Harmonika kalács

2012. augusztus 3., péntek · Posted in ,

Az egész úgy kezdődött, hogy megláttam egy olasz videót a Harmonika kenyérről  (Il pane a fisarmonica) és nem hagyott nyugodni. Elkészítettem és azóta állandó jelleggel kérik tőlem a családom tagjai. Aztán rövid időre rá megjelent Illéskrisznél a kalács-, vagyis az édes változata, a Címetes lap kalács. Azzal is úgy jártam, mint a kisgyerek a kirakatban meglátott macival. Nem ment ki a fejemből és íme, végül megsütöttem. Nagyon finom, csak ajánlani tudom.



Hozzávalók a tésztához:
  • 40 dkg liszt,
  • 2,5 dkg friss élesztő,
  • 2 dl langyos tej,
  • 5 dkg puha vaj,
  • 5 dkg cukor,
  • 1 tojás,
  • 1/4 mokkáskanál só.
A töltelék:
  • 2 ek olaj + amennyit még felvesz a kenés
  • 4 púpos evőkanál cukor
  • 4 evőkanál kakaó
  • 5 dkg mazsola. 
Az élesztőt kevés langyos cukros tejben felfuttattam, majd a többi hozzávalóval, kelt tésztát dagasztottam. Zacskóba téve, letakarva, meleg helyen duplájára kelesztettem. Ezután a tésztát gyengén átgyúrtam, két részre osztottam. Mindkét részt téglalap alakúra nyújtottam, megkentem olajjal, rászórtam a kakaót és a mazsolát. 


A felső felét, szélét megkentem olajjal.


Összehajtottam és kicsit rányomtam.


Megkentem a felső felét olajjal.


Egyenletes szeletekre vágtam (pontosabban próbáltam :))).


Sütőpapírral kibélelt kalácsformába, lábra állítottam a szeleteket úgy, hogy egy olajozott felületre egy olajozatlan kerüljön. A maradék kakaós cukrot, ami kiesett a gyúródeszkára, késsel összegyűjtöttem és rászórtam a tésztára. Előmelegített sütőben lassú tűzön pirosra sütöttem. 


Három az egyben

2012. augusztus 1., szerda · Posted in


Három az egyben, vagyis: London, Olimpia és csésze. Hogy miért írom le ezt? Mert imádom az Egyesült Királyságot, az Olimpiát és a csészéket is. Pontosabban csészemániás vagyok, nemrég számoltam össze 49-et a szekrényben. Ennek ellenére nagyon tudnék örülni egy ilyen készletnek :)  Kevés az esély rá, hogy hozzám találjon, de a remény hal meg utoljára, nem igaz?

Sakkmintás horgolt terítő

2012. július 31., kedd · Posted in


A szekrényeket rendezgetve rábukkantam erre a horgolt terítőre, ami persze félkész állapotban várta, hogy valaki foglalkozzon vele. Valamikor réges-régen én kezdtem el készíteni, most pedig befejeztem. Nem egy hagyományos, megszokott terítő, kicsit kilóg a sorból, én az érdekes kategóriába sorolnám. 

Fokhagymás leves

2012. július 29., vasárnap · Posted in



Hozzávalók:
  • csirkeaprólék (én általában csirke hátat szoktam használni),
  • pár cikk fokhagyma, 
  • só,
  • rizs,
  • 1 tojás,
  • egy csésze tej
  • ecet.
A csirke aprólékot leforrázom és lemosom, majd bő vízben felteszem főni. Hozzáadom a fokhagymát, a sót és puhára főzöm. Amikor a hús már puha, hozzáadom a rizst, és amikor már a rizs is puha, hozzáadom a tojás fehérjét. Még pár percig hagyom főni, amíg a tojásfehérje megfő, utána eloltom a tüzet alatta és hagyom pár percig pihenni. Ekkor a tojássárgából és a tejből habarást készítek és hozzáadom a leveshez. Ízlés szerint ecetet adok hozzá.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.