- 40 dkg nem túl érett szilva,
- 2 db szegfűszeg,
- 2 db szegfűbors,
- 2 késhegynyi őrölt fahéj,
- cukor ízlés szerint,
- 1 tojás,
- kb. 150 ml tej.
Feltettem a vizet főni és hozzáadtam a fűszereket, majd hagytam kb. 10 percig főni magára. Ezt meg kell csinálni, mert másképp nem lesz idő arra, hogy a fűszerek íze kifőjön. Közben a szilvát megmostam, kimagoztam és felszeleteltem. Hozzáadtam a vízhez a cukrot, a szilvát, és főztem kb. még 5 percet, addig, amíg a szilva héjából kezdett kifőni a festékanyag és a szilva húsa kezdett szétmenni. Ekkor hozzáadtam a tojásfehérjét és még hagytam kb. 2 percet, amíg megfőtt. (Tudom, ez sokaknak fura lesz, de én mindig beleteszem a levesbe a tojás fehérjét, legyen az édes vagy sós.) Utána levettem a levest a tűzről és hozzáadtam a tejjel elkavart tojássárgás habarást.
Hidegen, melegen egyaránt fogyasztható.
Nagyon szeretem a szilvát gyümölcslevesben, de még magában nem főztem. Izgalmasan hangzik és szép is.
VálaszTörlésKöszi Ani! Szerintem érdemes kipróbálni :)
TörlésFinom! Mert a habaráshoz nem egész tojást használnak, hogy ketté választod? Én csak simán tejes vagy tejfölös habarással sűrítek, nem szoktam tojással.
VálaszTörlésSzétválasztom a tojást, a fehérjét beleöntöm a levesbe, megfőzöm, a sárgáját pedig elhabarom tejjel vagy tejföllel és hozzáadom a leveshez, de csak miután levettem a tűzről.
TörlésGuszta lett, és ahogy nézem, nagyon finom is!
VálaszTörlésÉn is hasonlóképen főzöm, csak tojás nincs benne :-)
Igen, a tojás miatt sokan meglepődnek.
Törlés