Rumos-boros meggy

2015. január 18., vasárnap · Posted in , , ,

Mossunk meg jól 5 kg meggyet, tisztítsuk meg szárától, egy nagy tálban rakjuk le rétegesen 1 kg cukorral, fél liter borral, 1 dl rummal, 1 kávéskanál konzervporral. Néhány napig tartsuk hűvös helyen (naponta kavarjuk meg), azután rakjuk üvegekbe és kötözzük le.
Dolgozó Nő - 1969 május

Zakuszka

2015. január 17., szombat · Posted in , ,

Hozzávalók:
  • 2 kg paradicsom,
  • 10 db. nagy paradicsompaprika,
  • 10 db. húsos zöldpaprika,
  • 1 vizespohár olaj,
  • 2 nagy fej hagyma,
  • 1 fej fokhagyma,
  • só,
  • 1 kanál cukor,
  • tartósítószer,
  • szemes bors,
  • 1 babérlevél, ízlés szerint.
A megmosott paradicsomot megfőzzük és szitán áttörjük. A paradicsompaprikát és zöldpaprikát megsütjük, héjukat lehúzzuk, és a zöldséget keskeny csíkokra vágjuk. A karikákra vágott hagymát az olajban megpároljuk, majd belekeverjük a paprikát, paradicsomlevet, fokhagymát, paradicsompaprikát, ízlés szerint megsózzuk, és a cukorral ízesítjük. Ha felforrt, levesszük a tűzről, kevés tartósítószert kavarunk bele, előmelegített üvegekbe töltjük, lekötözzük, és 10 - 15 percig gőzöljük. A gőzölőfazékból kivéve száraz gőzben hagyjuk kihűlni.
Dolgozó Nő – 1988 augusztus

Diós, tejfölös csirkecomb krumplipürével

2015. január 16., péntek · Posted in , ,


Azt is megértem, hogy a diót hússal párosítom. Ez nagy szó, mert eddig még soha nem csináltam ilyent és kb. 1 hét kellett, amíg rávettem magam, hogy ezt a receptet elkészítettem. Mazsolás húst már készítettem, de diós ez az első.

Nekem nagyon tetszik ez az ízkombináció, remekül passzol, de ne vigyázni kell az arányokra, szerintem, aki most kóstolja, az inkább kevesebbet tegyen a dióból elsőre, mert a dió elég erős ízt kölcsönöz a szósznak. Én is csak 5 dkg-ot használtam és ez épp elég.

Hozzávalók:
  • 350 ml tejföl (én 16%-ost használtam),
  • 3 csirkecomb,
  • 5 dkg darált dió,
  • 2 dkg vaj,
  • 1 hagyma,
  • 2 cikk fokhagyma,
  • 1 csapott evőkanál liszt,
  • 2 evőkanál olíva olaj,
  • só,
  • bors. 
A csirkecombokat  megnyúztam, kettévágtam, megmostam, és hagytam lecsepegni. A serpenyőben a 2 evőkanál olívaolajat felforrósítottam, majd a megsózott és beborsozott csirkecombokat, fedő alatt pirosra sütöttem benne.

Amíg a combok sültek, elkészítettem a diós szószt. A hagymát meghámoztam, megmostam és apró kockára vágtam. A vajat megolvasztottam, hozzáadtam a hagymát és üvegesre pároltam. Amikor a hagyma már puha volt, hozzáadtam az apróra vágott fokhagymát is és még 1 - 2 percig pároltam. Hozzáadtam a lisztet, kavargatás mellett hozzáadtam a tejfölt és a diót. Kb. 1 kávéskanál sóval ízesítettem és kb. még 5 percig kavargattam lassú tűzón, hogy az ízek összeérjenek. Krumplipürével tálaltam.


Tök sóban

Fehér húsú spárgatököt használjunk erre a célra. A kemény héjú, sárgásfehér húsú, elöregedett nyersanyag nem alkalmas tartósításra. A megmosott, megszikkadt tököt hosszában kettévágjuk, belét, magházát kikaparjuk úgy, hogy a felületén nyálkás rész ne maradjon. Ezután a tököt meghámozzuk, 15 - 20 percig vízben áztatjuk, jól megmossuk, majd tökgyalun legyaluljuk. Egy kiló zöldséghez 4 dkg sót számítva egyenletesen besózzuk, és 4 - 5 órán át állni hagyjuk. Ritka szövésű vászon- vagy tüllzacskóba tesszük, és hagyjuk jól lecsurogni. A tökszeleteket szélesebb szájú üvegekbe rakjuk, ügyelve, hogy ne törjük össze. Alul egy réteg kaprot, erre ujjnyi durván őrölt konyhasót (1 kg zöldséghez 6 dkg-ot) majd két ujjnyi tököt, azután ismét kaprot, sót és tököt teszünk. A lekötött üvegeket hüvős helyen tároljuk. Az így eltett tököt felhasználás előtt alaposan ki kell áztatni.
Dolgozó Nő - 1988 augusztus

Ecetes uborka

Apró, 6 - 8 cm-es, frissen szedett egészséges uborkákat több vízben megmosunk, és üvegekbe rakunk. Ízlés szerint a következő fűszereket tehetjük közéjük: kaprot, tormát, gyömbért, meggyfalevelet, hosszú csöves paprikát. Egy liter vízhez 1 - 2 dl ecetet, 2 dkg sót és 4 dkg cukrot számítva, az uborkához szükséges mennyiséget felfőzzük, majd langyosra hűtve az uborkákra öntjük. Pergamennel vagy celofánnal kötjük le. 
Dolgozó Nő - 1988 augusztus

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.