Fahéjas ribizlilekvár

2015. július 6., hétfő · Posted in , ,


Eddig mindig tisztán, vagyis ízesítés nélkül főztem a ribizlilekvárt, mert elég aromás, de idén gondoltam egyet és tettem bele egy rúd fahéjat is. Kicsit féltem az eredménytől, mert a ribizli elég "pikáns" tud lenni, de a fahéj csak emel az értékén, javítja az ízösszetételt. Nagyon finom lett.

A folyamatot nem írom le, ugyanúgy készült mint a fehér ribizli, az eljárás ugyanaz. Miután kipréseltem, a magot és a héját eltávolítottam, hozzáadtam az egy rúd fahéjat és belefőztem a lekvárba. Ebbe is tettem 3 dzsemfixet és kb. ugyanannyi cukrot, mint a másikba, tehát kb. 2,5 kg-t.

Málnás fehérribizli lekvár egresessel

2015. július 5., vasárnap · Posted in , , , ,


Elérkezett a lekvárok ideje, beért a ribizli is. Idén külön főztem a fehér ribizlit és a pirosat, de egyiket sem tisztán, mert épp ért a málna és az egres, amiből nincs sok, magára sajnos nem lehet kifőzni, így most a fehér ribizlihez adtam kb. 2 marék piros egrest és a képen látható mennyiségű málnát, ami kb. 1 kg lehet.


Pontos mennyiségeket nem tudok mondani, mivel annyit használtunk, amennyi a kertben vol, de a  folyamatot leírom.


A ribizligerezdeket megmostuk, leszemeltük és a megmosott egressel együtt feltettem főni. Addig főztem, amíg a szemek szétfőttek. Ekkor hozzáadtam a málnát is és még kb. 30 percig főztem. A málna majdnem azonnal szétfő. Utána levettem a tűzről, szűrőn átszűrtem és sűrű függönyszerű anyagon átpasszíroztam. Az így nyert levet feltettem főni és időnkénti kavargatás mellett addig főztem, amíg majdnem felére leapadt. Ez kb. 3 - 4 órát vett igénybe. 

Ekkor hozzáadtam kb. 2,5 kg cukrot és 3 dzsemfixet. Sajnos ehhez muszáj, mert a ribizlinek nincs húsa, így kell valamivel sűrűsíteni. Felforraltam és üvegekbe töltöttem, majd másnapig száraz dunsztba tettem. 

16 majdnem egyforma, 375 ml-es üveg lekvár lett

Csokis meggyes piskóta

2015. június 28., vasárnap · Posted in , , ,


Hozzávalók:
  • 25 dkg liszt,
  • 25 dkg margarin,
  • 20 dkg porcukor,
  • 4 tojás,
  • 1/2 tasak sütőpor,
  • 5 evőkanál tejföl,
  • só,
  • 75 dkg friss meggy,
  • kb. 10 dkg csokoládé.
A tojások sárgáját  a cukorral habosra kavartam, majd belekavartam a tejfölt, sót, és margarint. A tojások kemény habját és a lisztet fokozatosan szintén a masszához adtam. Ezután a masszát kilisztezett tepsibe töltöttem. A megmosott meggyet egyenletesen a tészta tetejére raktam.


A csokoládét apróra vágtam és egyenletesen a tésztára szórtam.



Előmelegített sütőben, közepes tűznél kb. 40 perc alatt megsütöttem.  A csokoládé szépen megolvad a sütés alatt, majd ismét megkeményszik és ropogós lesz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.