Béres Alexandra diétás, egészséges tojáskréme

2014. február 18., kedd · Posted in ,

Ezt a receptet Béres Alexandrától (akire nagyon felnézek) "vettem kölcsön". Könnyen elkészíthető, egészséges és finom!


Diétás tojáskrém:
  • 5 tojás
  • joghurt
  • mustár
  • petrezselyemzöld
  • őrölt, piros paprika
  • bors
A tojásokat megfőztem, majd lereszeltem. A többi hozzávalóból krémet kavartam, hozzáadtam a lereszelt tojást és összekavartam. Korpás, vagy teljes kiőrlésű kenyérrel fogyasztom. 

Tejfölös, gombás sertésfalatkák kölessel és céklával

2014. február 17., hétfő · Posted in ,


Hozzávalók:
  • 2 marék fagyasztott gomba,
  • 1 fej hagyma apróra vágva,
  • 20 dkg sertéshús kockára vágva,
  • 1 csésze megmosott köles,
  • 1 kk pirospaprika,
  • 2 ek olíva olaj,
  • kevés só,
  • tejföl. 
A hagymát az olajon üvegesre pároltam. Hozzáadtam a gombát, az apró kockákra vágott húst, kicsit kavargattam, aztán hozzáadtam a pirospaprikát, a sót és felöntöttem. Fedő alatt puhára pároltam.  Ekkor hozzáadtam a megmosott kölest, öntöttem rá még két csésze vizet és kavargatás mellett puhára főztem. Tejföllel és céklasalátával tálaltam.


Lekváros táska


Hozzávalók: 
  • 1/2 kg liszt,
  • 2,5 dl langyos tej (nekem ennyit vett fel),
  • 1 tasak száraz élesztő,
  • 1 tojás + 1 sárgája,
  • 1 kk vaníliás cukor,
  • 4 ek kristálycukor,
  • 3 ek olíva olaj,
  • 1 tojásfehérje a kenézhez.
A lisztet, a cukrot, a vaníliás cukrot egy tálba tettem, hozzáadtam a száraz élesztőt és jól összekavartam. Hozzáadtam az olajat, az enyhén felvert 1 tojást+tojássárgát, majd a langyos tejjel tésztát gyúrtam belőle. A szokásos módon megkelesztettem. Utána fél centi vastagra nyújtottam, majd a vágóval (ami a képen látható) kivágtam. A vágó másik (recés) felére tettem a kör alakú tésztát, közepébe fék kk lekvárt tettem, majd összzártam a vágót, így a recés széle összeragadt és kész volt a táska. Megkentem a táskák tetejét tojásfehérjével.


Sajnos sütéskor nem maradt meg a szép recés széle, de annyi baj legyen! Előmelegített sütőben pirosra sütöttem.

Zöldséges köles leves

2014. február 14., péntek · Posted in ,

Lehet páran mosolyogni fognak a köles láttán. Nekem is új alapanyag. Eddig úgy gondoltam, hogy a köles a papagálynak való, de tévedtem. A köles az egyetlen teljes értékű fehérjéket tartalmazó gabona, amelyik ráadásul lúgos kémhatású, könnyen emészthető és nem okoz gázképződést. Gondoltam épp ideje bevezetni az étrendünkbe. Így vásároltam fél kiló hántott kölest és az első, amit elkészítettem, egy leves lett. 


Hozzávalók 4 személyre:
  • 2 közepes méretű sárgarépa,
  • negyed káposzta,
  • 3 - 4 krumpli,
  • 1 közepes fej hagyma, 
  • fél csésze megmosott köles, 
  • 2 ek olíva olaj
  • 1 ek ecetes tárkony,
  • kevés só,
A sárgarépát meghámoztam, megmostam és lereszeltem. Két ek olajon megdinszteltem. Ez azért jó, mert így kicsit színesebb lesz a leves, de ennél fontosabb, hogy a sárgarépában lévő A vitamin zsírban oldódik. Elegendő vízet öntöttem hozzá és feltettem főni. Hozzáadtam a hagymát (egészben), a vékony csíkokra vágott káposztát, a sót, a tárkonyt és félig megfőztem. Ekkor hozzáadtam a kockára vágott krumplit és puhára főztem. Utána hozzáadtam a kölest ami nagyon hamar megfő. Erre vigyázni kell. Miután minden puhára főtt, kidobtam a hagymát a levesből és adtam még hozzá egy kevés tárkonyecetet.

Próbáljátok ki, mert nagyon finom.

Tárkonyos krumplileves füstőlt sertésfarokra főzve

2014. február 11., kedd · Posted in ,

Ez egy régi leves, nagymamám és édesanyám is rendszeresen készítette. Igaz ők  füstőlt csülökre főzték. Én is szoktam, de sajnos a csülökvásárlás elég nehéz dolog.  Egy időben csont nélküli, hálóba kötözött csülköt vettünk, de abban sokszor több a szalonna, mint a csülök, így most a sertésfarok nagyon jó megoldásnak bizonyul.



Hozzávalók:
  • 1 db füstőlt sertésfarok,
  • 6 közepes méretű krumpli,
  • 1 közepes fej hagyma,
  • 1 - 2 ek ecetes tárkony,
  • 1 egész tojás,
  • fél bögre tej,
  • só.
A füstőlt sertésfarkot (amin egy jó nagy darab hús is volt) megmostam és elegendő vízzel feltettem főni. Hozzáadtam a meghámozott hagymát, a sót, a tárkonyt és félig puhára főztem. Hozzáadtam a megmosott, meghámozott és kockára vágott krumplit, majd puhára főztem. Végül hozzáadtam a tojásfehérjét, (pár perc alatt megfőtt) és a tejjel elkavart tojássárgáját. Ízlés szerint adtam még hozzá kevés ecetet. 

A tojássárgás habarást nem kellene belefőzni a levesbe, de sajnos már félek, így nem érdekel, hogy összemegy, én belefőzöm.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.