Azoknak szeretném ajánlani ezt a könyvet, akik szeretnek sütni - főzni, szeretik az erdélyi konyhát és nem utolsó sorban szeretnek olvasni. Rákerestem és meg lehet vásárolni online aukciós oldalakon, valamint online antikváriumokban is. Kedves bloggerek, ez nem csak egy egyszerű szakácskönyv, hanem egy olyan könyv, aminek története, mondanivalója és egyben értéke is van. Az én szavaim fölöslegesek, mások nagyon szépen leírtál már mindazt amit a könyvről tudni kell, én csupán csak összegyűjtöttem nektek, hogy kedvet kapjatok hozzá.
„Csak az érzi, csak az tudja felmérni, mi a szülőföld, századokba gyökerező művelődési értékeivel együtt, csak abban él búvópatakként feltörő, olthatatlan vágy a verthajú, káposztalapin sült otthoni, ropogós, illatos, friss kenyér után, aki régen elszakadt attól a földtől, amelyen bölcsőjét ringatták.” - Az olvasóhoz, 5 oldal.
Fülszöveg: "Kövi Pál könyvére az a műfaji megjelölés illik leginkább, hogy lírai
esszék gyűjteménye – szakácskönyvnek álcázva. Nemcsak azért, mert az
erdélyi étel-recepteket olyan kitűnő erdélyi írók, mint Szőcs István,
Éltető József, Bálint Tibor, Mircea Zaciu, Csávossy György, Bajor
András, Romulus Guga és – természetesen – Kövi Pál írásai fűszerezik,
teszik felejthetetlenül zamatossá és élvezetessé, de azért is, mert
minden egyes recept fölér egy költeménnyel. Kövi Pál valószínűleg
nemcsak New York, de az egész világ egyik legelegánsabb,
legszínvonalasabb és legötletesebben vezetett éttermének, a The Four
Seasonsnak volt a társtulajdonosa. Neve, egyénisége, szakértelme
legendás a gasztronómia világában."
Kriterion Könyvkiadó, Bukarest, 198, 326 oldal
Bartók
- Kodály példáját követte Kövi Pál, midőn kolozsvári egyetemi éveinek
hálából húsz évi gasztronómiai gyűjtőmunkájának gyümölcsével ajándékozta
meg honfitársait, az idegeneket, a főzni, sütni szerető olvasókat. Az
Erdélyi lakoma finom falatait a folyók mentén élőktől ( Szamos, Maros,
Kőrösök ), a hegyvidékek lakóitól ( Hargita, Gyergyó, Csík stb. ),
erdélyi magyaroktól, örményektől, szászoktól, románoktól, oláhoktól
gyűjtötte. Transsylvánia, Kína, Franciaország konyhaművészete előtt
tiszteleg a világ. Kövi Pál tarisznyásan járta végig Erdéyi konyháit.
Élmény, ahogyan az ételleírások előtt bevezetett bennünket az ott élők
hagyományvilágába Szőcs István írótársával együtt.Egy kis ízleltár a
tanulmányokból :
Savó, orda, a sóskutak vize, a káposztanyomtató kő, a cserép, a
kürtöskalács, a hecsempecs, a törtpaszuly, olajos laska, aszalt szílva,
savanyított juhtej, sajt, túró, áldozat-étel, bálmosfőző üst, aranyló
lépesméz, berbécs, bárány, szárnyas, vad, kenyér, dió, bor..., piláf,
churut , erjesztett aludttej, mák, mandula, méz, méz, méz, ángádzsábur,
töltött derelye, kalács, dálánzi, "Beszéddel nem készül el a piláf, vaj,
és rizs is kell hozzá ", karácsonyi tészta a pachlova, délutáni csemege
a rózsalevél - édesség, melyet vadrózsasziromból készítenek..." borivó
ember a szász, a szalonna és a kenyér alapélelmiszerük; Klotsch (kerek
kalács), rizsleves tyúkhússal és mazsolával, szász káposzta pecsenyével
és a lepény a szász ünnepek kínálata; egytálételük a Köchen, húsos,
sűrű, zöldséges étel... a zsidók egyik kedvence étele a savanyúleves
céklából vagy sóskából készült, a zoier volt a főétel kenyérrel és
krumplival... borsó, lencse, bab... libahús... a szombatosoknál a gomba,
és a csólent (sólet) terjedt el, pászka, kovásztalan kenyér, mákos
szarvacska, túrós béles, kindli, fládni, mézes alma, mezonoth és
resergrüten (sütemények)...mézbort és árpasört készítettek... bodzát is
főztek, ürmösbort is..., búza, rozs, köles, árpa... esküvő után halat
ettek...
Ételek, ízek szőttese Erdély konyhaművészete
Páratlanul igényes a könyv szerkesztése, a népek tűzhelye után következnek az ételleírások
- előételek - főételek - másodfogások - körítések - lisztes ételek és édességek.
"Az étel tisztessége" fejezetcím után következnek a rövidebb írások jellegzete ételekről, eszközökről, terítésről, a réteskészítésről ;
" Erdély borait" Csávossíííy György mutatja be.
A tisztelgő utószót Hajdú Győző írta, aki sokfelé elkísérte Kövi Pált.
A függelék is hasznos, ugyanis közli az erdélyi fűszereket, s külön az egzotikus erszágokét, valamint az erdélyi konyha szakkifejezéseit betűrendben.
Minden tekintetben élmény vigigolvasni. Útra hív, nézzünk körül Erdélyországban, de ha ez nem lehetséges, készítsük el a nekünk tetsző finomságokat ! Forrás