Csőben sült, pikáns kolbászos-sajtos penne

2015. szeptember 21., hétfő · Posted in , ,

Ez megint csak egy ötlet, nem kell ide különösebb szakácstudomány. Gyorsan el lehet készíteni, akár maradékból is.  


Hozzávalók:
  • penne,
  • pikáns kolbász (de lehet nem pikáns is),
  • reszelt sajt,
  • fűszer,
  • kevés olaj.
A pennét sós vízben megfőztem. A kerámiatál aljára nagyon kevés olajat öntöttem, kikentem vele a tálat, majd beleöntöttem a lecsepegtetett pennét és enyhén megfűszereztem. Ráhelyeztem a karikára vágott pikáns kolbászt, majd rászórtam a reszelt sajtot. Kb. 20 percre sütőbe toltam, amíg a sajt kicsit megolvadt.

Szilva leves

2015. szeptember 20., vasárnap · Posted in ,

Ez az első szilva levesem, de még lesz ilyen, mert nagyon ízlik.


Hozzávalók 2 személyre:
  • 40 dkg nem túl érett szilva,
  • 2 db szegfűszeg,
  • 2 db szegfűbors,
  • 2 késhegynyi őrölt fahéj,
  • cukor ízlés szerint,
  • 1 tojás,
  • kb. 150 ml tej.
Feltettem a vizet főni és hozzáadtam a fűszereket, majd hagytam kb. 10 percig főni magára. Ezt meg kell csinálni, mert másképp nem lesz idő arra, hogy a fűszerek íze kifőjön. Közben a szilvát megmostam, kimagoztam és felszeleteltem. Hozzáadtam a vízhez a cukrot, a szilvát,  és főztem kb. még 5 percet, addig, amíg a szilva héjából kezdett kifőni a festékanyag és a szilva húsa kezdett szétmenni.  Ekkor hozzáadtam a tojásfehérjét és még hagytam kb. 2 percet, amíg megfőtt. (Tudom, ez sokaknak fura lesz, de én mindig beleteszem a levesbe a tojás fehérjét, legyen az édes vagy sós.) Utána levettem a levest a tűzről és hozzáadtam a tejjel elkavart tojássárgás habarást.  

Hidegen, melegen egyaránt fogyasztható.

13. Szakácsmustra - Kiírás!

2015. szeptember 18., péntek · Posted in

Mrs Same, a Habverő és fakanál bog szerzője nekem adta át a stafétát, így az enyém lett az a megtiszteltetés, hogy kiválasszam nektek a 13-ik forduló szakácsát. 

Íme a Szakácsmustra eddigi története:
Mivel pár kedvenc szakácsom már szerepel az első 12 körben, így most egy olyan szakácsra esett a választásom, akit már rég csodálok, de szégyen szemre még semmit sem készítettem tőle. Nos, ő nem más mint az ausztrál Curtis Stone :)


Lehet már ismeritek, ha nem, akkor épp itt az ideje, hogy megismerkedjünk vele és az általa elkészített egyszerű és nagyszerű finomságokkal. 

Használható források: 
YouTube  

Akinek gondja akad az angol nyelvvel és a webfordítóval sem boldogul, az nyugodtan fordulhat hozzám segítségért: e-mailben kérek egy linket és segítek. 

Az elkészült finomságokról linket és fotót kérek a következő email címre:


Aki elküldte, azt megkérem írja meg ide egy hozzászólásban is, hogy elkerüljük az elkallódás veszélyét! (Ezt mindig kérem, de kevesen tartják be.)

Beküldési határidő: 2015 Október  25

Mindenkinek jó sütés-főzést kívánok!


Diós nápolyi szelet házilag

2015. szeptember 17., csütörtök · Posted in ,

Ennek a nápolyinak története van és ez az oka annak, hogy csak most tudtam rávenni magam arra, hogy elkészítsem :)


Ezt a receptet édesanyám kapta egy ismerősétől nagyon sok évvel ezelőtt. Akkor nagy szó volt ez, sokan elkérték a receptet, többek között egy barátnője is, akiről köztudott volt, hogy az alapanyagokat mindig ki szokta spórolni az ételből. Mi azért szóltunk, hogy be kell tartani azt, ami le van írva, nem lehet csalni, mert nem lesz jó. Mikor elment, mondtam is, hogy felét biztos ki fogja spórolni, a másik felét pedig biztos behelyettesíti mással, vaj helyett margarint használ stb. Igazam is lett, mert nemsokára mondta, hogy elkészítette és a töltelék nagyon híg lett, a nápolyi elázott és gumis lett.

Azt már előre tudtam, hogy nagyon gyorsan kell vele dolgozni, mert a töltelék hamar megkeményszik és nehezen lehet majd kenni. Ezért is vonakodtam mostanáig. Ennek ellenére szerintem egész jól sikerült. A töltelék nem lett épp olyan kemény, úgy emlékszem régebb kicsit keményebb volt, de ez csak nekem tűnt fel. Finom lett, de szerintem nem lesz állandó édesség nálunk a fél kg cukor miatt. 

Hozzávalók:
  • 1 csomag nápolyi,
  • 50 dkg cukor,
  • 4 tojás,
  • 1 vaj (250 g),
  • 40 dkg darált dió. 
A tojásokat 25 dkg cukorral habosra kavartam. A vajat megolvasztottam, hozzáadtam a tojásos masszát és elkavartam. Majd hozzáadtam a darált diót, csomómentesre kavartam. A  maradék 25 dkg cukrot megolvasztottam, addig kavartam, amíg habzani kezdett. Ekkor hozzáadtam a diós, tojásos masszához. Kavargatás mellett még főztem kicsit, de vigyázni kell, nehogy túl megkeményedjen.
Utána megtöltöttem az ostyalapokat, kicsit összenyomtam, hogy a töltelék el tudjon helyezkedni, majd félretettem másnapig. Csak utána szeleteltem.

Szilvadzsem

2015. szeptember 16., szerda · Posted in , ,


Hozzávalók:
  • 3 kg szilva,
  • 1 db fahéj,
  • 5 db szegfűszeg,
  • 5 db szegfűbors,
  • 0,5 kg cukor,
  • 1 kevés szalicil.
A szilvát megmostam, kimagoltam és feltettem főni. Én nem szoktam ledarálni, hagyom úgy, ahogy a kimagoláskor kettéválik. Hozzáadtam a fűszereket és kavargatás mellett főztem kb. 2 órát, amíg megvastagodott. Ekkor hozzáadtam a cukrot, főztem még kb. fél órát, levettem a tűzről, belekavartam a szalicilt,  üvegekbe öntöttem és lekupakoltam. Másnapig száraz dunsztba tettem.

Ebből az adagból nekem 8 öveg dzsemem lett. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.