Dolgozó Nő - 1973 májusAz érett cseresznyét száráról leszedve mossuk meg, rakjuk bőszájú üvegekbe, szórjuk le rétegesen cukorral (1 kg gyümölcsre 50 dkg cukrot számítsunk). Kössük le az üveget légmentesen és tartsuk a napon, az első héten naponta rázzuk fel. Négy-hat hét elteltével tegyük hűvös, szellős kamrába.
Ribizlilekvár
Dolgozó Nő - 1973 májusAz érett ribizlit mossuk meg, cseréplábasban kissé nyomkodjuk szét, és saját levében főzzük néhány percig. Törjük át szitán, újra tegyük főni, mikor forr, keverjük bele a cukrot (kilónként 80 - 90 dkg-ot), és főzzük folyamatos kavarással 20 percig. Töltsük üvegekbe, kötözzük le, és gőzöljük ki.
Egresdzsem
Dolgozó Nő - 1973 májusAz érett, megtisztított egrest mossuk meg, csepegtessük le jól a vizet róla, tegyük hibátlan zománcú tálba és szórjuk le kg-onként 50 - 60 dkg cukorral. Kissé nyomkodjuk szét tiszta fakanállal, takarjuk le, és tartsuk hűvös helyen néhány óra hosszat. Azután főzzük erős tűzön állandó kavarással a forrástól számítva kb. 20 percig. Langyosan töltsük üvegekbe, kötözzük le és gőzöljük ki.
Csirkemelles, tárkonyos krumplileves
Volt 3 db. csirkemell csontom. A csontot nem szoktam eldobni mert, ha le is vágom róla a húst, még mindig marad, így levest szoktam rá főzni, de inkább zöldséglevest. Krumplilevest még sosem főztem, most kipróbáltam és nagyon finom lett.
Hozzávalók 4 személyre:
- 3 csirkemell csont (némi hússal),
- kb. 5 nagy krumpli,
- 1 nagy fej hagyma,
- ecetes tárkony,
- só,
- 2 kk édes fűszerpaprika,
- 1 tojás,
- 150 ml tej.
A csontokat leforráztam, majd elegendő vízzel feltettem főni. Hozzáadtam a megtisztított hagymát, a kockára vágott krumplit, a tárkonyt és puhára főztem. Ekkor kivettem a hagymát a levesből és hozzáadtam a fűszerpaprikát. A tojást szétválasztottam. A fehérjét belefőztem a levesbe, a sárgáját elkavartam a tejjel. Levettem a levest a tűzről, kivettem a csontokat, leszedtem róluk a húst és visszatettem a levesbe, hozzáadtam a tojásos habarást és eceteztem. Természetesen tárkonyecetet használtam, de bármilyen ecet jó.
Duplán köménymagos leveles pogácsa
Hozzávalók a tésztához:
- 50 dkg fehér liszt,
- 10 dkg teljes kiőrlésű liszt,
- 1 tojás,
- 1 tasak száraz élesztő,
- 1,5 ek só,
- 2 ek 20%-os tejföl,
- 0,7 dl tej,
- 25 dkg 72%-os margarin,
- 1 kk cukor.
Hozzávalók a kenézhez:
- 5 dkg olvasztott margarin.
Kell még hozzá:
- 1 tojás a kenéshez,
- köménymag.
A lisztet egy gyúrótálba tettem, hozzáadtam a sót, a száraz élesztőt, a cukrot és összekavartam. Beleszeleteltem a margarint, hozzáadtam a tejföllel elkevert tojást, majd a langyos tejet és tésztát gyúrtam belőle. Meleg helyen fél órát kelesztettem.
Utána lisztezett munkalapon vékonyra nyújtottam és megkentem az előzőleg megolvasztott és lehűtött 5 dkg margarinnal, megszórtam köménymaggal és összehajtottam. Ezt a műveletet három-, négyszer megismételtem. Utána fél cm vastagságúra kinyújtottam, megkentem tojással, késsel megrácsoztam, megszórtam köménymaggal és borospohárral kiszaggattam. Előmelegített sütőben megsütöttem.
martinelli. Üzemeltető: Blogger.