Kapor télire fagyasztva, szárítva és üvegben

2014. május 25., vasárnap · Posted in ,

Kaprot én csak az ordás palacsintába szoktam tenni és a tökfőzelékbe. Ezen kívül más ételhez nem használom. Így három lehetőségem van a kaprot tartósítani.



Van egy adag lefagyasztva. Megmostam a kaprot, hagytam lecsepegni és utána zacskóba téve lefagyasztottam. Ezt lehet a palacsintába is tenni.


A másik lehetőség a szárítás. Van egy tasakban egy kis adag szárított kaprom, bár így nem őrzi meg annyira az aromáját. 


A másik lehetőség a kapor üvegben. Megmostam a kaprot, hagytam lecsepegni, majd sóval rétegezve üvegbe tettem. Ez jó lesz majd a tökfőzelékbe és már eleve sós, így nem kell majd sózni a tököt.

Eperdzsem

· Posted in , ,

Nálunk mindenki nagyon szereti az eperdzsemet, de én személyesen még sosem főztem. Most kaptam szép epret elfogadható áron és nem hagytam ki az alkalmat. Igyekeztem spórolni a cukorral, nem fösvénységből, hanem azért, mert általában csak annyi cukrot adok az ételekhez, amennyit föltétlenül muszáj. Elég édes volt az eper, elég volt bőven 1 kg.


Hozzávalók:
  • 5 kg eper,
  • 1 kg cukor,
  • 2 dzsemfix
Az epret  alaposan megtisztítottam, megmostam és hagytam lecsepegni. A főzőedénybe tettem, megszórtam kb. 20 dkg cukorral és 2 órát állni hagytam. Ez idő alatt levet eresztett. Kicsit összekavartam és lassú tűzön feltettem főni. Időnként megkavartam. Kb. 2 órát főztem. Utána 4 ek cukorral elkavartam a dzsemfixet, hozzáadtam a dzsemhez. Hagytam felforrni, majd hozzáadtam a cukor többi részét is és felforraltam. Utána üvegekbe töltöttem és száraz dunsztba tettem reggelig. Nekem 14 üveg dzsemem lett ebből az adagból, igaz nem egyformák, inkább kisebb üvegecskék.

Rebarbarás, zabpelyhes piskótatorta

2014. május 18., vasárnap · Posted in ,

Nagyon szeretjük a rebarbarát. Az idén ez az első süti, amit rebarbarával készítek. Most találtam ki a receptet, de nagyon finom lett. Tudom ajánlani :)

 
Hozzávalók:
  • 4 egész tojás,
  • 25 dkg kristálycukor,
  • 20 dkg fehér liszt,
  • 5 dkg zabpehely,
  • 1/2 csomag sütőpor,
  • 2 kk vaníliás cukor,
  • 6 ek víz,
  • 3 szál rebarbara. 

A tojásokat szétválasztottam, a tojásfehérjékből kemény habot vertem, majd félretettem. A tojássárgákhoz hozzáadtam a kristálycukrot és a vaníliás cukrot, majd habosra kavartam.  A lisztbe belekavartam a zabpelyhet, a sütőport és apránként hozzáadtam a tojássárgához és simára kavartam, hozzáadva közben a vizet is. Utána a tojásfehérjét óvatosan beleforgattam a masszába és sütőpapírral kibélelt formába öntöttem. A rebarbarát megmostam, meghámoztam és 0,5 cm-es karikákra vágtam, majd egyenletesen rászórtam a tésztára. Előmelegített sütőben, lassú tűzön aranybarnára sütöttem.

Vodkaszószos penne

2014. május 12., hétfő · Posted in


Hozzávalók:
  • 1 ek. vaj,
  • 1 fej hagyma apróra vágva,
  • 2 cikk fokhagyma,
  • 1 ek apróra vágott petrezselyemzöld,
  • ½ tk só,
  • ¼ tk őrölt bors,
  • 3 ek paradicsompüré,
  • 50 ml vodka,
  • 30 dkg penne (ez a főzés előtti súlya),
  • ½ bögre tejföl,
  • bazsalikom.
A vajat megolvasztottam, hozzáadtam az apróra vágott hagymát, az apróra vágott fokhagymát és megpároltam (3 - 5 perc). Hozzáadtam az apróra vágott petrezselyemzöldet, a sót, a borsot és kétszer, háromszor megkavartam. Utána hozzáadtam a paradicsompürét, összekavartam és 5 percig főztem. Hozzáadtam a vodkát és még 5 percig főztem. Közben enyhén sós vízben megfőztem a durum pennét, leöntöttem róla a vizet és hagytam lecsepegni. A szószhoz hozzáadtam a tejfölt, az egészet a pennére öntöttem, majd megszórtam bazsalikommal. Nagyon finom, a vodka egy különleges ízt ad neki. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.