Karácsonyra ezt a mézes pogácsát ajánlom. Nagyon egyszerű, könnyen el lehet készíteni, sütés után már puha és meg is őrzi puhaságát nagyon sokáig.
Hozzávalók:
- 1 dl méz,
- 1,5 dl tej,
5 dkg vaj, - 1 tasak vaníliás cukor, vagy eszencia
- 1 zacskó mézeskalács fűszer, (ha nincs, akkor 1/2 evőkanál gyömbér, 1/2 evőkanál szegfűszeg és 1/2 evőkanál fahéj)
- 1/2 evőkanál szódabikarbóna,
- 45 dkg liszt,
- 20 dkg cukor
- 1 – 2 tojásfehérje (annak függvényében, hogy mennyi máz szükséges)
- 20 dkg porcukor
- színes, apró díszítő cukorka, vagy dara
Egy lábasba 1 dl mézet,
1,5 dl tejet, 1 csomag vaníliás cukrot, 1 csomag mézeskalács fűszer
keveréket (vagy a megfelelő fűszereket), valamint 5 dkg
vajat összekeverünk. A tűzhelyen fölmelegítjük, amíg a méz és a vaj fel
nem olvad benne. Ez azért szükséges, hogy könnyen lehessen a tésztával dolgozni. Egy tálban összekeverünk 45 dkg lisztet, 20 dkg cukrot,
fél evőkanál szódabikarbónát (levegőssé, könnyűvé teszi a tésztát),
majd hozzáadjuk a felmelegített vajas-mézes fűszerkeveréket. Kissé
sötét színe lesz, de nem kell megijedni. Összedolgozzuk a fűszeres
tésztát. A tészta akkor jó, ha jól formázható állagúra összeáll, ezért,
ha szükséges igény szerint öntsünk hozzá egy kis langyos tejet, miközben
gyúrjuk. Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk. A
tésztát kb. 3 mm vastagságúra kinyújtjuk, és mintákat szaggatunk belőle.
Előmelegített sütőbe tesszük és kb. 10 perc alatt megsül. Nagyon kell
vigyázni, mert hamar megég.
A
cukormáz: 2 tojás fehérjét felverünk 20 dkg porcukorral úgy, hogy
kemény hab legyen belőle, megkenjük vele a pogácsákat és szórunk rájuk
színes apró cukorkát. Másnapig hagyjuk száradni. Nagyon sokáig eláll,
anélkül, hogy megkeményedne.