Dolgozó Nő - 1982 augusztusLegyalulunk vagy nagyon keskeny csíkokra vágunk szép, tömör káposztafejeket, besózzuk, és egy napig állni hagyjuk. Másnap kinyomkodjuk belőle a levet. Húsos zöldpaprikákat megmosunk, és ebbe tömködjük bele jó szorosan a káposztát. A megtöltött paprikákat vágott felükkel felfelé jó szorosan 2 – 3 literes üvegekbe egymás mellé állítjuk. Az üvegek aljára és tetejére néhány szál csombort, meggyfalevelet, kaprot, megtisztított, hosszában négyrét vágott tormát, csipetnyi majorannát, 1 kiskanál mustármagot teszünk. A paprikákat tormaszeletekkel szorítjuk le. Három rész vízből, egy rész gyenge ecetből kevés sóval, cukorral levet forralunk, lehűtjük, majd a káposztával megtöltött paprikákra öntjük. Néhány napig nem kötjük le, csak kistányérral fedjük le az üvegeket, ha a paprikák a levet magukba szívták, utánatöltjük. Végül lekötjük, és a helyükre tesszük.
Gyümölcs télire cukor nélkül
Dolgozó Nő - 1982 augusztusA megtisztított, kimagozott feldarabolt gyümölcsöt üvegekbe rakjuk, dupla celofánnal lekötözzük, és 20 - 25 percig gőzöljük. A gőzölést másnap és harmadnap megismételjük, mindannyiszor a vízben hagyva közben az üvegeket. Mindenféle gyümölcsből készíthetünk ily módon befőttet.
Tölteni való paprika paradicsomosan eltéve
Dolgozó Nő - 1982 augusztusA zöldpaprikát megtisztítjuk és jól megmossuk. Tiszta forró vízzel leforrázzuk 1 - 2 percig vízben hagyva a paprikákat. Leszűrjük , szitán jól lecsurgatjuk, majd egymásba dugdosva rakjuk az üvegekbe egymás fölé helyezve úgy, hogy a hegyes végük lefelé álljon. Frissen főzött paradicsompürével töltjük fel úgy, hogy ellepje a paprikát. Tetejükre kevés szalicilt teszünk, lekötözzük, és 20 percig gőzöljük.
Paprikasaláta télire
Dolgozó Nő - 1982 augusztusHozzávalók:
- 4 kg paprika,
- 1/4 liter ecet,
- 2 evőkanál só,
- 5 db babérlevél,
- 10 - 15 szem bors,
- kb. 10 cukor.
A szép húsos paprikát karikára vágjuk - külön a zöldet és külön a pirosat - és leforrázzuk ecetes vízzel. Rövid ideig állni hagyjuk, azután szitán vagy szűrőn leszűrjük, és üvegekbe rakjuk rétegenként piros és a zöld színű paprikát. Erős ecetes levet készítünk, amelybe sót, babérlevelet, szemes borsot és annyi cukrot teszünk, hogy édeskés legyen. Felforraljuk, majd ha lehűlt, a paprikára öntjük. Az üvegeket lekötjük és kigőzöljük.
Kakaós, tehéntúrós torta
Hozzávalók a tésztához:
- 10 dkg margarin,
- 2 tojás,
- 10 dkg cukor,
- 1 tasaksütőpor,
- 35 dkg liszt,
- 4 ek cukrozatlan kakaópor,
- 1 ek citromlé.
Hozzávalók a krémhez:
- 75 dkg tehéntúró,
- 10 dkg cukor,
- 2 egész tojás,
- citromhéj,
- gríz,
- darált dió,
- színes cukorka.
A margarint a tojással,
cukorral, a citromlével és kevés sóval habosra kevertem,
majd hozzáadtam a kakaóport, a lisztet, amelybe előzőleg belekevertem
a sütőport. Jól
összedolgoztam, majd a sütőpapírral kibélett tortaforma aljára helyeztem és kézzel kinyújtottam.
Megszórtam annyi grízzel,
hogy ellepje a lapot, ráterítettem a két tojással és a 10 dkg cukorral összekevert, reszelt citromhéjjal
ízesített tehéntúrót. Megszórtam őrölt dióval és színes cukorkával. Ezek el is hagyhatók. A cukorka csak a színhatás miatt került a krémre. Aki gondolja, használhat mazsolát is, mert nagyon passzol a tehéntúróhoz, de nekem most sajnos nem volt itthon.
Előmelegített sütőben, lassú tűzön kb. 45 perc alatt készre sütöttem.
martinelli. Üzemeltető: Blogger.