Csirkemell paprikás kagylótésztával

2012. november 24., szombat · Posted in

Ez sem új recept, biztos mindenki ismeri. Eddig a tésztát mindig külön főztem meg, de most egy kicsit másképp készítettem. Igen bő lére eresztettem (véletlenül) és arra gondoltam, hogy belefőzöm a tésztát, így megoldódik a fölösleges lé gondja és egyszerűsítem a folyamatot is. Az eredmény nagyon jó lett. 


Hozzávalók 4 személyre:
  • 2 kicsontozott csirkemell, 
  • 1 nagy hagyma,
  • pirospaprika,
  • kagylótészta,
  • só,
  • olaj,
  • 2 babérlevél. 
A hagymát apróra vágtam és kevés olajon üvegesre pároltam. Hozzáadtam a pirospaprikát (amit Katitól kaptam ajándékba és nagyon finom) és felöntöttem vízzel. Hozzáadtam a csíkokra vágott csirkemellet, a sót és a babérlevelet, majd fedő alatt majdnem puhára főztem. Ekkor hozzáadtam a tésztát és néha megkavarva mindkettőt puhára főztem. Egyszerű, nagyszerű és nagyon finom. Zöld paradicsommal és káposztával töltött paprikával tálaltam.

Martini házilag

2012. november 23., péntek · Posted in ,

Azt nem mondhatom, hogy antialkoholista vagyok, de ha el lehet kerülni az alkoholt, akkor nagy ívben megteszem. Ha mégsem lehet elkerülni, akkor nagyon megnézem, hogy miből mennyit iszom. A Martini az egyedüli ital, amire azt tudom mondani, hogy szeretem :) Most megpróbáltam házilag elkészíteni, puszta kíváncsiságból. Ha kész lesz, akkor beszámolok az eredényről.


Hozzávalók:
  • 30 dkg mosatlan rizs,
  • 1,5 kg cukor,
  • 1 vaníliarúd (vagy 3 tasak vaníliás cukor),
  • 10 dkg mazsola,
  • késhegynyi fahéj,
  • 8 – 10 szem szegfűszeg,
  • 3 db citrom karikára vágva.
A hozzávalókat üvegbe tesszük, ráöntjük a vizet és meleg helyen tartjuk, hogy 7 nap alatt kifőjön. Naponta egyszer megkavarjuk fakanállal, és gézzel letakarva tároljuk. A 7 nap elteltével még 6 hétig érleljük anélkül, hogy megmozdítanánk. Utána leszűrjük, és gumislag segítségével (mint a bort) üvegekbe rakjuk. Forrás: Kötényke – 32 szám

Kicsit izgulok, mert üveg helyett teflonos edénybe tettem és szelepes üvegfedővel fedtem le. Majd meglátjuk mi lesz belőle.

Kakaós rizs

2012. november 21., szerda · Posted in


Ez egy nosztalgia édesség :) Gyerekkoromban nagymamám készítette, többnyire vacsorára és édességnek számított, amolyan szegény ember édességnek. A recept nagyon egyszerű. A rizst meg kell mosni és megfelelő mennyiségű cukros tejben megfőzni. Kakaóból, cukorból és tejből egy kakaómázat kell főzni, majd a rizsre önteni, jól összekavarni és egy keveset állni hagyni.

Annak idején nagyon szerettük, örömöt tudott szerezni nekünk vele, de bevallom most már nem ízlett annyira.

Könyvajánló: Kövi Pál Erdélyi lakoma

2012. november 20., kedd · Posted in

Azoknak szeretném ajánlani ezt a könyvet, akik szeretnek sütni - főzni, szeretik az erdélyi konyhát és nem utolsó sorban szeretnek olvasni. Rákerestem és meg lehet vásárolni online aukciós oldalakon, valamint online antikváriumokban is. Kedves bloggerek, ez nem csak egy egyszerű szakácskönyv, hanem egy olyan könyv, aminek története, mondanivalója és egyben értéke is van. Az én szavaim fölöslegesek, mások nagyon szépen leírtál már mindazt amit a könyvről tudni kell, én csupán csak összegyűjtöttem nektek, hogy kedvet kapjatok hozzá.

Csak az érzi, csak az tudja felmérni, mi a szülőföld, századokba gyökerező művelődési értékeivel együtt, csak abban él búvópatakként feltörő, olthatatlan vágy a verthajú, káposztalapin sült otthoni, ropogós, illatos, friss kenyér után, aki régen elszakadt attól a földtől, amelyen bölcsőjét ringatták.” - Az olvasóhoz, 5 oldal.

