Tapasztalatcsere a kelt tésztákról, kelesztésről

2013. szeptember 30., hétfő · Posted in ,

Tapasztalatcsere a kelt tésztákról, kelesztésről

Egy kis beszélgetésre hívlak benneteket, kedves háziasszonyok. Ez nekem egy fontos téma és bár a helyzet magaslatán vagyok, tudok kelt tésztákat készíteni, mégis úgy érzem, hogy jól jönne egy kis tanulás még, a meglévő tapasztalat mellé.

Én úgy szoktam keleszteni a tésztát, hogy a friss élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatom, majd az egészet hozzáadom a száraz anyagokhoz, meggyúrom a tésztát és nejlonzacskóba csomagolva (gyúróedényestől együtt) és meleg helyen 30 – 60 percet kelesztem.

Többször jártam úgy, hogy kelesztés után, annak ellenére, hogy felnőtt rendesen a tészta, elég nehezen lehetett nyújtani, ugyanis hólyagos volt és ugrott össze. Ezt én annak tudtam be, hogy túlkelesztettem, de nem vagyok benne biztos, hogy helyes a feltevésem.

Ti hogyan szoktátok a kelt tésztát készíteni?

Tehéntúrós, dzsemes rakott palacsinta

2013. szeptember 29., vasárnap · Posted in ,



Hozzávalók kb. 13 palacsinta  tésztájához:
  • 25 dkg liszt,
  • 2 egész tojás,
  • 1 csipet só,
  • 3 evőkanál olaj,
  • kb. 2,5 dl tej,
  • kb. 2,5 dl szénsavas ásványvíz.
A krém:
  • 30 dkg. tehéntúró,
  • 10 dkg cukor,
  • 1 egész tojás,
  • 1 tasak vanília cukor.
Használtam még hozzá:
A tésztához valókat csomómentesen elkavartam és fél órát állni hagytam, majd megsütöttem belőle a palacsintákat. A tehéntúrót a cukorral, a tojással és a vaníliás cukorral kikavartam, majd megtöltöttem vele a palacsintákat és négybe hajtottam. Minden palacsintát visszatettem a sütőbe és mindkét felén átsütöttem. Ez kötelező, mivel nyers tojás van a krémbe. Utána a palacsintákat megkentem áfonyás szilvadzsemmel és egymásra helyeztem négyet, ami egy adag lenne, de lehet kevesebb is.

Savanyú káposzta csirkemellel

2013. szeptember 28., szombat · Posted in ,



Hozzávalók:
  • 1 fej savanyú káposzta,
  • 1 fej hagyma,
  • 2 kanál olíva olaj,
  • bors,
  • pirospaprika,
  • 1 csirkemell csíkokra vágva,
  • 1 babérlevél,
  • tejföl a tálaláshoz.
A hagymát apróra vágtam, az olíva olajon üvegesre pároltam. Hozzáadtam a pirospaprikát, a csíkokra vágott káposztát, a borsot, a babérlevelet, felöntöttem annyi vízzel, amennyi ellepte. Amikor már majdnem puha volt, hozzáadtam a csíkokra vágott csirkemellet és puhára főztem. Sót nem adtam hozzá, mert a káposzta elég sós volt. Tejföllel lehet tálalni. Kenyér nélkül fogyókúrásoknak nagyon jó.

Paprikában sült tükörtojás

2013. szeptember 27., péntek · Posted in , , , ,


Hozzávalók személyenként:
  • egy tojás
  • egy paprika
  • só,
  • bors,
  • kevés olaj.


A paprikát megmostam, megtöröltem és egy vastag gyűrűt vágtam belőle. Teflonban olajat forrósítottam, belehelyeztem a paprikát és a közepébe ütöttem a tojást, amit megsóztam és egy kevés borsot szórtam rá.  Rátettem a paprika levágott tetejét és megsütöttem.

A tojás tetején folyadék keletkezik, de nem kell megijedni, az nem az olaj, hanem a paprikából kisült víz.

Melegszendvics teflonban sütve

2013. szeptember 22., vasárnap · Posted in


Kölcsön adtam pár napra a sandwich makeremet és kellett volna, így ezt a megoldást találtam. Két szelet vekni közé sajtot tettem. A teflont felmelegítettem, csepegtettem belé pár csepp olíva olajat és beletettem a szendvicseket. Pár percig hagytam pirulni, majd óvatosan megfordítottam. 

Nagyon finom, ropogós lett és a sajt is megolvadt benne.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.