A kifejtett zöldborsót főzzük meg cukros – sós vízben, szitára rakva csepegtessük le róla a vizet, és erős napon kiteregetve szárítsuk meg. Mikor tökéletesen megszáradt, tegyük tüllzacskóba, akasszuk hűvös, szellős helyre a kamrába.
Dolgozó Nő
A kifejtett zöldborsót főzzük meg cukros – sós vízben, szitára rakva csepegtessük le róla a vizet, és erős napon kiteregetve szárítsuk meg. Mikor tökéletesen megszáradt, tegyük tüllzacskóba, akasszuk hűvös, szellős helyre a kamrába.
A teljesen fiatal, frissen szedett zöldbabot mossuk meg, tisztítsuk meg, szitára téve tegyük pár percre forró vízzel telt fazék fölé. Azután tegyük aszalószitára, néhány óra alatt megaszalódik.
A nagyon érett kajszibarackot mossuk meg, magoljuk ki, főzzük meg úgy, mint a tésztát, szitára téve csorgassuk le a levét. Hámozzuk meg, törjük át szitán és keverjük össze cukorral (1 kg áttört gyümölcshöz 75 – 80 dkg cukrot számítsunk). Töltsük kisebb üvegekbe, kötözzük le, gőzöljük ki. Tartsuk hűvös, árnyas helyen.
Mossuk meg az érett, frissen szedett meggyet (legjobb, ha száraz időben szedjük) rakjuk széles szájú üvegekbe, szórjuk meg rétegesen cukorral, töltsünk rá annyi konyakot, hogy teljesen ellepje. Kössük le légmentesen, tegyük hűvös helyre. Ugyanígy készítjük a málnát is.