Egy 5 literes üveg
megtöltéséhez az uborka nagyságától függően 2 – 2.5 kg
uborka kell. Az egyforma, nem túl nagy uborkákat megmossuk, és
timsós vízben leforrázzuk. (Három liter vízhez 1 dkg timsót
veszünk.) Ebben a vízben egy éjszakán át állni hagyjuk, másnap
tiszta hideg vízzel jól leöblítjük és lecsurgatjuk. Üvegekbe
rakjuk, kaprot szárastól, szemes borsot és megtisztított
tormaszeleteket rakunk közé. Három liter forrásban levő vízbe
10 dkg sót keverünk, és ezzel a vízzel leöntjük az uborkát
úgy, hogy 3 ujjnyi hely maradjon az üvegekben, lekötjük és a
kamrába tesszük. Néhány nap után a leve megzavarosodik, de utána
letisztul és ekkor az uborka már fogyasztható. Kibontva is hosszú
ideig eláll, és nem puhul meg.