A jól bevált kalács receptemet készítettem el, most viszont kakaós-meggyes tölteléket tettem bele.
Hozzávalók a tésztához:
- 50 dkg fehér liszt (000, kalácsnak való),
- 1 tasak száraz élesztő (de lehet egy kocka, 25 g friss élesztő),
- 2 tojás sárgája,
- 5 pupozott evőkanál cukor,
- 80 g olvasztott margarin,
- 1 mk só,
- 3,5 dl tej (1,5%-os, vagy 3,5%-os).
Hozzávalók a töltelékhez:
- 2 tojás fehérje,
- 10 dkg cukor,
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaó,
- meggy.
- 1 tojás sárgája
A lisztet a dagasztó tálba tettem, hozzáadtam a sót, a cukrot és a száraz élesztőt és jól összekavartam. A tojássárgákat felvertem, hozzáadtam a langyos tejet és az egészet a liszthez adtam, majd tésztát gyúrtam belőle. Jó könnyű, nem ragacsos tésztát kell kapjunk és ha kell, még lehet hozzáadni egy kevés lisztet, amíg a táltól és a kezünktől is elválik. Ekkor apránként, nagyon kis adagokban elkezdtem hozzáadni és beledolgozni az olvasztott margarint.
Letakarva, meleg helyen duplájára kelesztettem. Utána lisztezett munkalapon kicsit átgyúrtam, majd téglalap alakúra kinyújtottam. A tojásfehérjékből és a cukorból kemény habot vertem, hozzáadtam a kakaót és az egészet a kinyújtott tésztára kentem, majd rászórtam a kimagolt és lecsepegtetett meggyet. Óvatosan feltekertem és kicsit megcsavartam, majd sütőpapírral kibélelt kalácsformába tettem. A tetejét megkentem tojássárgával, majd előmelegített sütőben szép aranybarnára sütöttem.
Mindenféle kalácsot szeretek, ez is igen jól hangzik!
VálaszTörlésNagyon guszta lett a kalácsod, a töltelék párosítása nagyon jó ötlet volt!
VálaszTörlésCsak nyelek és ábrándozok róla, hogy megennék 2-3 szeletkét :-)
VálaszTörlés