Ezt most kompótból
készítettem, de lehet friss egresből is. A kompótot
a fazékba ürítettem, adtam hozzá még
egy kis vizet és felforraltam. Egy tojást
szétválasztottam, a fehérjét beleöntöttem
a fövő levesbe és megfőztem, utána levettem a
tűzről. A tojássárgát elkavartam egy csésze
tejjel, majd hozzáadtam a leveshez. Ízlés
szerint adtam hozzá még cukrot. Hidegen, melegen
egyaránt fogyasztható.
Ordás palacsinta
Előre elnézést kérek a képekért. Ez falun készült és se idő, se lehetőség nem volt a díszítésre. Remélem nem veszitek zokon :)
Szóval itt van az orda és eljött az idő, hogy isteni finom ordás palacsintát készítsünk belőle :) Aki evett már ilyent, az tudja miről beszélek. Aki még nem kóstolta, az tegye meg minél előbb, mert ebből nem lehet kimaradni :)
Hozzávalók:
- palacsinta,
- fél kg. orda,
- 1 egész tojás,
- cukor
Mennyiségek csak körülbelüliek, mert ez sok mindentől függ. A palacsinta méretétől függ a töltelék mennyisége. Fél kg ordához egy tojás kell és cukor pedig ízlés szerint, ki mennyit szeretne. Én sem mértem, csak szórtam és kóstoltam.
Tehát megsütöttem a palacsintákat és egyik felét megkentem ordás krémmel. Kettőbe hajtottam és visszatettem a palacsintasütőbe még kicsit sülni. Ezt azért kell, mert a krémbe nyers tojás van. Mindkét felét megsütöttem és tálaltam. Lehet mazsolát is kavarni a krémbe.
Húsvéti köszöntő!
2014. április 19., szombat
· Posted in
csak úgy
Tejfölös csirkepaprikás krumplival
Hozzávalók:
- 1 egész csirkehát és 2 szárny (de lehet combra is készíteni),
- 1 nagy fej hagyma,
- 1 kk pirospaprika,
- só,
- 2 ek olaj,
- 5 nagy szem krumpli,
- 2 babérlevél,
- tejföl.
A hagymát apróra vágtam és
az olajon üvegesre pároltam. Hozzáadtam a
pirospaprikát és felöntöttem vízzel.
Hozzáadtam a csirkehúst, a sót, a babérlevelet
és kb. 20 percig főztem. Utána hozzáadtam a
meghámozott és kockára vágott krumplit is
és puhára főztem. Tálaláskor tejföllel
ízesítettem.
Csalánleves
... vagy csihányleves, ahogy felénk
mondják. Ez is egy gyerekkori kedvenc. Nagyon sokszor volt
nálunk ez a leves ebédre, de azóta sajnos nem
készítettem. Most próbáltam elérni
az akkori ízt, de nem sikerült. Konzultáltam a
tesómmal, ő eresztékre tippelt, és
rántásra és végül nekem lett igazam,
de ez sajnos eresztékkel készült. Így is
nagyon finom, de van még a fagyasztóban és a
következő adag már rántással lesz, úgy,
mint régen. Sokan meg nem ennék semmi pénzért,
de nagyon finom és főleg értékes anyagokat
tartalmaz a csalán.
Hozzávalók:
- fél kiló csalán,
- személyenként 1 tojás + 1 egész tojás,
- 1 csésze tej,
- só,
- pár cikk fokhagyma.
A csalánt (kesztyűvel) jól megmostam, majd bő vízben feltettem főni. Kb. 10 - 15 percig főztem, és leöntöttem a levét. Felöntöttem ismét vízzel, hozzáadtam a fokhagymát, a sót és puhára főztem. A fővő levesbe egyenként beletörtem a tojásokat és megfőztem. Egy tojássárgából és a tejből habarást (eresztéket) kavartam, majd miután levettem a levest a tűzről, hozzáadtam és jól elkavartam. Nagyon finom és egészséges.
A testvérem főzeléket szokott belőle készíteni, de én még sosem ettem belőle. Egyszer illene azt is kipróbálni.
A testvérem főzeléket szokott belőle készíteni, de én még sosem ettem belőle. Egyszer illene azt is kipróbálni.
martinelli. Üzemeltető: Blogger.