Tapasztalatcsere a kelt tésztákról,
kelesztésről
Egy kis beszélgetésre hívlak
benneteket, kedves háziasszonyok. Ez nekem egy fontos téma és bár
a helyzet magaslatán vagyok, tudok kelt tésztákat készíteni,
mégis úgy érzem, hogy jól jönne egy kis tanulás még, a meglévő
tapasztalat mellé.
Én úgy szoktam keleszteni a tésztát,
hogy a friss élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatom, majd az
egészet hozzáadom a száraz anyagokhoz, meggyúrom a tésztát és
nejlonzacskóba csomagolva (gyúróedényestől együtt) és meleg
helyen 30 – 60 percet kelesztem.
Többször jártam úgy, hogy kelesztés
után, annak ellenére, hogy felnőtt rendesen a tészta, elég
nehezen lehetett nyújtani, ugyanis hólyagos volt és ugrott össze.
Ezt én annak tudtam be, hogy túlkelesztettem, de nem vagyok benne
biztos, hogy helyes a feltevésem.
Ti hogyan szoktátok a kelt tésztát
készíteni?