Müzliszelet házilag

2013. március 17., vasárnap · Posted in


Hozzávalók:
  • 5 dkg mazsola,
  • 5 dkg darált dió,
  • 2 dkg csoki,
  • 6 evőkanál zabpehely,
  • 4 evőkanál napraforgómag,
  • 1 evőkanál méz,
  • 2 evőkanál házi ribizlilekvár.

A diót ledaráltam, egy keverő tálba tettem a többi alapanyaggal együtt. A mézet felmelegítettem, hozzáadtam az alapanyagokhoz, hozzáadtam a 2 evőkanál lekvárt is és jól összekevertem. Egy kalácsformát kibéleltem sütő papírral, beleöntöttem a masszát, elegyengettem és hűtőbe tettem.

Csíkos-krémes Yin-Yang torta

2013. március 13., szerda · Posted in ,


Hozzávalók:
  • A tésztákhoz:
  • 3 x 1,5 dl tejföl,
  • 3 x 1 tojás,
  • 3 x 1 mokkáskanál sütőpor
  • 3 x 5 e.k. liszt,
  • 3 x 5 e.k. cukor,
  • tésztánként: 5 e.k. kakaópor / 5 e.k.darált mák
A krémhez:
  • 1 liter tej
  • 8 evőkanál búzadara,
  • fél üvegecske rumaroma,
  • 25 dkg vaj,
  • 25 dkg cukor. 
A tetejére:
  • én csokitallért használtam

1 tojást habosra kevertem 5 evőkanál kristálycukorral. Hozzáadtam 1,5 dl tejfölt, 5 evőkanál lisztet és a mokkáskanál sütőport. Simára kevertem, végül hozzáadtam 5 evőkanál darált mákot. A masszát sütőpapírral kibélelt kerek tepsibe öntöttem, elsimítottam, és előmelegített sütőben megsütöttem. Ebből kettőt sütöttem. Míg az első tészta sült, elkészítettem  a második adag masszát, ugyancsak mákost és megsütöttem, majd a harmadikat, csak a mák helyett kakaót tettem bele. A lapokat hagytam kihűlni. Addig a tejet felforraltam,  egyszerű tejbegrízt főztem, amit majd teljes hűlésig kavargattam. Én a grízes krémhez a tejbegrízt mindig kihűlésik kavargatom, mert másképp megbőrözik és akkor csomós lesz, vagy le kell szedni róla a tetejét. A vajat habosra kevertem a cukorral és rumaromával, utána  belekevertem  a kihűlt tejbegrízt. A krémet háromfelé osztottam. Úgy kentem meg a lapokat krémmel, hogy  a kakaós lap középen legyen. A torta tetejét is megkentem krémmel,utána yin-yang-ot próbáltam rá rajzolni csokitallérral.

Az eredeti recept itt található.

Kakaós tehéntúrós sütemény

2013. március 11., hétfő · Posted in ,


Hozzávalók
A tésztához:
  • 40 dkg finomliszt,
  • 25 dkg margarin,
  • 1 tojás,
  • 1 csomag sütőpor,
  • 3 ek. kakaópor,
  • 15 dkg cukor
  • fél dl tej
A töltelékhez:
  • 1/2 kg tehéntúró,
  • 20 dkg cukor,
  • 3 tojássárgája,
  • 1 csomag vaníliás cukor,
  • 2 vaníliás pudingpor,
  • 3 tojásfehérje kemény habja,
  • 5 dkg mazsola (én kihagytam) 

A tészta hozzávalóit összegyúrtam és két részre osztottam. Az egyik tésztát kinyújtottam és a sütőpapírral kibélelt tepsi aljára terítettem. A másik cipót, amíg a tölteléket készítettem, egy folpackba csomagolva  a fagyasztóba tettem, hogy könnyen reszelhető legyen. A töltelék készítése: a tojássárgákat a cukrokkal habosra kevertem, hozzákevertem a tehéntúrót, a pudingport és tovább kevertem. Majd óvatosan beleforgattam a kemény tojáshabot is. A krémet tepsiben várakozó tésztára simítottam, majd a másik tésztacipót ráreszeltem és előmelegített sütőben megsütöttem.

Az eredeti recept itt található.

Így még nem jártam

2013. március 8., péntek · Posted in

Vettem két L tejet, dobozost. Március 6-ig volt a szavatossági ideje. 6-án az egyik tejből még volt kb. fél liternyi. Kitöltöttem egy csészével és éreztem, hogy kicsit keserű. Nem akartam elönteni, így odatettem aludni a literes edényemben. Ez volt este. Másnap kaptam falúról 2,5 L házi tejet. Két literrel megfőztem, mert ennyi fér a tejesfazékba, a maradék fél litert pedig ráöntöttem az előző esti tejre, hadd aludjon meg, gondoltam én. Másnapra, nagy meglepetésemre, az edény tetején tenyérnyi savó és az edény alján aludttej kb fél liter, vagyis fele-fele arányban savó-aludttej. 

Nem ez az első, amikor tejet teszek aludni. Mindig lesz savó, hisz ez a természetes. De ilyen arányt még életemben nem láttam. Igaz az egyik tej 1,5%-os volt, a másik 4%-os (minimum), de akkor is.

Fogalmam sincs mi az oka ennek. Nem az izgat, hogy nem lett elegendő mennyiségű aludttej, hanem egyszerűen nem tudom megmagyarázni mi történt.

Rebarbarás sütemény

Ezt a süteményt tavaly nyáron sütöttem és úgy eltettem a receptjét, hogy mire feltöltöttem volna, nem kaptam sehol. A képet feltöltöttem szemléltető jelleggel és bevallottam bűnömet :) Most a fiókomban takarítva előkerült a recept. Tehát törlesztem az adósságom :)


Hozzávalók:
A tésztához:
  • 350 g liszt, 
  • 250 g margarin,
  • 100 g cukor,
  • 2 csomag vanília,
  • 1 csomag sütőpor,
  • 4 kanál tej,
  • 5 tojás sárgája.

A tésztára:
  • 3 ek gríz,
  • rebarbara,
  • sárgabarack

A tetejére:
  • 5 tojás fehérje,
  • 250 g cukor.


A tésztához valókat összekavartam és sütőpapírral kibélelt tepsibe öntöttem. Rászórtam a grízt, majd a megtisztított és apróra vágott rebarbarát és sárgabarackot. Előmelegített sütőben félig megsütöttem. A tojásfehérjéből és a cukorból kemény habot vertem, majd ráterítettem a gyümölcsre és visszatettem sülni. 

Gyakorlatilag ezt bármilyen gyümölccsel el lehet készíteni, csak arra kell vigyázi, hogy a gyümölcs vizenyőssége egyenesen arányos legyen a gríz mennyiségével.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.