Ismét megsütöttem a harmonika kenyeret, szalámival és sajttal töltve. Nem lehet jóllakni vele. A receptjét nem írom le ide, itt megtaláljátok.
Gombaliszt
"A friss hirib (vargánya) gombát tisztítsuk meg, vágjuk vékony szeletekre, szárítsuk csontkeményre, mozsárban törjük finom lisztté. Az így nyert gombaport keverjük össze ugyanolyan mennyiségű fehér liszttel, töltsük vászonzacskóba, akasszuk száraz, szellős helyre. Levesek, mártások ízesítésére használjuk. "
Dolgozó Nő - 1973 augusztus
Tök sóban télire
"A tököt legyaluljuk, megsózzuk és kb. 2 órán át állni hagyjuk. Kinyomjuk a levét, az üveg aljára egy réteg sót, erre tököt teszünk, jó erősen lenyomkodva. Új réteg sót, arra ismét tököt, majd újra sót rakunk, és ezt addig ismételjük, míg az üveg megtelik. Tetejére só kerüljön. A rétegek közé ízlés szerint egy - egy kis csomó, jól megmosott és megtisztított kaprot is tehetünk. Szorosan lekötjük. "
Dolgozó Nő - 1982 július
Kapor és tárkony sóban télire
Dolgozó Nő - 1982 július"A száraitól megtisztított, jól megmosott friss kaprot megszikkasztjuk. Az üveg aljára egy réteg asztali sót teszünk, erre egy sor kaprot, majd ismét sót és kaprot váltakozva mindaddig, míg az üveg megtelik. A tetejére sóréteg kerül, majd celofánnal lekötözzük. Hasonló módon tárkonyt is tehetünk el télire. "
Paradicsomos zöldbab üvegben télire
"Mossuk meg és tisztítsuk meg a friss, szálkamentes zöldbabot, főzzük meg gyengén sós vízben, szűrjük le. Rakjuk befőttesüvegekbe, de ne töltsük meg teljesen, tegyünk a tetejére egy – két sor apró, kemény, érett paradicsomot. A zöldbab főzőlevébe keverjünk szalicilt, töltsük tele az üvegeket, kössük le és gőzöljük a forrástól számítva egy óra hosszat."
Dolgozó Nő - 1973 augusztus
martinelli. Üzemeltető: Blogger.