Fülszöveg: "Kövi Pál könyvére az a műfaji megjelölés illik leginkább, hogy lírai esszék gyűjteménye – szakácskönyvnek álcázva. Nemcsak azért, mert az erdélyi étel-recepteket olyan kitűnő erdélyi írók, mint Szőcs István, Éltető József, Bálint Tibor, Mircea Zaciu, Csávossy György, Bajor András, Romulus Guga és – természetesen – Kövi Pál írásai fűszerezik, teszik felejthetetlenül zamatossá és élvezetessé, de azért is, mert minden egyes recept fölér egy költeménnyel. Kövi Pál valószínűleg nemcsak New York, de az egész világ egyik legelegánsabb, legszínvonalasabb és legötletesebben vezetett éttermének, a The Four Seasonsnak volt a társtulajdonosa. Neve, egyénisége, szakértelme legendás a gasztronómia világában."

Kriterion Könyvkiadó, Bukarest, 198, 326 oldal

Bartók - Kodály példáját követte Kövi Pál, midőn kolozsvári egyetemi éveinek hálából húsz évi gasztronómiai gyűjtőmunkájának gyümölcsével ajándékozta meg honfitársait, az idegeneket, a főzni, sütni szerető olvasókat. Az Erdélyi lakoma finom falatait a folyók mentén élőktől ( Szamos, Maros, Kőrösök ), a hegyvidékek lakóitól ( Hargita, Gyergyó, Csík stb. ), erdélyi magyaroktól, örményektől, szászoktól, románoktól, oláhoktól gyűjtötte. Transsylvánia, Kína, Franciaország konyhaművészete előtt tiszteleg a világ. Kövi Pál tarisznyásan járta végig Erdéyi konyháit.

Élmény, ahogyan az ételleírások előtt bevezetett bennünket az ott élők hagyományvilágába Szőcs István írótársával együtt.Egy kis ízleltár a tanulmányokból :
Savó, orda, a sóskutak vize, a káposztanyomtató kő, a cserép, a kürtöskalács, a hecsempecs, a törtpaszuly, olajos laska, aszalt szílva, savanyított juhtej, sajt, túró, áldozat-étel, bálmosfőző üst, aranyló lépesméz, berbécs, bárány, szárnyas, vad, kenyér, dió, bor..., piláf, churut , erjesztett aludttej, mák, mandula, méz, méz, méz, ángádzsábur, töltött derelye, kalács, dálánzi, "Beszéddel nem készül el a piláf, vaj, és rizs is kell hozzá ", karácsonyi tészta a pachlova, délutáni csemege a rózsalevél - édesség, melyet vadrózsasziromból készítenek..." borivó ember a szász, a szalonna és a kenyér alapélelmiszerük; Klotsch (kerek kalács), rizsleves tyúkhússal és mazsolával, szász káposzta pecsenyével és a lepény a szász ünnepek kínálata; egytálételük a Köchen, húsos, sűrű, zöldséges étel... a zsidók egyik kedvence étele a savanyúleves céklából vagy sóskából készült, a zoier volt a főétel kenyérrel és krumplival... borsó, lencse, bab... libahús... a szombatosoknál a gomba, és a csólent (sólet) terjedt el, pászka, kovásztalan kenyér, mákos szarvacska, túrós béles, kindli, fládni, mézes alma, mezonoth és resergrüten (sütemények)...mézbort és árpasört készítettek... bodzát is főztek, ürmösbort is..., búza, rozs, köles, árpa... esküvő után halat ettek...

Ételek, ízek szőttese Erdély konyhaművészete

Páratlanul igényes a könyv szerkesztése, a népek tűzhelye után következnek az ételleírások - előételek - főételek - másodfogások - körítések - lisztes ételek és édességek. "Az étel tisztessége" fejezetcím után következnek a rövidebb írások jellegzete ételekről, eszközökről, terítésről, a réteskészítésről ; " Erdély borait" Csávossíííy György mutatja be. A tisztelgő utószót Hajdú Győző írta, aki sokfelé elkísérte Kövi Pált. A függelék is hasznos, ugyanis közli az erdélyi fűszereket, s külön az egzotikus erszágokét, valamint az erdélyi konyha szakkifejezéseit betűrendben. Minden tekintetben élmény vigigolvasni. Útra hív, nézzünk körül Erdélyországban, de ha ez nem lehetséges, készítsük el a nekünk tetsző finomságokat ! Forrás


 

Rebarbarás sütemény sárgabarackkal

2012. november 17., szombat · Posted in ,



Ezt a süteményt még a nyáron sütöttem, fel is töltöttem ide a képet azzal a szándékkal, hogy majd következik a recept is, de a receptet sikeresen elkevertem valahova, azóta sem találom. Így csak a képe van meg.

Végül (majdnem egy évre rá) meglett a recept, ITT olvasható :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.