Foszlós mazsolás kalács

2014. december 26., péntek · Posted in , ,

Karácsonyra két kalácsot sütöttem, az egyik mazsolás lett, a másik pedig diós. Most a mazsolás receptjét szeretném megosztani veletek. 

Hozzávalók:
  • 50 dkg fehér liszt,
  • 1 kocka friss élesztő (25 g),
  • 2 tojás sárgája,
  • 5 púpozott evőkanál kristálycukor,
  • 2 kávéskanál vaníliás cukor,
  • 1 citrom reszelt héja,
  • 80 g olvasztott margarin vagy vaj,
  • 1 mokkás kanál só,
  • 3 dl langyos tej (1,5 - 1,8%-os, de lehet 3,6-os is)
A töltelékhez:
  • 2 jó nagy marék mazsola
A kenéshez:
  • 1 tojás sárgája


A lisztet a keverőtálba tettem, hozzáadtam a sót, a cukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, a tojássárgákat. 100 ml langyos tejben egy kanál cukrot elkavartam, majd belemorzsoltam az élesztőt és felfuttattam. Utána hozzáadtam a liszthez, apránként adagolva hozzá a tejet, könnyű tésztát gyúrtam belőle. Akkor jó, ha már nem ragad és könnyen dolgozható. Ha kell még, adni kell hozzá még egy kevés lisztet.

A margarint vagy vajat megolvasztottam és hagytam kissé kihűlni, hogy ne legyen forró. Amikor a tészta már kellőképp meg volt gyúrva, apránként, kis adagokban elkezdtem hozzáadni az olvasztott zsiradékot és tovább gyúrni. Ennek az a lényege, hogy tényleg kis adagokban dolgozzuk bele a vajat vagy a margarint, ettől lesz foszlós. Egy kis adagot öntünk hozzá, addig gyúrjuk, amíg felveszi és nem lesz ragacsos. Ekkor ismét öntünk hozzá meg egy kicsit és ismét jól belegyúrjuk. Én kicsit elfuseráltam a mostanit, időhiány miatt és nem lett annyira szép.

Amikor megvoltam vele, letakartam és meleg helyen egy órát kelesztettem. Utána lisztezett deszkán finoman átgyúrtam, majd téglalap alakúra kinyújtottam. Megszórtam mazsolával úgy, hogy egyenletesen jusson mindenhova, majd feltekertem. Sütőpapírral kibélelt kalácsformába tettem, tetejét megkentem a tojássárgával, majd villával megszurkáltam a tetejét. Lassú tűznél addig sütöttem, míg a teteje szép barna lett. Ekkor kivettem, megszurkáltam és már nem kellett visszatenni.

Zabpelyhes, mazsolás keksz

2014. december 19., péntek · Posted in , , ,

Ez megint egy olyan aprósütemény, amit hamar el lehet készíteni, nem kell vele sokat bajlódni, sokáig eláll és nagyon egészséges. 


Hozzávalók:
  • 20 dkg teljes kiőrlésű liszt,
  • 25 dkg zabpehely,
  • 20 dkg cukor,
  • 10 dkg mazsola,
  • 2 dl, 2%-os natúr joghurt,
  • 2 tojás,
  • 1 kk. ősölt fahéj,
  • 1/2 kk. só,
  • 1 tasak sütőpor.
 

A tojásokat habosra kavartam a cukorral, majd kavargatás mellett hozzáadtam a joghurtot. A száraz hozzávalókat egy keverőtálba tettem, jól összekavartam, majd hozzáadtam a tojásos masszát és ismét jól összekavartam. Elég kanállal összekavarni. Sütőpapírral kibélelt tepsibe, kiskanállal halmokat helyeztem, majd előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütöttem.

Tojáshabos melegszendvics

2014. december 16., kedd · Posted in

Hoztam nektek még egy melegszendvics változatot, hogy ne legyen unalmas :) 


Hozzávalók 2 szelethez:
  • 2 szelet kenyér
  • 2 tojás,
  • házi pizzaszósz vagy sűrített paradicsompüré,
  • szalámi, vagy más felvágott,
  • paprika vékony csíkokra vágva,
  • reszelt sajt,
  • vaj a tál megkenéséhez.


A tűzálló edényt vastagon kivajaztam, hogy  ne égjen oda benne a kenyér. Belehelyeztem a kenyeret, megkentem házi pizzaszósszal, rátettem a csíkokra vágott szalámit, az ugyancsak csíkokra vágott kápia paprikát. A tojásokat mixerrel habosra kavartam és ráöntöttem a kenyérszeletekre úgy, hogy egészen betakarja. Rászórtam a reszelt sajtot és sütőbe toltam, majd addig sütöttem, amíg ropogós lett.

Búzadarás fasírt

2014. december 14., vasárnap · Posted in ,

Eddig a fasírtot mindig krumplival készítettem. Így tanultam, így volt jó. Most arra gondoltam, hogy ha a levesbe a húsgombóc jó lesz búzadarával, akkor a fasírtnak is jó kell lennie búzadarával és ki is próbáltam. Nagyon finom így is és ráadásul nem kell bajlódni a krumplival.


Hozzávalók:
  • 1/2 kg darált hús,
  • 3 cikk fokhagyma zúzva,
  • 2 ek búzadara,
  • 1 tojás,
  • só,
  • bors,
  • olaj a sütéshez.
A darált húst egy tálba tettem, hozzáadtam az alapanyagokat és jól összedolgoztam. Állni hagytam kb. 15 percig, majd ismét jól összedolgoztam. Kis golyókat formáltam belőle és forró olajban pirosra sütöttem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.