Gyümölcsbefőzés mézzel

2013. június 30., vasárnap · Posted in ,

Mindenféle gyümölcsöt eltehetünk télire mézzel készített szörpben is. A mézet mielőtt befőzéshez felhasználjuk, meg kell tisztítanunk a következőképpen: keverjünk össze 1 dl tejet 1 tojás kemény habbá vert fehérjével, töltsük bele két kilogramm mézbe, forraljuk fel, és a képződő habot szedjük le róla. Ha sűrűbb szörpöt készítünk a mézből (1 kg méz, 7 dl víz), akkor nem kell kigőzölnünk a télire eltett gyümölcsöt.

Dolgozó Nő - 1973 június

Lecsó télire üvegben

Általában 1 kg zöldpaprikához ½ kg paradicsomot számítunk. A paradicsomot megtisztítjuk, több vízben megmossuk, és kb. 20 percig főzzük. Ha megfőtt, áttörjük és tovább főzzük, míg kissé besűrűsödik. Közben megtisztítjuk a zöldpaprikát, megmossuk és cikkekre vágva bő, forrásban levő vízbe tesszük, s 1 – 2 percig előfőzzük. Leszűrjük, lecsurgatjuk, és az üvegeket ¾ részig megtöltjük velük, és végül ráöntjük a paradicsompürét. Csipetnyi szalicilt teszünk tetejükre és lekötözzük, majd 25 percig gőzöljük, ha teljesen kihűlt, szárazra töröljük.

Dolgozó Nő

Vegyes lekvár (cseresznye/meggy, ribizli, málna)

Forraljunk tíz percig 1 kg megmosott, kimagolt cseresznyét vagy meggyet, keverjünk bele fél kg megmosott ribizlit, újabb tíz percnyi fövés után pedig 1 kg málnát. Főzzük folytonos kavargatással még öt percig, vegyük le a tűzről és tegyünk bele cukrot (2 kg-ot, ha cseresznyével készül, 2.5 kg-ot, ha meggyel készül a lekvár) s addig kavarjuk, amíg teljesen kihűl és a cukor elolvad. Azalatt is folytonosan kavarjuk, amíg üvegekbe töltjük. Kössük le.

Dolgozó Nő

Eperlekvár nyersen

A megmosott, megtisztított, érett, ép gyümölcsöt tegyük hibátlan zománcú tálba, hintsük meg kevés cukorral. Egy-két óra múlva töltsük le a levét (használjuk el szörpnek), a gyümölcsöt kavarjuk ki cukorral (1 kg gyümölcshöz 70 dkg cukrot számítsunk). Addig kavarjuk, amíg a cukor teljesen elolvad (kb. 30 – 40 percig). Töltsük üvegekbe, tetejére szórjunk szalicilt, azonnal kössük le. (Hasonlóképpen készíthetünk málnából, ribizliből, sárga- és őszibarackból is lekvárt. A málnát és a ribizlit szitán törjük át, és azonnal kavarhatjuk az egész mennyiséget cukorral).
 Dolgozó Nő

Egres télire üvegben, levesnek vagy mártásnak

A frissen szedett, megtisztított, megmosott zsenge egrest tegyük üvegekbe, ha szeretjük, az üveg aljára tegyünk kevés kaprot is. Jól rázogassuk meg az üvegeket, hogy minél több gyümölcs férjen bele. Tetejére szórjunk kevés szalicilt, kössük le, gőzöljük ki. Télen, amikor kibontjuk az üveget, a szalicilt szedjük le. Akár mártást, akár levest készítünk belőle, csak akkor cukrozzuk, amikor már nem főzzük tovább.

Dolgozó Nő

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.