Grízkrémes kakaós torta

2013. április 25., csütörtök · Posted in , ,


Az eredeti receptet Gabriellánál láttam. Eredetileg én is sütit akartam sütni, de vidéken voltam és az ottani tepsi nem volt megfelelő, így kerestem egy lábast és torta lett belőle. Tortának is nagyon finom, ajánlani tudom mindenkinek.

Hozzávalók a tésztához:
  • 5 tojás
  • 20 dkg kristálycukor
  • 0,8 dl tej    
  • 0,8 dl olaj
  • 2 csapott evőkanál kakaó (cukrozatlan)
  • 20 dkg liszt
  • 10 g sütőpor



A krémhez:
  • 8 dl tej
  • 5 evőkanál gríz
  • 25 dkg puha vaj
  • 15 dkg cukor
A tetejére:
  • kakaó
A krém: a tejhez hozzáadtam a 15 dkg cukrot, forráspontig kavartam, majd hozzáadtam a grízt és sűrűre főztem.  Folytonos kavargatás mellett hagytam hűlni. Erre nagyon kell vigyázni, mert ha bőre keletkezik és belekavarjuk, akkor bogos lesz. Amikor már eléggé kihűlt, belevágtam a vajat és addig kavartam, amíg egyenletes krémet nem kaptam. 
A tészta: a tojások sárgáját a cukorral habosra kevertem, hozzáadtam a tejet, majd az olajat, és jól elkevertem. A lisztet összekevertem a kakaóval és a sütőporral és hozzákevertem a tojásos masszához, végül óvatosan hozzákevertem a tojások felvert habját.
Sütőpapírral kibélelt lábasba öntöttem és megsütöttem. A kihűlt lapot kettévágtam, a krém felét az alsó lapra kentem, óvatosan ráhelyeztem a másik felét és a tetejét megkentem a maradék krémmel, majd megszórtam kakaóval. Szándékosan nem vontam be az egészet krémmel. Pár órára hűtőbe tettem, hogy összeálljon. 

Nagyon könnyű, laza tortalap lett belőle, megtartom a receptet mindenképp.

Tavaszi vitaminbomba

2013. április 13., szombat · Posted in


Hozzávalók:
  • 4 nagy salátalevél
  • 2 szál újhagyma,
  • 2 retek, 
  • 1 sárgarépa,
  • só, 
  • bazsalikomos ecet,
  • kevés tökmagolaj.
A zöldségeket megmostam, a salátát daraokra téptem, a hagymát karikára vágtam, a retket szeletekre, a sárgarépát lereszeltem. A fűszereket rászórtam, rálocsoltam és máris tálalható.

Etiópiai chilis bab kolbásszal

· Posted in


Hozzávalók 2 személyre:
  • 1 bögre etiópiai apró szemű bab,
  • 1 nagy fej hagyma,
  • kevés olaj, 10 - 15 cm kolbász karikára vágva,
  • 1 kk chili (aki nem szereti a pikánsat, az tegyen pirospaprikát helyette),
  • 2 csipet köménymag,
  • só.
A babot előző este beáztattam. Másnap leöntöttem róla a vizet. A hagymát apróra vágtam és kevés olajon, a kolbásszal együtt üvegesre pároltam. Hozzáadtam a chilit, a köményt, a babot és felöntöttem vízzel. Fedő alatt puhára főztem.

Vigyázat, pikáns!

Bazsalikomos fűszerecet házilag

2013. április 8., hétfő · Posted in


Nagy fűszer ecet rajongó vagyok. Családomban évek óta "kötelező" a tárkonyt eltenni télire, tárkonyecetnek. Nagyon szeretjük a tárkonyecetet. 

Azonban szoktam más ecetet is készíteni. Nemrég fogyott el a babérleveles ecetem, ami szintén isteni volt. Most gondoltak kipróbálom a bazsalikomost. 

Az alapelv mindig ugyan az: nem szabad több, mint 3 - 4 fűszert használni, mert összekeverednek az ízek.

Nálam a bors és a fokhagyma mindig alaphozzávaló és a zöldfűszer változik. 

Most is fokhagymát, borsot és szárított bazsalikomot használtam. 

Érdemes kipróbálni, mert nagyon sokáig eláll és rendkívül finom ízt kölcsönös a leveseknek, salátáknak.  

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.