Már elég rég volt, amikor ilyen gasztro játékra beneveztem, épp itt az ideje, hogy részt vegyek Verus játékán, ahol ezt a csodálatos könyvet lehet nyerni:
Vegyes apróság ecetben (tartósítószer nélkül)
Dolgozó NőMurkot (sárgarépát), karfiolt, apró uborkákat, fiatal vékony zöldbabot, vékony pálcikákra vagdalt zellert, zöldborsót, apró, egészen zsenge kukoricacsövet használunk fel. Csak a karfiolt főzzük meg félig, sótlan vízben, a többi zöldséget gyengén lesózva 12 órán át állni hagyjuk. 9 százalékos ecetet forralunk, és az egész anyagot (a karfiolt is) leforrázzuk és 12 órát állni hagyjuk. Leszűrjük, az ecetet újra felforraljuk, és a zöldségeket ismét leforrázzuk. Másnap leszűrjük és egyszerű üvegekbe rakjuk, tormát és csípős paprikát rakunk közé. Egy liter vízhez 6 dkg sót, tetszés szerint borsot, babérlevelet, 1 nagy hagymát adunk. 20 percet forraljuk, kihűtjük, a hagymát kivesszük, literenként 40 dkg ecetet adunk hozzá, a berakott zöldségre magasan felöntjükj, és egy réteg forrósított, de kihűtött olajat öntünk rá, jól lekötjük, és 30 percig gőzöljük.
Tök télire üvegben tartósítószer nélkül
Dolgozó Nő - 1973 júliusAz ép, friss tököt hámozzuk le, gyaluljuk meg, s anélkül, hogy megsóznánk, rakjuk üvegekbe. Forraljunk gyengén ecetes, cukros vizet, s amikor teljesen kihűlt, töltsük tele az üvegeket. Kötözzük le, gőzöljük 30 - 40 percig, az üvegeket másnapig hagyjuk vízben. Használatkor öntsük el a levét.
Vörösáfonyabefőtt
Dolgozó NőVitaminban gazdag, igen ízletes és tápláló. Jól használható hideg húsok, de különösen vadhús mellé.Ugyanúgy tesszük el, mint a feketeáfonyát. Párolási ideje azonban 25 perc.
Nyersen eltett paradicsom (tartósítószer nélkül)
Dolgozó Nő - 1973 júlisAz érett, friss paradicsomot törjük át szitán vagy daráljuk át passzírozó gépen, töltsük üvegekbe, kössük le légmentesen, gőzöljük ki. Csak akkor szedjük ki az üvegeket a vízből, ha teljesen kihűlt.
martinelli. Üzemeltető: Blogger.