lennie, ugyanis a sütőben ropogósra sül.
Hozzávalók:
- egy kerek kenyér,
- 15 dkg párizsi (de lehet sonka vagy akár szalámi is),
- 15 dkg sajt,
- kb. 5 dkg olvasztott vaj,
- 1 csipet majoránna (vagy ízlés szerint más fűszer: pirospaprika, chili, apróra vágott zöldhagyma, darált mák stb. ),
- fólia.
Egy hosszú, éles késsel óvatosan felszeleteltem a kenyeret úgy, hogy az alját nem vágtam el. Tehát jó ujjnyi széles szeleteket vágtam keresztbe és hosszában is úgy, hogy a kenyér alja egyben maradjon.
A szeletelés a legnehezebb, erre nagyon oda kell figyelni. Ha végig vágjuk a kenyeret, akkor szétesik. Az alja mindig maradjon vágatlan!
Felszeleteltem a párizsit olyan széles csíkokra, hogy a vágásba találjon.
Hosszában elhelyeztem a csíkokat, majd kockákat vágtam belőle és elhelyeztem a meglévő résekben úgy, hogy mindenhova jusson.
Felkockáztam a sajtot is.
Majd elhelyeztem a párizsi csíkok és kockák mellé. Nem kell sok sajtot tenni bele, mert olvad és a vajjal együtt zsíros lesz.
Megolvasztottam a vajat, hozzáadtam a majoránnát, összekavartam, majd bekentem a kenyér tetejét vele.
Fóliába csomagoltam és közepes lángon 15 percig sütöttem. 15 perc után kibontottam a fóliát és még 10 percig sütöttem fólia nélkül, hogy a sajt kellőképp megolvadjon és a kenyér ropogós legyen.
És íme a végeredmény :) Isteni finom! Csak ajánlani tudom!
Így néz ki elvágva. Itt is látható, hogy nem vágtam végig, az alja egyben van.