Így még nem jártam

2013. március 8., péntek · Posted in

Vettem két L tejet, dobozost. Március 6-ig volt a szavatossági ideje. 6-án az egyik tejből még volt kb. fél liternyi. Kitöltöttem egy csészével és éreztem, hogy kicsit keserű. Nem akartam elönteni, így odatettem aludni a literes edényemben. Ez volt este. Másnap kaptam falúról 2,5 L házi tejet. Két literrel megfőztem, mert ennyi fér a tejesfazékba, a maradék fél litert pedig ráöntöttem az előző esti tejre, hadd aludjon meg, gondoltam én. Másnapra, nagy meglepetésemre, az edény tetején tenyérnyi savó és az edény alján aludttej kb fél liter, vagyis fele-fele arányban savó-aludttej. 

Nem ez az első, amikor tejet teszek aludni. Mindig lesz savó, hisz ez a természetes. De ilyen arányt még életemben nem láttam. Igaz az egyik tej 1,5%-os volt, a másik 4%-os (minimum), de akkor is.

Fogalmam sincs mi az oka ennek. Nem az izgat, hogy nem lett elegendő mennyiségű aludttej, hanem egyszerűen nem tudom megmagyarázni mi történt.

Rebarbarás sütemény

Ezt a süteményt tavaly nyáron sütöttem és úgy eltettem a receptjét, hogy mire feltöltöttem volna, nem kaptam sehol. A képet feltöltöttem szemléltető jelleggel és bevallottam bűnömet :) Most a fiókomban takarítva előkerült a recept. Tehát törlesztem az adósságom :)


Hozzávalók:
A tésztához:
  • 350 g liszt, 
  • 250 g margarin,
  • 100 g cukor,
  • 2 csomag vanília,
  • 1 csomag sütőpor,
  • 4 kanál tej,
  • 5 tojás sárgája.

A tésztára:
  • 3 ek gríz,
  • rebarbara,
  • sárgabarack

A tetejére:
  • 5 tojás fehérje,
  • 250 g cukor.


A tésztához valókat összekavartam és sütőpapírral kibélelt tepsibe öntöttem. Rászórtam a grízt, majd a megtisztított és apróra vágott rebarbarát és sárgabarackot. Előmelegített sütőben félig megsütöttem. A tojásfehérjéből és a cukorból kemény habot vertem, majd ráterítettem a gyümölcsre és visszatettem sülni. 

Gyakorlatilag ezt bármilyen gyümölccsel el lehet készíteni, csak arra kell vigyázi, hogy a gyümölcs vizenyőssége egyenesen arányos legyen a gríz mennyiségével.

Tehéntúrós rakott palacsinta

2013. március 5., kedd · Posted in ,

Régebb nálunk ez nagy sláger volt, de sajnos nem emlékszem pontosan arra, hogy édesanyám hogyan is készítette a krémet. Azt tudom, hogy az ordás palacsintába a krémhez az ordát összetörte, adott hozzá tojást (vagy csak tojássárgát?), cukrot, megkente a palacsintákat is visszatette még a sütőbe, megforgatva, megsütötte mindkét felét, de ezt a tehéntúróst nem tudom hogyan készítette. 


Én megsütöttem a palacsintákat (itt 9 palacsinta van), negyed kg tehéntúróhoz hozzáadtam annyi cukrot, hogy elég édes legyen (kb. 3 ek) és rákentem a palacsintára, majd a következőt rátettem, azt is megkentem és így folytattam, míg a krém tartott. Így is nagyon finom, szerintem nem kell hozzá tojás. Lehet adni hozzá mazsolát is, kicsit feldobja.

Bográcsgulyás

2013. március 3., vasárnap · Posted in


Igaz, hogy nem bográcsban készült, de a receptet (többnyire) betartottam :)

Hozzávalók:
  • 25 dkg sertéscomb,
  • 25 dkg marhalábszár,
  • kb. 1-1,5 dl olaj,
  • 2 fej vöröshagyma,
  • 1 gerezd fokhagyma,
  • 1 db zöldpaprika (télire eltett, ledinsztelt paprikát használtam),
  • 1-2 db paradicsom (konzerves egész paradicsomot használtam),
  • 5 dkg őrölt pirospaprika,
  • 1⁄2 kg burgonya,
  • 1 csipet őrölt kömény,
  • ízlés szerint só,
  • kb. 2 liter víz. 
A hagymát apróra vágtam, olajon üvegesre dinszteltem, majd hozzáadtam a pirospaprikát. A húst kisebb  kockákra vágtam, hozzáadtam a húst, felöntöttem annyi vízzel, hogy ellepje. Hozzáadtam a fokhagymát, a sót és a köményt, majd hagytam főne. Közben meghámoztam a krumplit, kockára vágtam és amikor a hús már majdnem puha volt, hozzáadtam a krumplit. Mivel én konzerv paradicsomot és paprikát használtam, ezeket csak akkor adtam hozzá, amikor a krumpli is majdnem meg volt főve. 

Finom lett, de nekem valahogy túl konzisztens ez a fogás.
Az eredeti recept itt található.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.