Szilvalekvár cukor nélkül

2015. január 16., péntek · Posted in , ,

Az érett, magraváló besztercei szilvát megmossuk, kimagoljuk, és nagy lábosban vagy tiszta üstben folytonos keverés közben addig főzzük, amíg egészen sűrű lesz. Tehetünk belé kevés szegfűszeget, narancs- vagy citromhéjat. Ha olyan sűrű már, hogy alig tudjuk kavarni, üvegekbe öntjük. Mikor megbőrösödött, lekötözzük és eltesszük. A lekvár simább lesz és gyorsabban megfő, ha a gyümölcsöt előbb húsdarálón megdaráljuk.
Dolgozó Nő - 1982 szeptember

Ringlóbefőtt

A nagy szemű, kemény húsú ringlószilvákat megmossuk, szárukat 1 cm hosszúra meghagyjuk, gyenge ecetes vízzel leforrázzuk, és addig tartjuk a vízben, amíg egyik-másiknak a héja repedezni kezd. Szűrőkanállal kiszedjük, és hideg szirupot töltünk rá (egy liter vízhez 30 dkg cukrot számítunk). Az üvegeket nagyon jól lekötözzük, és gőzölőfazékban nagyon rövid ideig - míg a víz forrni és a szirup gyöngyözni kezd - gőzöljük. A fazékban félig lehűtjük, azután kiszedjük, és kihűlésig jól betakarjuk az üvegeket.
 
Dolgozó Nő - 1988 augusztus

Zöld paradicsom ecetben

A paradicsomot megmossuk, 2 - 3 zöld dinnyét is megmosunk, és ha nem egészen kicsik, akkor félbe vagy gerezdekbe vágva tesszük az üvegbe. Az üveg aljára szőlő- és meggyfalevelet, kaporszárat teszünk, erre rakjuk a zöld paradicsomot és a dinnyét. Néhány apróbb zöldpaprikát is tehetünk közéjük. A tetejére is tegyünk kaporszárat és szőlőlevelet. Ízlés szerint hígított és cukorral, sóval ízesített ecetet néhány szem borssal felfőzünk, forrón a paradicsomra öntjük, az üveget dupla celofánnal lekötjük, és száraz gőzbe rakjuk.
Dolgozó nő - 1982 szeptember

Tölteni való zöldpaprika paradicsomban

A paprikát megtisztítjuk, belső erezetüket is kivágjuk, majd 1 - 2 percre fővő vízbe dobjuk őket, hogy kissé megpuhuljanak, s többet tudjunk az üvegekbe elhelyezni. A víztől lecsurgatjuk, egymásba dugdossuk, üvegekbe rakjuk, és frissen főzött, forró paradicsomlével leöntjük. Borsószemnyi szalicilt teszünk az üvegek tetejére, és forrón lekötjük. Szárazgőzben tartjuk, amíg kihűl.
Dolgozó Nő - 1988 augusztus

Padlizsánkrém télire üvegben

Hozzávalók:
  • a kisebb padlizsánból kb. 20 db, a nagyobból kb. 15 db,
  • 15 fej hagyma,
  • 15 db paradicsompaprika ,
  • 15 húsos zöldpaprika, 
  • 3 kg paradicsom,
  • 1 liter olaj,
  • só.
A zöldpaprikát és a padlizsánt megsütjük, megtisztítjuk, a hagymát 1/2 liter olajban megpároljuk, az összes hozzávalót a paradicsom kivételével ledaráljuk, a paradicsomot sűrűre főzzük, áttörjük, mindent összevegyítünk, hozzáadunk még 1/2 liter olajat, megsózzuk, és addig főzzük, míg az olaj feljön a tetejére. Üvegekbe töltjük, lekötözzük, majd 20 percig gőzöljük. Az edényben hagyjuk kihűlni.
Dolgozó Nő - 1982 szeptember

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.