Lényegében nem nagy dolog, épp úgy kell eltenni, mint a többi savanyúságot. Ki kell vágni a paprika magházát és megtömni kimagolt, keményebb, kompótnak való szilvával. Utána üvegekbe kell tenni, minden üvegbe kell tenni ízlés szerint tormát, almapaprikát (aki szereti) és savanyúság fűszert (szemes bors, koriander, babérlevél, mustármag, köménymag, csombord stb.). El kell készíteni a Kapros savanyúságtartósító lét, vagy a Picant Fix lét, ráönteni, lekötni és kész. A szilva hallattára sokan húzzák a szájukat, de nagyon finom tud lenni.
Tejfölös csirkemell tésztával és savanyú káposztával
· Posted in
csirkemell
Hozzávalók 4 személyre:
- 2 csont nélküli csirkemell vékony csíkokra vágva,
- kevés olaj,
- 1 nagyobb fej hagyma,
- pirospaprika,
- kevés só,
- bors,
- tejföl,
- 1 el liszt,
- kevés tej,
- tészta,
- savanyú káposzta.
Az apróra vágott hagymát kevés olajon megdinszteljük,
hozzáadjuk a csirkemell csíkokat, kicsit megforgatjuk, majd
hozzáadjuk a pirospaprikát és felöntjük vízzel. Sózzuk,
borsozzuk és puhára pároljuk. Amikor a hús puha, a kanál
lisztből és kevés tejből habarást készítünk, ráöntjük a
húsra, majd kavargatás mellett hagyjuk kifőni a lisztet. Utána
tejfölt adunk hozzá és főtt tésztát, majd az egészet
összekavarjuk. Tálaláskor tejfölt kínálunk hozzá és savanyú káposztát.
Paprikás savanyú káposzta üvegben
Hozzávalók:
- 5 kg káposzta legyalulva,
- 1,5 kg piros paprika legyalulva,
- torma,
- 20 dkg só,
- 20 dkg cukor,
- 2 – 3 dl 9%-os ecet,
- 1 tasak tartósító.
A legyalult káposztát és paprikát egy nagy tálba tesszük (a
torma kivételével), hozzáadjuk a sót, a cukrot és az
ecetet, jól összekavarjuk. 24 órát hagyjuk állni, de közben
kavargatni kell. Utána rászórjuk a tartósítót, jól
összekavarjuk,s üvegekbe tesszük, minden üvegbe beszúrunk egy darabka tormát, majd az üvegeket
lekupakoljuk. Kitűnő savanyúság télire.
Paradicsomleves grízgaluskával
Ezt a levest régebb mindig rizzsel vagy apró tésztával készítettem, mert nem voltam képes megtanulni grízgaluskát készíteni, pontosabban lusta voltam nekifogni. Most viszont rászántam magam és nem bántam meg, mert elsőre nagyon finom, ép, egészséges és puha galuskákat sikerült készítenem. Ezután már csak így fogom készíteni.
Hozzávalók a leveshez 4 személyre:
- két közepes sárgarépa,
- egy hagyma,
- só,
- fél liter paradicsomlé (én házilag befőzött paradicsomlevet használtam),
- kevés cukor (ízlés szerint, de ez elhagyható).
Hozzávalók a grízgaluskához:
- 2 db tojás (én szép sárga házi tojást használtam :) ),
- gríz, amennyit felvesz (itt bevallom a tojás nagyságától is függ és rá kell érezni),
- kevés só.
A sárgarépát megmostam, megtisztítottam és karikára vágtam, majd a megtisztított hagymával feltettem főni annyi vízben, amennyi levest szerettem volna. Ebből természetesen párolog el majd a fövés során, de pótolandó a fél liter paradicsomlével. Amikor a sárgarépa már majdnem megfőtt, felvertem a tojást, folyamatos kavargatás mellett hozzáadtam a megfelelő mennyiségű grízt és sót, majd egy evőkanállal apró galuskákat szaggattam belőle a fövő vízbe. Megvártam amíg megfő a galuska, utána hozzáadtam a paradicsomlevet és ízlés szerint sóztam és édesítettem. Hagytam fellobbanni és utána már tálaltam is.
Vidéken jártam
2012. október 15., hétfő
· Posted in
csak úgy
martinelli. Üzemeltető: Blogger.