Dolgozó Nő - 1982 júliusEgy 5 literes üveg megtöltéséhez az uborka nagyságától függően 2 – 2.5 kg uborka kell. Az egyforma, nem túl nagy uborkákat megmossuk, és timsós vízben leforrázzuk. (Három liter vízhez 1 dkg timsót veszünk.) Ebben a vízben egy éjszakán át állni hagyjuk, másnap tiszta hideg vízzel jól leöblítjük és lecsurgatjuk. Üvegekbe rakjuk, kaprot szárastól, szemes borsot és megtisztított tormaszeleteket rakunk közé. Három liter forrásban levő vízbe 10 dkg sót keverünk, és ezzel a vízzel leöntjük az uborkát úgy, hogy 3 ujjnyi hely maradjon az üvegekben, lekötjük és a kamrába tesszük. Néhány nap után a leve megzavarosodik, de utána letisztul és ekkor az uborka már fogyasztható. Kibontva is hosszú ideig eláll, és nem puhul meg.
Gomba télire üvegben
Mossuk meg, tisztítsuk meg a friss gombát, vágjuk darabokra, sózzuk meg, tegyük egy lábasba, pároljuk félig puhára (zsír nélkül, a saját levében). Rakjuk kisebb üvegekbe a levével együtt, kössük le és gőzöljük ki.
Dolgozó Nő – 1974
július
Zöldborsó télire üvegben
Csak egészen friss, zsenge zöldborsót használjunk erre a célra. A kiválasztott borsót enyhén sózott vízben, amelybe kevés cukrot tettünk 20 percig lassan főzzük. Üvegekbe rakjuk, megszűrt levét ráöntjük úgy, hogy jól ellepje, és lekötve vagy ledugaszolva, a forrástól számítva 15 percig gőzöljük. Lehűtjük, másnap 10 percig újból gőzöljük.
Dolgozó Nő – 1982
július
Közlemény
Tavaly már írtam, hogy a nagymamám szekrényében egy rakás Dolgozó Nő folyóiratra bukkantam. Sok jó recept van bennük, főleg a befőzés kategóriában. Tavaly már közzétettem pár receptet, aztán időhiány és a befőző időszak letelése miatt félbemaradt.
Idén ismét szeretnék megosztani veletek jó pár receptet. Az a jó, hogy ugyanarra a gyümölcs-, vagy zöldségfajtára több befőzési módot kínál, cukor nélkül sokszor, hidegen, szörpök főzés nélkül stb. Tényleg okos dolgok.
Előre szólok, hogy ezek nem kipróbált receptek, ugyanis nincs lehetőségem mind kipróbálni őket, de szerintem vagyunk már annyira tapasztaltak, hogy eldöntsük mi jó és mi nem. Ezért kép sincs hozzájuk.
Előre szólok, hogy ezek nem kipróbált receptek, ugyanis nincs lehetőségem mind kipróbálni őket, de szerintem vagyunk már annyira tapasztaltak, hogy eldöntsük mi jó és mi nem. Ezért kép sincs hozzájuk.
A "Dolgozó Nő recepttár", és "befőzés" címkék alatt találjátok majd meg őket.
Nézzetek még be hozzám és válogassatok, hátha tudok velük segíteni.
Nézzetek még be hozzám és válogassatok, hátha tudok velük segíteni.
Tavaszi virágok
2013. április 27., szombat
· Posted in
csak úgy
martinelli. Üzemeltető: Blogger.