Pulykanyak pörkölt petrezselymes natúr krumplival

2015. május 26., kedd · Posted in



Hozzávalók 4 személyre:
  • 1 kg pulykanyak,
  • 2 nagy fej hagyma,
  • só,
  • bors,
  • olaj,
  • pirospaprika,
  • fejenként 1 - 2 krumpli,
  • petrezseluemzöld,
  • 2 - 3 cikk fokhagyma,
  • babérlevél (elhagyható).
A nyakat megmostam, feldaraboltam és félretettem. A hagymát apróra vágtam és forró olajon üvegesre dinszteltem. Hozzáadtam a fokhagymát, a pirospaprikát és felöntöttem vízzel. Hozzáadtam a húst, a sót és a babérlevelet és puhára főztem. Petrezselymes natúr krumplival tálaltam, de lehet hozzá más köretet is tálalni.

Kókuszos szelet

2015. május 25., hétfő · Posted in ,

Ezt a receptet egy régi keresztrejtvény magazinból vágtam ki ezer éve. Körülnéztem az interneten és többféle változata megtalálható. Van lekvár nélküli és lekváros változata. Szerintem kell a lekvár hozzá, főleg a savanykás, mert rengeteg cukor van benne, ami édessé teszi, ráadásul a kókuszreszelék is édes. Továbbá olyant is olvastam, hogy a lekvár köti a kókuszreszelékes tölteléket az alsó laphoz.


Hozzávalók a tésztához:
  • 30 dkg liszt,
  • 15 dkg margarin,
  • 15 dkg cukor,
  • 1 tojás,
  • 1 tasak sütőpor,
  • 2 kanál tej,
  • 2 kanál kakaópor.
Hozzávalók a töltelékhez:
  • savanyú lekvár (én ribizlilekvárt használtam),
  • 6 tojásfehérje, 
  • 15 dkg porcukor, 
  • 6 kanál víz, 
  • 20 dkg kókuszreszelék.
Hozzávalók a mázhoz (a tetejére):
  • 6 tojássárgája,
  • 20 dkg porcukor.

A tésztához valókat összegyúrunk és 2 lapot készítünk belőle. Egyiket a sütőpapírral kibélelt tepsi aljába tesszük és megkenjük lekvárral.

6 tojásfehérjét felverünk 15 dkg porcukorral, hozzáadunk 6 kanál vizet, 20 dkg kókuszreszeléket, rákenjük a lekvárra, utána rátesszük a másik kinyújtott lapot és előmelegített sütőben megsütjük. Utána kivesszük és hagyjuk kihűlni.
A tetejére: 6 tojássárgáját 20 dkg porcukorral kikavarunk, rákenjük a süteményre és hagyjuk megszáradni. Elég időigényes a száradás, kell hozzá kb. 24 óra. Vízbe mártott késsel szeleteljük.

 Nagyon finom sütemény, de vigyázni kell, mert nagyon kalóriadús :)

Kávés, csokis szelet

2015. május 20., szerda · Posted in

Ezt a receptet is egy nagyon régi újságban találtam és eljött az ideje annak, hogy elkészítsem.


Hozzávalók:
  • 30 dkg liszt,
  • 10 dkg cukor,
  • 2 kávéskanál instant kávé, vagy inkakávé,
  • 25 dkg margarin,
  • 5 dkg étcsokoládé
  • porcukor.
Összegyúrtam a lisztet a cukorral, a kávéval és a margarinnal. A tésztát két egyenlő részre osztottam. A sütőpapírra egy nagy kört rajzoltam és az egyik tésztát kinyújtottam úgy, hogy akkora legyen, mint a papírra rajzolt kör. Pizzavágóval 8 részre osztottam, és előmelegített sütőben 5 percig sütöttem. A félig sült tésztát kivettem, ráreszeltem az étcsokoládét és visszatettem még 5 percig sülni. A tészta másik felét is így sütöttem.

Töltött bundáskenyér vagy bundás szendvicskenyér

2015. május 19., kedd · Posted in


Hozzávalók személyenként:
  • 2 szelet kenyér,
  • reszelt sajt,
  • sonka vagy más felvágott,
  • tojás,
  • só,
  • olaj a sütéshez.

A kenyérszeletek közé tesszük a reszelt sajtot és a felvágottat, szendvicset készítünk belőle.


Majd mindkét felét beleforgatjuk a felvert tojásba úgy, hogy mindegyik felét hagyjuk pár percig állni a tojásban, hogy beszívja.


Utána forró olajban mindkét felét megsütjük.

Citromos, mákos püspökkenyér

2015. május 16., szombat · Posted in , ,

Kedvenc szakácsom, Donal Skehan egyik receptjét készítettem el, ezennel a citromos, mákos püspökkenyér került sorra. Könnyű, hamar el lehet készíteni és nagyon finom. 


Hozzávalók a tésztához:
  • 220 g sima liszt,
  • 100 ml natúr joghurt,
  • 200 g porcukor,
  • 100 ml napraforgó olaj,
  • 2 teáskanál sütőpor,
  • 1/2 teáskanál só,
  • 1 evőkanál mák,
  • 3 nagy tojás,
  • 2 citrom reszelt héja,
  • 1/2 teáskanál vanília-kivonat.
Hozzávalók a citrombevonathoz:
  • 110 g porcukor,
  • kb. 3 evőkanál citromlé.

Előmelegítettem a sütőt 180 ° C fokra.  A 30cm x 14cm x 6cm-es kalácssütő formámat kibéleltem sütőpapírral és félretettem. A száraz hozzávalókat egy tálba tettem és jól összekevertem. Egy másik tálban habverővel felvertem a joghurtot, a cukrot, a tojást, az olajat, a citromhéjat és a vanília kivonatot. Ezt a keveréket ráöntöttem a száraz hozzávalókra és habverővel jól elkevertem. Utána a masszát a formába öntöttem és kb. 50 percig sütöttem. Amikor a püspökkenyér elkészült,  kivettem a sütőből, és hagytam  5-10 percet hűlni a tepsibenEzalatt összekevertem a porcukrot a citromlével, kivettem a püspökkenyeret a tepsiből és megkentem a citromos cukorral úgy, hogy az oldalán kicsit hagytam lecsepegni. 

Forrás: Donal Skehan 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.