Káposztával töltött paprika

2015. február 18., szerda · Posted in , , , ,

Legyalulunk vagy nagyon keskeny csíkokra vágunk szép, tömör káposztafejeket, besózzuk, és egy napig állni hagyjuk. Másnap kinyomkodjuk belőle a levet. Húsos zöldpaprikákat megmosunk, és ebbe tömködjük bele jó szorosan a káposztát. A megtöltött paprikákat vágott felükkel felfelé jó szorosan 2 – 3 literes üvegekbe egymás mellé állítjuk. Az üvegek aljára és tetejére néhány szál csombort, meggyfalevelet, kaprot, megtisztított, hosszában négyrét vágott tormát, csipetnyi majorannát, 1 kiskanál mustármagot teszünk. A paprikákat tormaszeletekkel szorítjuk le. Három rész vízből, egy rész gyenge ecetből kevés sóval, cukorral levet forralunk, lehűtjük, majd a káposztával megtöltött paprikákra öntjük. Néhány napig nem kötjük le, csak kistányérral fedjük le az üvegeket, ha a paprikák a levet magukba szívták, utánatöltjük. Végül lekötjük, és a helyükre tesszük.
Dolgozó Nő - 1982 augusztus

Gyümölcs télire cukor nélkül

2015. február 17., kedd · Posted in ,

A megtisztított, kimagozott feldarabolt gyümölcsöt üvegekbe rakjuk, dupla celofánnal lekötözzük, és 20 - 25 percig gőzöljük. A gőzölést másnap és harmadnap megismételjük, mindannyiszor a vízben hagyva közben az üvegeket. Mindenféle gyümölcsből készíthetünk ily módon befőttet.
Dolgozó Nő - 1982 augusztus

Tölteni való paprika paradicsomosan eltéve

A zöldpaprikát megtisztítjuk és jól megmossuk. Tiszta forró vízzel leforrázzuk 1 - 2 percig vízben hagyva a paprikákat. Leszűrjük , szitán jól lecsurgatjuk, majd egymásba dugdosva rakjuk az üvegekbe egymás fölé helyezve úgy, hogy a hegyes végük lefelé álljon. Frissen főzött paradicsompürével töltjük fel úgy, hogy ellepje a paprikát. Tetejükre kevés szalicilt teszünk, lekötözzük, és 20 percig gőzöljük.
Dolgozó Nő - 1982 augusztus

Paprikasaláta télire

Hozzávalók:
  • 4 kg paprika,
  • 1/4 liter ecet,
  • 2 evőkanál só,
  • 5 db babérlevél,
  • 10 - 15 szem bors,
  • kb. 10 cukor.
A szép húsos paprikát karikára vágjuk - külön a zöldet és külön a pirosat - és leforrázzuk ecetes vízzel. Rövid ideig állni hagyjuk, azután szitán vagy szűrőn leszűrjük, és üvegekbe rakjuk rétegenként piros és a zöld színű paprikát. Erős ecetes levet készítünk, amelybe sót, babérlevelet, szemes borsot és annyi cukrot teszünk, hogy édeskés legyen. Felforraljuk, majd ha lehűlt, a paprikára öntjük. Az üvegeket lekötjük és kigőzöljük. 
Dolgozó Nő - 1982 augusztus

Kakaós, tehéntúrós torta

2015. február 8., vasárnap · Posted in , ,


Hozzávalók a tésztához:
  • 10 dkg margarin,
  • 2 tojás,
  • 10 dkg cukor,
  • 1 tasaksütőpor,
  • 35 dkg liszt,
  • 4 ek cukrozatlan kakaópor,
  • 1 ek citromlé.
Hozzávalók a krémhez:
  • 75 dkg tehéntúró,
  • 10 dkg cukor,
  • 2 egész tojás,
  • citromhéj,
  • gríz,
  • darált dió,
  • színes cukorka.

A margarint a tojással, cukorral, a citromlével és kevés sóval habosra kevertem, majd hozzáadtam a kakaóport, a lisztet, amelybe előzőleg belekevertem a sütőport. Jól összedolgoztam, majd a sütőpapírral kibélett tortaforma aljára helyeztem és kézzel kinyújtottam. 

Megszórtam annyi grízzel, hogy ellepje a lapot, ráterítettem a két tojással és a 10 dkg cukorral összekevert, reszelt citromhéjjal ízesített tehéntúrót. Megszórtam őrölt dióval és színes cukorkával. Ezek el is hagyhatók. A cukorka csak a színhatás miatt került a krémre. Aki gondolja, használhat mazsolát is, mert nagyon passzol a tehéntúróhoz, de nekem most sajnos nem volt itthon. 

Előmelegített sütőben, lassú tűzön kb. 45 perc alatt készre sütöttem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.