Bazsalikomos fűszerecet házilag
2013. április 8., hétfő
· Posted in
fűszerecet
Nagy fűszer ecet rajongó vagyok. Családomban évek óta "kötelező" a tárkonyt eltenni télire, tárkonyecetnek. Nagyon szeretjük a tárkonyecetet.
Azonban szoktam más ecetet is készíteni. Nemrég fogyott el a babérleveles ecetem, ami szintén isteni volt. Most gondoltak kipróbálom a bazsalikomost.
Az alapelv mindig ugyan az: nem szabad több, mint 3 - 4 fűszert használni, mert összekeverednek az ízek.
Nálam a bors és a fokhagyma mindig alaphozzávaló és a zöldfűszer változik.
Most is fokhagymát, borsot és szárított bazsalikomot használtam.
Érdemes kipróbálni, mert nagyon sokáig eláll és rendkívül finom ízt kölcsönös a leveseknek, salátáknak.
Segítséget szeretnék kérni
2013. április 7., vasárnap
Sajnos több margarint olvasztottam meg, mint amennyit el tudtam használni. Most van kb. 3 ujjnyi olvasztott margarinom megmaradva. Mit csináljak vele? Tegyem be a hűtőbe? Eláll amíg újra fel tudom valamihez használni?
Ti mit szoktatok ilyen esetben csinálni? Nem szeretek pazarolni, ha van rá mód, megmenteném valahogy.
1001 aprósütemény recept
2013. április 5., péntek
· Posted in
könyvajánló
Cukkinis, bazsalikomos crostata sajttal
Az eredeti receptet itt, Araba felice in cucina blogján láttam és nagyon megtetszett, így el is készítettem. Kicsit változtattam rajta, de a lényeg ugyanaz, vagyis nagyon finom :).
Hozzávalók:
- 250 g liszt,
- 100 ml langyos víz,
- 100 ml olívaolaj,
- 1 kk só,
- 1 kk cukor,
- fél kocka élesztő (12,5 g)
A tetejére:
- cukkini,
- bazsalikom,
- reszelt sajt,
- kevés só.
A langyos vízhez adtam az egy kk cukrot, az élesztőt és hagytam felfutni (pár percet csupán). A száraz hozzávalókat egy keverőtálba tettem, hozzáadtam az olajat, jól összekavartam, majd hozzáadtam az élesztős vizet is. Nem kell gyúrni, azt mondja az eredeti recept, de én mégis kicsit összedolgoztam. Utána kibéleltem a tepsit sütőpapírral és kézzel beleegyengettem a masszát, a szélén kis sáncot formáltam, ahogy az ilyen receptnél szokás. Nagyon könnyű, jó állagú, könnyen formálható tésztát kaptam egyébként.
Megszórtam reszelt cukkinival, megsóztam, szórtam rá szárított bazsalikomot és reszelt sajtot. Majd előmelegített sütőben megsütöttem.
Figyelem: én dupla adagot készítettem, ezért lett nekem ekkora. A fent említett adagból csak fele lesz.
martinelli. Üzemeltető: Blogger.