Bográcsgulyás

2013. március 3., vasárnap · Posted in


Igaz, hogy nem bográcsban készült, de a receptet (többnyire) betartottam :)

Hozzávalók:
  • 25 dkg sertéscomb,
  • 25 dkg marhalábszár,
  • kb. 1-1,5 dl olaj,
  • 2 fej vöröshagyma,
  • 1 gerezd fokhagyma,
  • 1 db zöldpaprika (télire eltett, ledinsztelt paprikát használtam),
  • 1-2 db paradicsom (konzerves egész paradicsomot használtam),
  • 5 dkg őrölt pirospaprika,
  • 1⁄2 kg burgonya,
  • 1 csipet őrölt kömény,
  • ízlés szerint só,
  • kb. 2 liter víz. 
A hagymát apróra vágtam, olajon üvegesre dinszteltem, majd hozzáadtam a pirospaprikát. A húst kisebb  kockákra vágtam, hozzáadtam a húst, felöntöttem annyi vízzel, hogy ellepje. Hozzáadtam a fokhagymát, a sót és a köményt, majd hagytam főne. Közben meghámoztam a krumplit, kockára vágtam és amikor a hús már majdnem puha volt, hozzáadtam a krumplit. Mivel én konzerv paradicsomot és paprikát használtam, ezeket csak akkor adtam hozzá, amikor a krumpli is majdnem meg volt főve. 

Finom lett, de nekem valahogy túl konzisztens ez a fogás.
Az eredeti recept itt található.

Habos tehéntúrós pite

2013. március 2., szombat · Posted in

Nyugodtan írhattam volna, hogy Habos tehéntúrós lapotya, mert az lett belőle :)   Az íze nagyon finom, de a látvány siralmas :) 1 ujjnyi vastag. Bevállalom, megmutatom :)


Hozzávalók:
Tésztához:
  • 10 dkg margarin
  • 20 dkg liszt
  • 5 dkg cukor
  • 1csipet só
  • 2 tojássárgája
  • 1 ek tejföl
Tetejére:
  • 25 dkg tehéntúró
  • 15 dkg cukor
  • 1 kk citromaroma
  • 3 tojás
  • 1 ek tejföl
Tészta kenéséhez:
  • lekvár (ribizli és birs vegyesen)
A tésztához valókat egy tálba tettem és összegyúrtam. Egy sütőpapírt méretre vágtam, megkentem margarinnal és elhelyeztem rajta a kinyújtott tésztát úgy, hogy (aránylag) egyenletes legyen. A tésztát  megkentem lekvárral. Rákentem a krémet, amit a következőképp készítettem: a tojássárgákat elkavartam a cukorral és a tejföllel, hozzáadtam a citromaromát, a tehéntúrót és csomómentesen elkavartam.  Majd hozzáadtam a habbá vert tojásfehérjét, amit óvatosan beleforgattam a masszába.  Előmelegített sütőben,  a hab barnulásáig sütöttem.

Az eredeti recept itt található. 

Vaj helyett tejföl

2013. február 23., szombat · Posted in , ,


Most az újító korszakomat élem :) Mindent kipróbálok. Régebb a lekváros, dzsemes, mézes kenyeret úgy ettük, hogy egy réteg vajat, margarint kentünk a kenyérre és erre jött rá a lekvár, dzsem, vagy méz. Most nem fogyasztok se vajat, se margarint és a méz és a lekvár/dzsem is elég ritka az étlapomon. Ennek ellenére néha kívánom a régi ízeket. 

Ma nem tudom mi vezérelt, de tejfölt kentem a kenyérre vaj helyett. Vettem kb. 1 hete az egyik képviseleti üzletben kimérős tejfölt, ami mára olyan lett, mint a vaj. Tökéletes a kenyérre kenésre, nem savanyú és nagyon finom. Erre kentem a mézet. Próbáljátok ki :)

Zsidó tojás, kicsit másképp

2013. február 21., csütörtök · Posted in , , ,

... mondjuk úgy, hogy egészségesen.



Amikor a tehéntúrókrémet készítettem, eszembe jutott a zsidó tojás. Gyerekkoromban nagyon szerettük, de elég ritkán ettünk, mert abból a havi 10 tojásból, amit fejenként adtak nekünk adagra, nem lehetett gyakran ilyen finomságokat készíteni. Most utánanéztem a receptnek és láttam, hogy bizony többnyire zsírral, vajjal, vagy szalonnával készül és én ezeket nem vagyok hajlandó megenni. Ezért kitaláltam, hogy tejföllel készítem. Szerintem sokkal egészségesebb és ugyanolyan finom. 


Hozzávalók:
  • 3 főtt tojás lereszelve,
  • 1 kk mustár,
  • 1 közepes fej hagyma apróra vágva,
  • 2 ek tejföl,
  • só.
A hozzávalókat jól elkevertem, tálkába tettem és díszítettem :) Ennyi.

Duna - Il Danubio

2013. február 19., kedd · Posted in ,

Ezt a receptet több olasz blogon láttam. Ott a sós változata volt elkészítve, de írták, hogy lehet édesen is készíteni. Végül Violly receptjét választottam és az édes változatát készítettem el. 

Violly, grazie mille!

Hogy miért Duna a neve? Ne kérdezzétek mert én sem tudom. Ők így közölték én meg nem fogom megváltoztatni. 

Hozzávalók a tésztához:
  • 400 g liszt (000),
  • 1 kocka friss élesztő,
  • 200 ml langyos tej,
  • 1 egész tojás,
  • 50 g cukor,
  • 50 g margarin,
  • 1/4 kk só,
  • 1 tasak vaníliás cukor.
Hozzávalók a krémhez:
  • 300 g tehéntúró,
  • 100 g cukor,
  • 2 tasak vaníliás cukor,
  • 1 tojás,
  • 50 g mazsola,
  • kevés cukros víz,
  • rumaroma
A tetejére:
  • 1 egész tojás felverve,
  • kevés cukor.

Az élesztőt 100 ml langyos cukros tejben felfuttattam. A lisztet és a többi hozzávalókat a dagasztó tálba tettem, hozzáadtam az élesztős tejet és a maradék 100 ml tejjel tésztát gyúrtam belőle. Letakarva, meleg helyen duplájára kelesztettem. Amíg kelt, a mazsolát beáztattam egy kevés cukros vízbe, amihez hozzáadtam a rumaromát. A krémhez valókat egy keverőtálba tettem és csomómentes krémet kevertem belőle, majd hozzáadtam a mazsolát is. Utána a tésztát lisztezett deszkát finoman átgyúrtam és 19 egyenlő részre osztottam. Mindegyik darabkát kinyújtottam és a közepére tettem egy kk krémet, majd batyut csináltam belőle és az összefogott részével lefele, beletettem az előzőleg sütőpapírral kibélelt kerek formába. Körkörösen elhelyeztem mind a 19 darabot, majd a tetejét megkentem a felvert tojással és rászórtam egy kevés cukrot. Előmelegített sütőben pirosra sütöttem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.