Dolgozó NőEgy adaghoz: 1 kg ribiszke, 1 kg cukor. A cukorból sűrű szirupot főzünk, beletesszük a megmosott, jól lecsurgatott gyümölcsöt, és állandóan kevergetve kb. 20 percig főzzük. Előmelegített üvegekbe töltjük, másnap kötjük le.
Hígított eperdzsem tökkel
Dolgozó NőEgy adaghoz 2 kg eper, 50 dkg gyalult tök, 60 dkg cukor szükséges. Az eper szárát letépjük, az epret megmossuk és darabokra vágjuk. Összekeverjük a meggyalult tökkel, a cukorral, és ép zománcú edényben addig főzzük állandó kavargatás mellett, amíg kocsonyásodni kezd. Melegen üvegekbe töltjük, lezárjuk, és kb. 15 percig gőzöljük. A dzsem ízén nem érződik a töltőanyag.
Ribiszkeíz
Dolgozó NőA megmosott ribiszkét száráról leszedjük, és lemérjük. Egy kg gyümölcshöz 85 dkg cukrot számítunk. A gyümölcsöt egy zománcozott lábasban jól felfőzzük, majd beletesszük a cukrot, és kellő sűrűségűre főzzük. A kész lekvárt forrón meleg üvegekbe töltjük, és másnap lekötjük.
Nyersen eltett meggy
Dolgozó Nő5 kg meggyet kimagozunk, és összekeverjük 1 1/2 kg kristálycukorral meg 1 dkg szalicillal. Üvegekbe töltjük, és lekötve a kamrába tesszük. Télen pecsenye mellé körítésnek, tésztába (süteménybe) kitűnő.
Sóska télire üvegben
Dolgozó NőA válogatott, többször bő vízben megmosott sóskát lecsorgatjuk, és ½ literes üvegekbe tesszük. Szorosan teletömjük az üvegeket, szalicilt teszünk a tetejére, lekötjük, és kigőzöljük. Télen, használatkor, miután felfőztük, tésztaszűrőn átpasszírozzuk.
martinelli. Üzemeltető: Blogger.