Prézlis tészta, vagy prézlis laska, ahogy nálunk mondják

2014. április 11., péntek · Posted in

Ez is egy nosztalgia étel, szegény ember ebéde volt valamikor :) Nagymamám és édesanyám is gyakran készítette. Néha megkívánom és olyankor elkészítem én is. Most megosztom veletek is. Egyszerű, hamar elkészül és igencsak laktató, hisz csupa szénhidrát.  Azt hiszem gyerekkoromban azért szerettem annyira, mert cukorral (is) lehet enni. Lehet lekvárt, dzsemet adni hozzá, mindenképp finom.


Hozzávalók:
  • csavart tészta (vagy más is jó),
  • prézli (zsemlemorzsa),
  • cukor,
  • kevés só.
A prézlit enyhén megpirítottam. A tésztát enyhén sós vízben megfőztem, leszűrtem és hagytam lecsepegni. Beleforgattam a prézlibe és tálaláskor megcukroztam.

Püspökkenyér

2014. március 30., vasárnap · Posted in ,

Még sosem sütöttem püspökkenyeret. Mindig csak nézegettem és gondoltam, hogy jó lenne egyszer sütni, de sosem vettem rá magam, a tegnapig. Most elkészítettem életem első püspökkenyerét, de sajnos elkövettem azt a hibát, hogy a legnagyobbik kalácsformába tettem és lapos lett. De az íze isteni!

Hozzávalók:
  • 3 tojás,
  • 8 ek cukor,
  • 8 ek tej,
  • 4 ek olaj,
  • 1/2 csomag sütőpor,
  • 1 kk vaníliás cukor,
  • 30 dkg liszt,
  • 6 dkg dió.
A liszthez hozzáadtam  a sütőport és összekavartam. A tojásfehérjékből kemény habot vertem és félretettem. A tojássárgákat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra kavartam. Hozzáadtam a tejet, a diót, és az olajat, majd az egész masszát óvatosan összekavartam. Végül kanállal, finoman, beleforgattam a tojáshabot. Sütőpapírral kibélelt kalácsformába öntöttem. Előmelegített sütőben, közepes tüzön szép, aranybarnára sütöttem. Nagyon gyorsan és könnyen el lehet készíteni.

Tejfölös spagetti csirkefalatkákkal

2014. március 27., csütörtök · Posted in ,


Hozzávalók:
  • filézett csirkemell apró kockára vágva,
  • kevés olíva olaj,
  • só,
  • bors,
  • tejföl,
  • házi pizzaszósz,
  • spagetti. 
Az apróra vágott csirkemellet sóztam, borsoztam és kevés forró olajon megpirítottam. A spagettit sós vízben megfőztem (al dente). Leöntöttem róla a vizet, hagytam lecsepegni, majd tányérba tettem. A tejfölt és a pizzaszószt összekavartam, ráöntöttem a spagettire, majd rátettem a csirkefalatkákat. Jó étvágyat!

Párolt sertésoldalas petrezselymes krumplival

2014. március 26., szerda · Posted in ,


Hozzávalók:
  • füstölt sertésoldalas,
  • egy fej hagyma egészben,
  • pár cikk fokhagyma,
  • krumpli,
  • kevés olaj,
  • vágott petrezselyemzöld,
Az oldalast megmostam, a hagymával meg a fokhagymával és annyi vízzel, hogy ellepje, feltettem párolni. Mire lefőtt a víz róla, már puha is volt. Utána illik pirosra sütni, de én ezt a műveletet kihagytam. 
A krumplit héjában enyhén sós  vízben megfőztem. Leöntöttel róla a vizet. 10 másodpercre hideg vízbe tettem, majd meghámoztam. Kockára vágtam és kevés, forró olajon megforgattam, majd megszórtam vágott petrezselyemzölddel. Savanyú uborkával tálaltam.

Spagettis, kukoricás omlett

2014. március 20., csütörtök · Posted in , ,

Nem kell ehhez sem nagy tudomány. Maradékból is el lehet készíteni hamar. 


Hozzávalók:
  • főtt spagetti,
  • kukorica,
  • tojás, 
  • só,
  • kevés olaj.
A kukoricát a kevés olajon megpirítottam, hozzáadtam a főtt spagettit, megforgattam az olajban, majd ráöntöttem a felvert tojásokat. Megsóztam és kavargatva megsütöttem. Savanyú uborkával és céklasalátával tálaltam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.