Lepkegyűjtemény

2012. július 16., hétfő · Posted in

Ennek a bejegyzésnek semmi köze a gasztronómiához, de már írtam, hogy a blog sokoldalú, több témával foglalkozik és ezen a blogon minden szép dolognak lesz helye. 

Ezt a csodálatos lepkegyűjteményt Medgyesi (Szeben megye, Románia) Múzeum Természettudományi részlegén fényképeztem.  

Nagyon szeretek fényképezni és mindig azt szoktam mondani, hogy a fényképeket hazavihetem és rajtuk keresztül megmutathatom másoknak is azt, amit én láttam. 

Közzé teszem ezeket a képeket, hogy azon olvasóim is láthassák, akik nem tudnak eljutni ide. Remélem tetszeni fog.







Tehéntúrós, ribizlis sütemény

2012. július 15., vasárnap · Posted in ,

Az eredeti recept Jutkánál, itt található.



A tésztáshoz:
  • 25 dkg fehér liszt,
  • 2 kiskanál sáfrányos sütőpor,
  • 1 csipet só,
  • 8 dkg cukor,
  • 17 dkg margarin,
  • 1 tojás,
  • darált dió.
A tésztára:
  • ribizli (ízlés szerint)
A krémhez:
  • 7 dkg margarin,
  • 20 dkg cukor,
  • 3 tojás,
  • 2 csomag vaníliapor,
  • 6,5 dkg liszt
  • 50 dkg tehéntúró.

A dión kívül a többi hozzávalókból tésztát gyúrtam. Egy négyszögletes, közepes tepsibe margarinozott sütőpapírt tettem és kézzel beleegyengettem a tésztát. Rászórtam annyi darált diót, amennyi ellepte a tésztát. Rászórtam a ribizlit, majd a jól összeturmixolt krémet és előmelegített sütőben lassú tűznél  megsütöttem. 

Zöldbab télire üvegben

2012. július 14., szombat · Posted in ,


Hozzávalók:
  • zöldbab (bio a kertből),
  • só,
  • ecet,
  • szalicil.
A zöldbabot megmostam, megtisztítottam, és megfelelő darabokra törtem. 5 liter vizet feltettem főni, hozzáadtam 10 dkg sót, hozzáadtam a zöldbabot és forrástól számítva 10 percig főztem. Szűrőkanállal kimosott, kiforrázott üvegekbe tettem, rátöltöttem a főzőlevet, minden üvegbe tettem 2 kk. 9%-os ecetet és egy késhegynyi szalicilt. Lekupakoltam és15 – 20 percig dunsztoltam, utána pedig letakarva, a vízben hagytam kihűlni. Nekem 7 db 8 decis üvegem lett.

Szalámis kifli

A tészta receptet Mézeskalács konyhától "vettem kölcsön". Köszönöm szépen, hogy ötletet adott. 


Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt,
  • 2,5 dl tej,
  • 12,5 dkg  margarin,
  • 1 dl olaj,
  • 1 ek só,
  • 2,5 dkg élesztő,
  • 1 ek. cukor.
A töltelékhez:
  • szalámi,
  • olíva bogyó.  
A tetejére:
  • egy felvert tojás.


Az élesztőt a langyos, cukros tejben hagytam felfutni. A többi hozzávalókat egy tálba tettem, hozzáadtam az élesztős tejet és jól összegyúrtam. Tetejét megszórtam egy kevés liszttel és meleg helyen egy óra alatt duplájára kelesztettem. Utána lisztezett deszkán kissé átgyúrtam, három részre osztottam, mindegyik részt kerekre nyújtottam és cikkekre osztottam. Mindegyik cikk szélesebb felére egyenletesen tettem szalámit és negyedekbe vágott, kimagolt olíva bogyót, majd feltekertem. Sütőpapírral kibélelt tepsibe helyeztem, tetejüket megkentem felvert tojással és közepes lángon, előmelegített sütőben pirosra sütöttem. 


Ribizlis sütemény

2012. július 13., péntek · Posted in ,


Hozzávalók:
  • 300 g liszt,
  • 250 g margarin,
  • 200 g cukor,
  • 1 jó marék búzadara, 
  • fél csésze hideg víz,
  • 200 g ribizli (konyhakész),
  • 1 csipet só.
A lisztet, a margarint, a sót 100 g cukorral és fél csésze hideg vízzel összedolgoztam és tésztát gyúrtam belőle. Egy kerek formát sütőpapírral kibéleltem,  beletettem a tésztát és kézzel elegyengettem úgy, hogy a szélén ujjnyi pereme legyen. Megszórtam búzadarával, ráhelyeztem a leszemelt és megmosott ribizlit, megszórtam a maradék 100 g cukorral és közepes lángon, előmelegített sütőben megsütöttem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.