Krumpli ropogós

2013. október 5., szombat · Posted in


Hozzávalók 4 személyre:
  • 5 krumpli,
  • 3 tojás,
  • só,
  • kevés olaj.
A krumplikat megmostam, majd enyhén sós vízben héjastól megfőztem. Utána meghámoztam és lereszeltem. A jénai tálat megkentem olajjal, elterítettem benne a krumplit, majd ráöntöttem a felvert tojásokat. A tetejét megsóztam és a villával kicsit összekavartam az egészet, majd sütőben, közepes lángon megsütöttem. 

Sült húsokhoz tálalható, de magára is finom.Zöldfűszert is lehet használni hozzá.

Céklasaláta

2013. október 4., péntek · Posted in ,

Ez is egy nagy kedvenc nálunk. A cékla nagyon egészséges, ráadásul finom is.





Hozzávalók:
  • cékla,
  • reszelt torma,
  • só, ecet,
  • kevés cukor,
  • köménymag
  • víz.
A céklát megfőztem, hagytam kihűlni, majd lehámoztam a héját. Lereszeltem (de lehet vágni is), hozzáadtam a lereszelt tormát (de lehet egészben is a torma), készítettem egy cukros, ecetes, sós levet és ráöntöttem. Kell neki egy nap, hogy összeálljon, de lehet hagyni többet is. Édesanyám köménymagot is szokott hozzá adni, én most nem tettem.

Rántottás leves

2013. október 2., szerda · Posted in ,

Ez a leves nagy kedvenc nálunk. Régi étel, a nagymamám és az édesanyám is készítették. Én tőlük tanultam. Mindenki szereti a családban. Hamar elkészíthető és nem kell sok minden hozzá. Igaz, most kicsit változtattam rajta, ugyanis adtam hozzá egy nagyon kevés paradicsompaprikát is, és így is nagyon finom lett.



Hozzávalók 4 személyre:
  • 4 tojás,
  • 3 - 4 nagy cikk fokhagyma,
  • negyed paradicsompaprika (elhagyható),
  • egy jó nagy marék rizs,
  • egy darab szalonnabőr (elhagyható),
  • fél csésze tej,
  • levés olaj, 
  • bazsalikomos ecet ízlés szerint.
A megtisztított fokhagymát elegendő vízzel feltettem főni. Hozzáadtam a sót, az apróra vágott paprikát,  a szalonnabőrt és 15 percig főztem. Ekkor hozzáadtam a rizst és puhára főztem. Közben három egész tojásból és egy tojásfehérjéből rántottát sütöttem, amit a teflonban a fakanál segítségével darabokra téptem, majd hozzáadtam a leveshez és még 5 percig főztem. Levettem a tűzről, hozzáadtam a megmaradt tojássárgából és tejből készített habarást, majd a bazsalikomos ecetet. Ha kell, adhatunk még hozzá sót. 10 percig hagytam, hogy összeérjenek az ízek, majd tálaltam.


Tejfölös őzlábgomba paprikás puliszkával

2013. október 1., kedd · Posted in ,


Hozzávalók:
  • egy doboz konyhakész, főtt őzláb,
  • egy közepes fej hagyma,
  • kevés olaj,
  • 1 kk pirospaprika,
  • 125 ml tejföl,
  • só,
  • bors,
  • puliszka.


A gombát már főve kaptam, így nem volt sok dolgom vele. Kevés forró olajon üvegesre pároltam a hagymát. Hozzáadtam a vágott gombát, sóztam, borsot adtam hozzá, még pároltam egy keveset, majd hozzáadtam a pirospaprikát és felöntöttem vízzel. Kb. 15 percig pároltam még, aztán hozzáadtam a tejfölt és pár kavarás után levettem a tűzről. Puliszkával tálaltam.

Ha friss gombát használunk, akkor kevesebb vizet kell adni hozzá, mert a gomba sok vizet enged.

Tapasztalatcsere a kelt tésztákról, kelesztésről

2013. szeptember 30., hétfő · Posted in ,

Tapasztalatcsere a kelt tésztákról, kelesztésről

Egy kis beszélgetésre hívlak benneteket, kedves háziasszonyok. Ez nekem egy fontos téma és bár a helyzet magaslatán vagyok, tudok kelt tésztákat készíteni, mégis úgy érzem, hogy jól jönne egy kis tanulás még, a meglévő tapasztalat mellé.

Én úgy szoktam keleszteni a tésztát, hogy a friss élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatom, majd az egészet hozzáadom a száraz anyagokhoz, meggyúrom a tésztát és nejlonzacskóba csomagolva (gyúróedényestől együtt) és meleg helyen 30 – 60 percet kelesztem.

Többször jártam úgy, hogy kelesztés után, annak ellenére, hogy felnőtt rendesen a tészta, elég nehezen lehetett nyújtani, ugyanis hólyagos volt és ugrott össze. Ezt én annak tudtam be, hogy túlkelesztettem, de nem vagyok benne biztos, hogy helyes a feltevésem.

Ti hogyan szoktátok a kelt tésztát készíteni?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.